7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăLifestyleAstra Giurgiu, la un singur punct distanță de câștigarea primului titlu de...

Astra Giurgiu, la un singur punct distanță de câștigarea primului titlu de campioană din istoria clubului

Astra Giurgiu a învins-o clar cu 4-1 pe ASA Tg Mureș, în deplasare, luni seară, în ultima partidă din Etapa a opta a în Liga 1. În urma acestui succes categoric, trupa antrenată de Marius Șumudică este la un singur punct distanță de primul titlu de campioană din istoria scurtă a clubului giurgiuvean.

În cazul în care, în 2 Mai, în runda a noua, Astra va reuși chiar și un egal, atunci Alibec&Co vor ridica îmbrăca tricourile de campioni ai acestei stagiuni chiar pe arena proprie.

Unii specialiști din fotbal susțin că eventualul titlu câştigat de Astra va fi în dezavantajul fotbalului românesc, în condiţiile în care giurgiuvenii au un coeficient mai slab decât Steaua şi, ca atare, şanse mult mai mici de calificare în cea mai importantă competiţie inter-cluburi din lume.

Acest lucru este valabil până la un punct, în măsura în care pe ruta campioanelor nu vor fi prezente adevăratele "sperietori", echipele din campionatele puternice din Europa. 

Locul 15 al României în clasamentul coeficienţilor o scuteşte pe Astra de emoţiile turului secund, unde vor fi prezente echipele din ţările clasate pe locurile 16-46 în clasamentul coeficienţilor. Formaţiile eliminate în turul trei vor avea o oportunitate de a evolua în play-off-ul Europa League, iar cele care sunt scoase din play-off-ul Champions League merg direct în grupele Ligii Europa.

Cu 11.076 de puncte strânse, giurgiuvenii ocupă locul 153 în clasamentul coeficienţilor, iar acest lucru nu va fi suficient, probabil, pentru a fi cap de serie în turul trei preliminar.

Exemple de campioane pe care Astra le-ar putea întâlni în noul sezon european

Olympiakos (70.940) şi campioana Cehiei (99% Viktoria Plzen, coeficient 44.585) vor intra în aceeaşi rundă cu Astra, şi se vor "prezenta" cu un coeficient mai bun. Celelalte 17 formaţii (vor fi 10 meciuri eliminatorii în turul trei pe ruta campioanelor) vor veni din turul secund, iar acolo sunt o serie de formaţii care au obţinut în ultimii ani performanţe mai bune în Europa decât trupa lui Şumudică.

Bate Borisov (Belarus), Rosenborg (Norvegia) şi Astana (Kazakhstan) sunt deja calificate în turul doi preliminar al Ligii, ele având şi un coeficient superior Astrei. Alte 9 echipe se ştiu deja, dar toate cu un coeficient sub Astra: Zalgiris Vilnius (Lituania), IFK Norrkoping (Suedia), Ferencvaros (Ungaria), Crusaders (Irlanda de Nord), Dundalk (Irlanda), SJK (Finlanda), Liepaja (Letonia), Dinamo Tbilisi (Georgia) şi FH (Islanda)

Celelalte echipe calificate în turul doi (posibile adversare pentru Astra în runda următoare) se vor alege dintre campioanele campionatelor mai jos menţionate:

Campioana Austriei – FC Salzburg 42.520*

Campioana Croaţiei – Dinamo Zagreb 25.775

Campioana Ciprului – Apoel 35.935

Campioana Poloniei – Legia Varşovia 28.000 sau Piast Gliwice 5000

Campioana Israelului – Hapoel Beer Sheva 4.725 sau Maccabi Tel Aviv 20.225

Campioana Danemarcei – FC Copenhaga 24.720

Campioana Scoţiei – Celtic 40.460

Campioana Bulgariei – Ludogorets 25.625

Campioana Serbiei – Steaua Roşie Belgrad 7.175

Campioana Sloveniei – Olimpija 4.625 sau Maribor 21.625

Campioana Luxemburgului – F91 Dudelange 5050

Astra Giurgiu-Dinamo se joacă în etapa a noua, marți, 2 mai, de la ora 20.30.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă