16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăLifestyleCine stinge lumina la FC Farul?

Cine stinge lumina la FC Farul?

Semieşecul cu Dunărea Galaţi a îndepărtat şi mai mult formaţia de pe litoral de locurile care asigură salvarea.

Joi a fost zi tristă pentru FC Farul. Nu atât pentru remiza dintre echipa de seniori şi Dunărea, ci pentru remiza făcută de juniorii republicani în „decisivul” cu Viitorul, scor 1-1. Fără nici o perspectivă la echipa mare, şi cu drumul către turneul final al juniorilor terminat la jumătate, FC Farul este, fără îndoială, în cel mai prost moment din ultimii 30 de ani.

A fost doar 0-0 în meciul ultimei şanse, cu Dunărea Galaţi, iar atitudinea fotbaliştilor care s-au echipat în alb-albastru a fost ceva mai bună decât la precedentele apariţii de pe propriul teren. Cu mulţi tineri în primul 11, dar fără juniorii care au dus greul în Campionatul republican, marinarii lasă loc de ceva speranţe pentru sezonul viitor, şi aşteaptă acum o decizie favorabilă a FRF care să le facă vara frumoasă: schimbarea sistemului competiţional la două serii de câte 16 echipe şi anularea retrogradărilor. Semnalele nu sunt nici bune, nici rele, federalii respingând iniţial propunerea cluburilor de Liga 2, dar lăsând loc de negocieri. Cât bine i-ar face Farului o nouă salvare discutabilă după acel 3-1 cu iz de blat din finalul sezonului trecut, când binevoitorii de la Săgeata le-au întins o mână de ajutor printr-o echipă experimentală, rămâne un mister.

Un lot slab

Lotul actual este slab, atât numeric, cât şi valoric, nu de puţine ori Ştefan Nanu constatând trist că „unii jucători nu au valoare nici de Liga 3, dar aere de echipă ce se bate la campionat”. Pregătirea fizică haotică, făcută atât în vara trecută, când lotul s-a reunit fără să ştie ce se va întâmpla, cât şi în iarnă s-a dovedit piatra de moară, iar atitudinea jucătorilor a fost bomboana de pe colivă. Deşi la suprafaţă lucrurile par OK, pe la colţuri „poveştile” din jurul clubului-fanion sunt de-a dreptul hilare.

Astfel, toţi juniorii care s-au bătut de la egal la egal cu granzii din campionatul juvenil sunt de fapt împrumutaţi de la academia clubului care funcţionează ca un club de sine stătător. Farul plăteşte circa 1.000 de lei pe sezon de fiecare jucător pentru că nu a fost în stare să-şi păstreze propriile grupe de juniori, iar autorităţile nu au avut cum să ajute o echipă aflată în colaps de ani buni. De ce nu s-a ales calea retrogradării şi apariţiei unei noi echipe, rămâne o problemă la care doar câţiva oameni au răspuns.

Taxați de suporteri

Actualii jucători sunt, spun surse, de o indolenţă rarisimă, fiind taxaţi de fiecare dată de suporterii tot mai puţini care vin la meciuri. Unul dintre titulari, la un moment dat căpitan, şi-a luat chiar vacanţă cu de la sine putere şi a dispărut două săptămâni, motivând că are de rezolvat probleme personale acasă, iar incidentul a fost confirmat de antrenor, fără însă a se face şi nominalizări. „Vă confirm, dar nu vă pot spune cine este. A plecat, s-a întors, am mers înainte. Efectiv nu aveam pe cine să bag în locul lui la momentul acela”, s-a apărat Ştefan Nanu.

Dubla plecare a lui Mansur, unul dintre oamenii serioşi din echipă, este un alt episod care arată amatorismul pur de la o echipă ce juca mai bine când jucătorii mâncau doar pâine cu parizer şi făceau duş cu apă rece… pe întuneric. Nigerianul a acuzat restanţe financiare, la fel ca majoritatea fotbaliştilor, dar lumea îi arată acum cu degetul chiar pe ei. „Nu poţi cere marea cu sarea şi tu să nu oferi nimic înapoi. Nu am bătut pe nimeni de şase luni, dar visăm bani, bani şi bani. Aici trebuie început totul de la zero, pentru că altfel nu se mai poate”, susţine un oficial care a preferat anonimatul.

Se dorește un proiect nou

De fapt, de proiectul „de la zero” se leagă toate speranţele suporterului constănţean. Săptămâna trecută Ştefan Nanu s-a întâlnit cu patronul echipei şi cu factorii de decizie pentru a discuta condiţiile în care va continua la Farul şi dacă se vrea un proiect serios, bazat doar pe muncă şi seriozitate, „nu pe Facebook şi manele”. Cum antrenorul e încă pe bancă, se presupune că lucrurile sunt aşa cum îşi doreşte, fostul internaţional fiind cunoscut pentru „construcţiile” făcute prin alte părţi, în special la Motru.

„Eu am tot discutat şi cred că am ajuns la un numitor comun. Vreau o echipă nouă, nu mă interesează dacă în Liga 2 sau 3, dar una făcută din jucători muncitori şi care să accepte ce le cer eu. Avem multe talente şi cu 2-3 plombe putem spera să avem deja structura unei formaţii care să readucă Farul acolo unde îi e locul”, spune Nanu, ajutat parţial de rezultatele neaşteptat de bune de la juniori.

Cum din sezonul următor s-a anunţat deja că echipa mare va primi o infuzie de tineri, lucrurile par a fi pe un făgaş bun, doar că lumea vorbeşte deja despre posibila dispariţie a clubului FC Farul şi înghiţirea lui de către academia care îi susţine acum sectorul juvenil. Între cele două entităţi care joacă sub aceeaşi titulatură, diferenţa este de câteva sute de mii de euro, bani pe care una îi are, iar cealaltă nu, şi care vor salva fotbalul din Constanţa într-un fel sau altul.

DORINȚĂ

Ce vrea managerul

„Credeţi că eu nu îmi doresc să joc cu emblema lui FC Farul pe piept? Este cea mai arzătoare dorinţă a noastră, însă nu putem s-o facem din motive care nu depind de noi”, a rezumat managerul Bogdan Chiriţă întreaga situaţie cu ceva timp în urmă, iar paşii pe care îi urmează Farul duc cu gândul către un deces anunţat.

Cele mai citite

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă