16.5 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăLifestyleCM 2014: Începe Mondialul din țara Carnavalului. Brazilia, între fiestă și proteste

CM 2014: Începe Mondialul din țara Carnavalului. Brazilia, între fiestă și proteste

Cupa Mondială din Brazilia debutează, joi seara, cu meciul din țara gazdă și selecționata Croației, o partidă care va precede grandioasa ceremonie de deschidere. Sunt așteptați să deschidă ediția aniversară, cu numărul 20, a Cupei Mondiale, artiști de renume precum Jennifer Lopez. Evenimentul se anunță a fi unul al recordurilor, totul însă cu niște costuri care au dus poporul brazilian de la o extremă la alta, de la euforie, în 2007, la disperare, în ultimul an.

Fanii sportului rege au la dispoziție o lună de fotbal de cea mai înaltă calitate, între 12 iunie – 13 iulie. Iar interesul este unul extreme de ridicat, întreaga lume fiind cu ochii pe Brazilia. Spania, campioana en titre, Brazilia, gazda și cea mai titrată selecționată, Germania și Argentina sunt principalii capi de serie ai unui turneu care se anunță cel puțin la fel de spectaculos precum cele din ’94 sau ’98.

Partida din această seară, care începe la ora 23.00 (ora României), marchează debutul unui turneu, pentru care, brazilienii, cu un ochi plâng și cu altul râd. Brazilia vrea revanșa după ce la ultimul Mondial organizat, cel din 1950, a fost învinsă, în finală, de Uruguay. Cu toate că deține recordul de titluri, 5 la număr, “Selecționata” trebuie să spele rușinea de a pierde Cupa în fața propriilor fani, într-un meci în care pornea ca mare favorită. Această șansă unică, pe care a primit-o selecționata lui Neymar, Hulk sau Dani Alves a venit însă cu niște costuri pe care populația le-a considerat inacceptabile.

Brazilienii, între fiestă și protest

Greva care a paralizat o metropolă cu peste 20 milioane locuitori, Sao Paulo, orașul în care debutează Mondialul, a fost cea a angajaților de la metrou, care cereau creșterea salariilor. Cu toate că ostilitățile s-au oprit, ele riscă să izbucnească din nou pe parcursul Cupei Mondiale, iar consecințele ar putea fi devastatoare pentru un oraș deja asaltat de turiști de pe tot mapamondul.

Riscul unor proteste majore nu mai este la fel de ridicat ca în 2013, atunci când peste 1 milion de persoane au ieșit pe străzile marilor orașe, pe data de 20 iunie, pentru a spune “Nu” organizării CM în Brazilia. Peste jumătate dintre brazilieni consideră, potrivit ultimelor sondaje, că turneul final al Cupei Mondiale le va crea mai de grabă costuri decât beneficii.

Inițial guvernul brazilian prezenta niște proiecte prin care majoritatea costurilor organizării Cupei Mondiale erau suportate de parteneri privați, ceea ce nu s-a materializat. Guvernul nu a reușit să finanțeze proiectele prin parteneriat public-privat și a fost nevoit să acopere din banii contribuabililor o cheltuială de 13 miliarde de dolari. O parte dintre proiecte, care ar fi fost de interes național, precum prima cale ferată de mare viteză din America de Sud, nu au fost demarate, în timp ce altele, precum stadioane care vor fi mai tot timpul foale după încheierea CM, au fost mari consumatoare de bani.

În aceste condiții, populația locală a trecut de la euforie, în 2007, când zeci de mii de oameni sărbătoreau pe străzile Sao Paulo câștigarea dreptului de organizare a CM, la indignare, în ultimul an. Scânteia protestelor a fost creșterea tarifelor pentru transportul în comun, însă nemulțumirile s-au adunat în timp pe fondul incompetenței și a corupției unora dintre cei implicați în organizarea acestui eveniment. Nu întâmplător Brazilia a rămas cu unele stadioane neterminate, cu doar o săptămână înainte de deschiderea oficială a CM.

Cu toate acestea autoritățile au promis că vor asigura ordinea publică pe parcursul turneului, peste 100.000 de polițiști și 60.000 militari fiind mobilizați. Însă “milităria” de pe străzi și riscul unor proteste de amploare împotriva organizării CM, ar putea umbri un Mondial care ar trebui să fie al fiestei, al carnavalului, al celebrării fotbalului. Și unde ar fi putut arăta mai bine Mondialul ca o sărbătoare, dacă nu în Brazilia?

În ciuda faptului că fotbalul nu este nicăieri în lume mai iubit ca în Brazilia, această țară riscă să se confrunte cu numeroase probleme de pe urma acestui turneu. Grecii au simțit-o pe pielea lor, când, potrivit Comitetului Olimpic Internațional (CIO), Olimpiada din 2004, de la Atena, a contribuit cu 2-3 procente la uriașa datorie externă a statului. Brazilia este într-o situație diferită, o țară emergent, cu una dintre cele mai puternice economii din lume. Însă o încetinire a procesului de creștere a fost resimțită în ultimii ani chiar și în Brazilia. Iar acest lucru, coroborat cu nivelul scăzut de trai a unei părți din cele aproximativ 200 milioane de locuitori, poate da prognoze negative pentru viitorul economiei acestui stat.

Brazilia, țara cafelei, a carnavalului, a pădurilor luxuriante amazoniene rămâne în egală măsură locul în care fotbalul capătă dimensiunea de religie națională. Naționala Braziliei i-a dat lumii pe Garrincha, Pele, Ronaldo, Romario și mulți alții, iar un eșec al acestui turneu, din punctul de vedere al bunei funcționări, al fair-play-ului, ar fi aproape ca un sacrilegiu într-un templu al fotbalului.

CM 2014 este de așteptat să înregistreze audiențe record, în timp ce asistența de pe stadioane de asemeni ar putea atinge cifre absolute. Frenezia acestui mondial a început încă de anul trecut, când au fost scoase la vânzare primele bilete, ca până în acum să fie vândute peste 3 milioane. De asemeni interesul uriaș este resimțit și în rândul partenerilor FIFA, care au dat startul la cele mai costisitoare și mai ample campanii publicitare din istoria competiției.

Recorduri care așteaptă să fie doborâte: cele mai multe trofee câştigate – 5 (Brazilia); cele mai multe goluri înscrise de un jucător într-o singură ediție CM – 13 reușite, 1958 (francezul Just Fontaine); marcatorul all-time – 15 goluri (brazilianul Ronaldo, 1998, 2002, 2006); cele mai multe goluri marcate într-un meci – 12 reușite (Austria – Elveția 7-5).

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...

Razie în portul Constanța. Oamenii legii au aplicat amenzi în valoare de 34.000 de lei

La data de 10 mai, polițiștii din diverse structuri ale ordinei publice, rutiere și de siguranță a transporturilor au efectuat o acțiune de control...

Familia Regală a României în centrul evenimentelor prilejuite de Ziua de 10 Mai

Ca în fiecare an de 10 Mai, Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Radu, având alături pe Altețele Lor Regale Principesele Sofia și...
Ultima oră
Pe aceeași temă