11.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăLifestyleCupa Mondială: avancronică Brazilia - Mexic, meci cu tradiție

Cupa Mondială: avancronică Brazilia – Mexic, meci cu tradiție

Cel mai important meci al zilei de 17 iunie, la Cupa Mondială, este Brazilia – Mexic, din cadrul grupei A, care reprezintă debutul celei de a doua etape a fazei grupelor. Meciul, un clasic, este important atât pentru brazilieni, cât și pentru mexicani, având în vedere că o eventuală victorie pentru oricare dintre părți ar putea da deja numele primei echipe calificate în optimi. Singura condiție este ca în partida dintre Camerun – Croația, disputată după miezul nopții, de la ora 01.00, scorul să se încheie la egalitate.

Brazilia versus Mexic

Naționala Braziliei a avut un debut nu foarte convingător, împotriva Croației, cu toate că s-a impus cu scorul de 3-1, însă asta după dictarea unui penalty extrem de controversat. Dubla lui Neymar a fost însă suficientă pentru ca “Selecționata” să câștige încrederea fanilor din întreaga lume și chiar a bookmakerilor de la casele de pariuri. Nu trebuie uitat faptul că Brazilia rămâne principala favorită la câștigarea titlului mondial.

Cea de a doua adversară a Braziliei este una tradițională. Brazilia și Mexic au jucat până acum nu mai puțin de 38 de meciuri oficiale, multe dintre ele în competițiile continentale ale regiunii Americilor. Brazilia conduce detașat, cu 22 de victorii, înscriind aproape de două ori mai multe goluri decât mexicanii, 71. În plus, adversare precum Mexic, Argentina sau Uruguay îi vor face întotdeauna pe brazilieni să dea totul pe teren, având în vedere rivalitățile la nivelul continentului.

Brazilia a primit doar un singur gol în ultimele cinci partide, acela fiind de fapt un autogol, al lui Marcelo, din partida cu Croația. Totuși sistemul de joc folosit de Scolari este unul ofensiv, iar împotriva unor echipe mai modeste este nimictor, după cum a s-a văzut în ultimele meciuri amicale ale brazilienilor.

Brazilia ar putea să nu joace cu primul unspreze folosit în partida cu echipa Croației, având în vedere că Hulk se recupera după o accidentare în ultimele 48 de ore. Scolari îi va avea cu siguranță apți de joc pe cei responsabili cu creația Oscar și Neymar, oamenii care, de altfel, au făcut diferența în meciul cu Croația.

Mexicul este o echipă care de multe ori s-a ridicat peste medie, dând Americii Centrale unii dintre cei mai mari jucători ai săi, precum Hugo Sanchez sau Antonio Carbajal. De altfel Mexicul nu are rivale în cadrul CONCACAF, regiunea Americii de Nord, Centrale și a Caraibelor, motiv pentru care a fost invitată și în cadrul competiției continentale din Sud, Copa America.

Spre deosebire de brazilieni, care au jucători extrem de valoroși aproape pe fiecare post, Mexicul suferă la capitolul valoare individuală, cu unele excepții, cum ar fi Rafa Marquez, fost star al FC Barcelona dar care în prezent este aproape de retragerea din activitate. Mexicul stă foarte bine în schimb la capitolul unitate de grup, iar acest lucru s-a văzut și în partida, împotriva Camerunului, câștigată cu 1-0. În partida cu naționala Camerunului decisivi au fost Peralta, autorul golului, dar și portarul Ochoa, ale cărui parade au salvat naționala americană.

Atunci când vine vorba de performanțe Brazilia nu mai are nevoie de prezentare, deținând recordul pentru cele 5 titluri mondiale, în timp ce Mexicul se poate mândri cu atingerea sferturilor de finală ale Cupei Mondiale de două ori, în 1970 și 1986, la ambele turnee fiind țară organizatoare. CM 1970 era cel în care Brazilia lui Pele cucerea pentru a treia oară titlul mondial.

Brazilia are al treilea cel mai valoros lot de la Cupa Mondială, potrivit statisticilor oficiale, cu aproximativ 690 milioane dolari, în timp ce reprezentativa Mexicului valorează pe piața transferurilor circa 140 milioane dolari.

Prezentare Brazilia:

Palmares (20 ediții CM): ultima participare – CM 2010 (sferturi); CM 1958 Suedia, 1962 Chile, 1970 Mexic, 1994 SUA, 2002 Coreea și Japonia (campioană); CM 1950 Brazilia, 1998 Franța (finalistă); Cupa Confederațiilor (câștigătoare 4 ediții); Cupa Americii (campioană de 8 ori).

Foști jucători: Garrincha (1933-1983), Pele (n. 1940), Ronaldo (n. 1976), Dunga (n. 1963), Romario (n. 1966), Zico (n. 1953), Cafu (n. 1970), Jairzinho (n. 1944)

Primul meci oficial: Brazilia – Anglia 2-0 (1918)

Prezentare Mexic:

Palmares  (15 ediții CM): ultima participare – CM 2010 (optimi); CM 1970 Mexic, 1986 Mexic (sferturi); Cupa Confederațiilor 1999 (câștigătoare); Cupa CONCACAF (9 titluri); Cupa Americii 1993, 2001 (finalistă).

Foști jucători: Antonio Carbajal (n. 1929), Hugo Sanchez (n. 1958), Jorge Campos (n. 1966), Cuauhtemoc Blanco (1973)

Primul meci internațional: Guatemala – Mexic 2-3 (1 ianuarie 1923)

Întâlniri directe Brazilia – Mexic (38 partide): 22-10 (victorii), 6 egaluri, 71-36 (goluri).

Echipe probabile în partida Brazilia – Mexic

Brazilia (4-3-3): Julio Cesar – Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo – Luis Gustavo, Paulinho, Oscar – Hulk, Neymar, Fred. Antrenor: L. Scolari

Mexic (4-1-3-2): Ochoa – P. Aguilar, Rodriguez, H. Moreno, Layun – Marquez – Vazquez, H. Herrera, Guardado – Giovani, Peralta. Antrenor: Miguel Herrera

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă