16.5 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăLifestyleAvancronică Liga I: Retur cu Steaua, fruntaşă a unui campionat dezolant

Avancronică Liga I: Retur cu Steaua, fruntaşă a unui campionat dezolant

Campionatul intern Liga I revine după pauza de iarnă, una care a degradat și mai mult prima scenă a fotbalului românesc. Returul debutează vineri, cu etapa a 18-a.

Asemenea șoselelor românești, care după sezonul de iarnă se dezintegrează, la fel și Liga I arată ca după bombardament, iar numitorul comun îl reprezintă prostul management. Patroni oportuniști, fără nicio legătură cu fotbalului, au pus mâna pe cluburile românești, ca mai apoi să le lase pe marginea prăpastiei. Unele dintre ele au și căzut în hău, după cum par a fi cazurile echipelor CFR Cluj și Petrolul.

Campionatul intern, care a început cu probleme în acest sezon, s-a degradat și mai mult după pauza de iarnă, timp în care noi echipe au intrat în insolvență, în timp ce lista finanțatorilor de cluburi cu probleme în justiție s-a lărgit. Cu o astfel de imagine, dezolantă, Liga I dă startul, vineri, returului.

Steaua, încă alimentată de banii câștigați, sezonul trecut, din Liga Campionilor rămâne unul dintre puținele cluburi stabile din primul eșalon. Echipa lui Gâlcă are șanse mari să câștige cel de-al treilea titlu consecutiv, având un avans de 10 puncte în fața locului 2 (după depunctarea CFR-ului) și mai ales cu niște rivale care au probleme mari. Petrolul și CFR Cluj au luat-o pe urmele lui Dinamo și au fost băgate în insolvență, în încercarea acționarilor de a fi păsuiți deocamdată de creditori. Însă datoriile către jucători au lovit cel mai puternic aceste două echipe, loturile devenind unele mult mai subțiri la nivel calitativ, după ce mai mulți jucători importanți și-au reziliat de comun acord contractele.

Marea lovitură primită de CFR a fost depunctarea sa, în urma neachitării datoriilor de 400.000 euro către jucători, ceea ce a trimis echipa, de pe locul al doilea, pe ultima poziție. Cu toate că o soluție definitivă urma să fie dată zilele acestea, șansele ca clujenii să scape de această sancțiune sunt foarte mici. De partea celaltă, Petrolul, după ce a intrat în insolvență și a pierdut jucători importanți, a mai primit o veste proastă: sponsorul oficial, Opel, și-a reziliat contractul.

Cifrele dezastrului în Liga I

Cele mai valoroase loturi în octombrie 2014: Steaua (42,9 milioane euro), Astra (34, 45), Petrolul (17,28), Dinamo (16,6), CFR (18,18).

Cele mai valoroase loturi înainte returului din 2015: Steaua (38,9 milioane), Astra (30,15), Dinamo (20, 35), Pandurii (17,03), Petrolul (15,28). Echipa CFR Cluj a căzut pe locul 7, cu un lot în valoare de doar 13,3 milioane.

Steaua a demolat-o pe Astra Giurgiu

Steaua a rămas fără nicio rivală în lupta la titlu, după ce nici măcar Astra, ocupanta locului al treilea (după depunctarea CFR-ului), a arătat că nu îi poate ține piept. La meciul din prima manșă a semifinalelor Cupei Ligii, steliștii s-au distrat cu echipa condusă de fostul lor antrenor, Oleg Protasov. Steaua, sau mai nou, FCSB, s-a impus cu 3-0, în fața giurgiuvenilor, în primul meci oficial în care elevii lui Gâlcă au evoluat cu noua stemă în dreptul inimii – nu este o garanție că logo-ul va ajunge să fie la fel de iubit precum cel deținut acum de CSA.

Chiar și fără rivale în campionat, Steaua ar putea avea mari probleme din cauza faptului că nu a încercat să ajungă la o înțelegere cu CSA și să-și păstreze vechea siglă. Indiferent dacă își va păstra sau nu palmaresul, două dintre cele mai puternice galerii au lipsit de la meciul din Cupa Ligii și au amenințat în continuare cu boicotarea partidelor Stelei. Cu doar o mână de suporteri pe stadion, imaginea a fost una dezolantă, iar viitorul ar putea fi unul sumbru pentru Steaua dacă va pierde susținerea fanilor.

Returul Ligii I va însemna mai ales lupta pentru salvarea de la retrogradare, cu FC Rapid încercând să scrie istorie. Clubul giuleștean, reînviat din propria-i cenușă, are un lot aproape în totalitate nou, după ce noul finanțator, Valerii Moraru, a aprobat cele mai multe transferuri din Liga I. Cu tripla Pancu – Niculae – Săpunaru Rapid vrea să urce, de pe locul 17, cel puțin pe 12, primul care se salvează (ultimele 6 retrogradează).

Cele mai importante meciuri ale etapei a XVIII-a: Petrolul – FC Brașov (vineri, 20.30), Oțelul – Dinamo (sâmbătă, 20.30), U Cluj – Târgu Mureș (duminică, 18.00), Steaua – Rapid (duminică, 20.30), Pandurii – CSU Craiova (luni, 20.30).

Clasament: Steaua – 43 pct. (+28 golaveraj), Petrolul – 33 (+18), Astra – 30 (+17), Târgu Mureș – 30 (+10), CSU Craiova – 29 (+2).

Cele mai citite

Sebastian Burduja, atac la adresa lui Nicușor Dan. “Modul în care arată centrul Capitalei, rezultatul incompetenţei”

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, a subliniat sâmbătă că în centrul orașului există străzi cu o stare de degradare vizibilă și case...

Razie în portul Constanța. Oamenii legii au aplicat amenzi în valoare de 34.000 de lei

La data de 10 mai, polițiștii din diverse structuri ale ordinei publice, rutiere și de siguranță a transporturilor au efectuat o acțiune de control...

Încă o ediție a Eurovision cu scandal. Reprezentantul Olandei a fost exclus

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, după o plângere a unui membru al echipei de producţie, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă