13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăLifestyleAvanpremiera Ligii I: meciurile din Cupa Ligii și preliminariile europene

Avanpremiera Ligii I: meciurile din Cupa Ligii și preliminariile europene

Sezonul 2014/2015 al Ligii I, care debutează pe 25 iulie, a avut parte de un preambul, primele meciuri oficiale de după pauza de vară fiind cele din Cupa Ligii și preliminariile cupelor europene. Cum cuvântul de ordine la majoritatea echipelor românești este reconstrucția noul sezon se anunță unul interesant, în care fanii fotbalului vor avea parte de multe surprize.

Liga I are parte, în acest sezon, de o avanpremieră, grație introducerii competiției Cupa Ligii, disputată între cele 18 echipe din primul eșalon. Optimile Cupei Ligii, respectiv play-off-ul competiției, au reprezentat primele meciuri test între rivalele noului sezon. Spre exemplu Steaua, după ce a eliminat Rapidul în optimile Cupei Ligii, va juca din nou împotriva giuleștenilor, la doar o săptămână distanță, pe 26 iulie, în prima etapă a Ligii I.

Cupa Ligii, cu toate că a fost criticată de unii oficiali pe motiv că le încarcă jucătorilor calendarul competițional, a fost un prilej pentru testarea noilor achiziții sau a rezervelor, în meciuri oficiale de dinaintea startului campionatului. Astfel steliștii l-au trimis în teren pe Alexandru Aldea, aflat la meciul de debut, în timp ce Astra la avut pe teren pe Fatai, reîntors din Belgia. Atacantul giurgiuvenilor a reușit și o dublă în primul său meci oficial. Noua competiție are ca principală miză pentru echipe premiile consistente, câștigătoarea urmând să primească 265.000 euro.

Echipe în reconstrucție, performanțe puse în pericol

Meciurile din Cupa Ligii, disputate între 16 – 21 iulie (play-off și optimi) trag și primele semnale de alarmă pentru echipele românești. Iar prima vizată este chiar campioana. Steaua are nevoie de mai mulți jucători de valoare în lot, în condițiile în care Astra și Petrolul se anunță contracandidate serioase la titlu în acest sezon. În plus tot de aceste rivale depinde și coeficientul României în clasamentul UEFA, fotbalul românesc având nevoie să mai urce un singur loc pentru a beneficia de două locuri în Liga Campionilor.

Constantin Gâlcă a fost primul care a reacționat după partida din Cupa Ligii, în care Steaua a câștigat în fața Rapidului la limită, scor 2-1, după un penalty executat de Keșeru. Antrenorul Stelei a cerut din nou ca echipa să fie întărită cu noi transferuri, după ce campania de achiziții din această vară a fost sub așteptări. Cu doar Alin Toșca (FC Viitorul), Giedrius Arlauskis (Rubin Kazan) și Florentin Pham-Huy (Juventus București) transferați campioana are în continuare nevoie de noi transferuri de calitate, mai ales în contextul în care s-a despărțit de mai mulți jucători importanți, precum Tătărușanu, Pintilii, Piovaccari sau Georgievski.

Steaua a arătat primele slăbiciuni încă din meciul cu norvegienii de la Stromsgodset, din preliminariile Ligii Campionilor, câștigat cu 1-0. În deplasare, la Drammen, elevii lui Gâlcă au făcut o primă repriză slabă, în care au tremurat serios la mai multe ocazii ale adversarilor. În plus ratările uriașe ale roș-albaștrilor pun la îndoială calitatea echipei în fața porții, la finalizare. Steaua va avea un retur dificil pe Arena Națională, pe 23 iulie, campioana norvegiană fiind cunoscută pentru partidele bune făcute pe teren advers. Dacă se va califica în turul al treilea preliminar, Steaua va întâlni cel mai probabil formația FC Aktobe (Kazakhstan).

Principalele adversare din campionat, ale Stelei, au avut parte de schimbări care au afectat într-o proporție mai redusă lotul. Astfel una dintre cele mai stabile echipe ale Ligii I, cu șanse mari la câștigarea titlului, este Astra. Echipa patronată de Ioan Niculae a pierdut doi atacanți importanți, Yoda, care i s-a alăturat lui Cosmin Contra la Getafe și Yazalde, revenit la Braga la finalul împrumutului. În schimb a revenit la echipă, tot la finalul unui împrumut, de la Club Brugge, Kehinde Fatai. De asemeni au fost păstrați jucători de bază, precum Găman, Mățel sau Budescu.

Pe plan european speranțele fotbalului românesc de a fi reprezentat în toamnă în cupele internaționale sunt legate tot de Astra, în Liga Europa și Steaua, în Liga Campionilor. Giurgiuvenii vor juca cel mai probabil, în compania cehilor de la Slovan Liberec. Astra va fi clar favorită, în condițiile în care Liberec a terminat doar pe locul 4 sezonul trecut, iar valoarea lotului său nu se ridică nici măcar la jumătate din cel al românilor.

Celelalte două echipe românești din preliminariile Ligii Europa, Petrolul și CFR Cluj par să aibă un drum ceva mai dificil. Echipa antrenată de Răzvan Lucescu s-a descurcat cu brio la Ploiești, în fața celor de la Flamurtari, câștigată cu 2-0. Dacă se vor califica în turul al treilea al preliminariilor cel mai probabil vor întâlni Viktoria Plzen, locul doi, sezonul trecut, în campionatul ceh. Plzen este o echipă mult peste Petrolul, anul trecut evoluând în grupele Ligii Campionilor. Ultima dintre echipe, CFR Cluj, care a obținut doar o remiză albă, pe teren propriu, în fața sârbilor de la Jagodina, ar putea da în turul al treilea de Dinamo Minsk.

Cu echipe în reconstrucție și cu serioase probeme din punct de vedere financiar, unele dintre cluburi fiind la limita insolvenței, Liga I ar putea avea de suerit în noul sezon, iar o eliminare prematură a echipelor românești din cupele europene ar face situația și mai dramatică.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă