10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăLifestyleAmicalele CM 2014: adversar de Mondiale pentru naționala lui Pițurcă

Amicalele CM 2014: adversar de Mondiale pentru naționala lui Pițurcă

România întâlnește miercuri, în cadrul turneului din Elveția, de la ora 21.30, naționala Algeriei, echipă calificată la turneul final al Cupei Mondiale din Brazilia. După succesul la limită cu Albania, Algeria s-ar putea dovedi o nucă prea tare de spart.

Victor Pițurcă s-a grăbit să se declare mulțumit de partida România – Albania 1-0, meci în care unicul gol nu a fost dat de un atacant ci de un veteran din liniile defensive, Răzvan Raț. Totuși rezultatul strâns a fost posibil și datorită faptului că Pițurcă a experimentat cât a putut pe parcursul celor 90 de minute. Și-au făcut debutul la națională mai mulți jucători, printre care și cel mai tânăr tricolor din istoria naționalei, Cristi Manea (fundaș FC Viitorul), care a prins lotul la vârsta de doar 16 ani și 10 luni.

Pițurcă vrea însă victoria și în partida cu Algeria, o echipă mult mai bine aranjată în teren și care a demonstrat că se poate număra, la ora actuală, printre cele mai bune 32 din lume, ocupând locul 25 în clasamentul FIFA pe națiuni. Algeria tocmai a învins, cu 3-1, Armenia, 33 în același clasament, față de doar locul 70, Albania. Având în vedere diferența de clasă dintre fost adversară a Algeriei și Albania, concluzia ar fi că tricolorii vor suferi o înfrângere usturătoare, miercuri.

În ciuda lipsei unui palmares pentru algerieni, Pițurcă are de ce să se teamă, pe banca tehnică a naționalei nord-africane stând bosniacul Vahid Halihodzic, 61 de ani. Câștigător al Cupei Franței cu PSG, Halihodzic, este, începând cu 2011, la cârma naționalei algeriene, pe care a reușit să o califice la al doilea Mondial consecutiv.

Însă principalul atuu al trupei lui Pițurcă este acela că poate oricând să facă diferența prin valoarea individuală a jucătorilor, în timp ce în tabăra algeriană nu sunt prea mulți jucători care să fi reușit să se impună în fotbalul mare european. Spre exemplu dacă lotul României ajunge la o valoare de aproximativ 69 milioane de euro, cel al Algeriei atinge 63 milioane, doar 2 sau 3 jucători evoluând pentru cluburi importante din Europa.

Indiferent de rezultat meciul de miercuri va fi unul important, atât pentru Algeria, care peste doar o săptămână se va afla la CM 2014 Brazilia, cât și pentru România, care urmează să înceapă turneul de calificare la Euro 2016 din Franța.

Algeria va juca la Mondialul din Brazilia în grupa H, ultima, în compania reprezentativelor Belgiei, Rusiei și Coreei de Sud.

În schimb, România va avea 4 meciuri din cadrul preliminariilor Euro 2016, în toamna acestui an, după cum urmează: Grecia – România (7 septembrie, 21.45), România – Ungaria (11 octombrie, 19.00), Finlanda – România (14 octombrie, 21.45), România – Irlanda de Nord (14 noiembrie, 21.45).

Pentru turneul din Elveția Pițurcă a convocat 23 de jucători, printre care și mulți debutanți, inclusiv un jucător din Liga a 2-a, Bogdan Vătăjelu (CSU Craiova).

Alte rezultate în amicalele naționalelor calificate la CM 2014 (reprezentativele îngroșate): Columbia – Senegal 2-2, Olanda – Ghana 1-0, Portugalia – Grecia 0-0, Croația – Mali 2-1, Rusia – Norvegia 1-1, Spania – Bolivia 2-0, Elveția – Jamaica 1-0, Anglia – Peru 3-0, Iran – Angola 1-1, Honduras – Turcia 0-2, Camerun – Paraguay 1-2.

Recent, un document FIFA, consultat de presa americană, a relevat faptul că unele meciuri de pregătire de dinaintea CM 2010 Africa de Sud au fost trucate. Inclusiv unele amicale de dinaintea turneului de luna aceasta, din Brazilia, pot ridica semne de întrebare, cu toate că nu au existat poziții oficiale în acest sens. De altfel, unele sudii arată faptul că riscul ca meciurile amicale să fie trucate este de câteva ori mai mare de cât în cazul celor oficiale.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă