15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăLifestyleArbitru la...15 ani

Arbitru la…15 ani

Are doar 15 ani dar arbitrează deja meciurile de seniori. Bogdan Ciocoiu este „fluieraş” de încredere în Prahova. Dacă nu este delegat la centru, atunci îşi face treaba cât poate de bine la linie. Visul cel mare este să fluiere la centrul terenului într-un meci al greilor din fotbalul mondial. Până atunci, este cel mai tânăr prahovean care arbitrează meciuri de seniori şi unul dintre cei mai tineri arbitri din ţară.

A ales arbitrajul din dorinţa de a schimba în bine fotbalul din România, dar şi la sfatul unor oameni grei din fotbalul românesc. Crede că este foarte greu să reuşeşti ca fotbalist, însă ca arbitru, cu multă muncă şi seriozitate, poţi ajunge foarte sus. „ Până la 14 ani nu am putut merge la Şcoala de Arbitri, din cauza vârstei. Apoi, după ce am intrat au urmat cursurile, testările, dar şi examenul final,unde am obţinut treia notă la examenulş scris- 9-50. La testul Cooper au reuşit 2930 de metri. Nu aş fi reuşit fără antrenamente şi fără ajutorul colegilor cu care m-am pregătit- domnii Valentin Dumitru şi Enache Gabriel.

Primul său meci a fost în această vară, pe 13 iulie, un amical dintre echipa din Gorgota şi o selecţionată a arbitrilor prahoveni- „ Chiar dacă a fost o întâlnire amicală, a fost un meci extrem de dificil în care am dictat o lovitură de pedeapsă şi două avertismente”.  Oficial, însă a debutat la un meci în campionatul judeţean de juniori- în echipa din Albeşti şi cea din Valea Călugărească, la finele lunii august.

A urmat primul meci oficial la seniori, primul său meci cu observator, pe 7 septembrie, între echipele Flacăra Filipeşti – Şoimii Apostolache. Din brigadă au mai făcut parte Adrian Stoenoiu şi Constantin Florin, iar observator a fost Niţă Alex: „ A fost un meci cu o dificultate destul de mare cu multe faze de offside toate fiind judecate corect , şi,  în ciuda protestelor şi injurăturilor unor jucători sau spectatori , am anulat  şi un gol !”, spune Bogdan despre primul său meci oficiat la seniori.

Chiar dacă are doar 15 ani nu se teme de jucătorii din ligile inferioare, chiar dacă acolo lucrurile sunt diferite faţă de conduita sportivilor din primul eşalon. „ Unii jucători înţeleg de ce mă aflu acolo, alţii nu prea, unii se cred „vedete”. În ligile inferioare se întâmplă deseori ca arbitrii să fie agresaţi, însă eu am ştiut de la bun început ce presupune ceea ce mi-am ales să fac şi nu voi da înapoi indiferent ce se va întâmpla. „Per aspera ad astra”, spune un vechi proverb latinesc, şi cred că aşa este”, mai spune Bogdan Ciocoiu.

La 15 ani, arbitrajul din România…se vede bine. „Ce aş schimba? Aş reintroduce sistemul cu şase arbitri- doi adiţionali, aş introduce sistemul de comunicaţie în Liga a Doua dar şi spray-ul "9.15 FAIR- PLAY". Cel mai important lucru-aş introduce reglementări mai dure pentru abateri care ţin de comentariile la adresa arbitrajului, agresarea fizică sau verbală a arbitrilor, dar şi cu privire la scandările rasiste”, spune Bogdan referitor la lucrurile care ar schimba la faţă arbitrajul şi fotbalul din România.

Istvan Kovacs şi Ovidiu Haţegan sunt modelele lui Bogdan în Liga Întâi. În lume, însă, preferatul său este Nicola Rizzoli. Toţi l-au cucerit prin seriozitate, felul în care se impugn, dar şi prin comunicarea foarte bună cu jucătorii. Cristian Nica este …observatorul preferat după ce a ales să renunţe la arbitraj.

Ionuţ Borcanu, Mihail Ionescu, Marian Deaconu, Neagu Ionuţ, Cristian Nica, Gabriel Enache şi Valentin Dumitru sunt oamenii care i-au marcat cariera până acum. I-au oferit pregătirea necesară dar şi încrederea că poate reuşi în această profesie deloc uşoară.

Bogdan vrea ca, în mai puţin de zece ani, să fluiere un meci din Liga Întâi. Obiectivele lui nu se opresc însă aici- visează să intre în grupa Elite a arbitrilor UEFA şi să conducă o finală de turneu final sau o finală intercluburi.

Pentru a reuşi ceea ce şi-a propus, Bogdan ştie care sunt ingredientele de  care are nevoie: o pregătire psihologică bună, pregătire fizică foarte bună, atenţie şi concentrare şi…dorinţa de a arbitra.

“Pretul succesului este munca grea, implicarea la antrenament şi determinarea,  astfel încât, chiar dacă vom câştiga sau pierde, vom şti că am dat tot ce e mai bun din noi pentru a reuşi!"-Vince Lombardi este moto-ul după care se ghidează în viaţă.

 

Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă