21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăLifestyleConstantin, după ce i-a fost majorată pedeapsa: Este ilogic! De ce nu...

Constantin, după ce i-a fost majorată pedeapsa: Este ilogic! De ce nu mi-au făcut flagrant?

Fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Gheorghe Constantin, a spus că este o nedreptate ceea ce i s-a întâmplat. El acuză metodele folosite de procurori în cazul său, după ce i-a fost mărită pedeapsa.

"Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Ploieşti în 2013. După 10 sau 11 şedinţe s-a schimbat preşedintele completului, a venit cineva de la Piteşti… În două şedinţe m-a executat! Mi-a fost schimbată încadrarea din luare de mită în constituire de grup infracţional organizat… Este ilogic, ilogic! Cum, acuzaţia iniţială a fost că am luat mită şi apoi s-a ajuns la grup infracţional? Se bate cap în cap! Grup infracţional înseamnă ca mai multe persoane să facă ilegalităţi şi să împartă banii nu ca unul din grup să-i dea celuilalt mită! În dosar scria că am fost supravegheat la o întâlnire cu Penescu. Am cerut să se facă procesul verbal, să-mi arate şi mie ce s-a întâmplat la acea întâlnire! De ce nu au spus că m-am întâlnit, că am luat mită, de ce nu mi-au făcut flagrant? De ce? Scrie doar că am fost supravegheat!", a spus Constantin, potrivit Mediafax.

Citește și Sentințe în dosarul "Mită pentru arbitri": Penescu, 5 ani cu executare. Cât au luat alți 8 oameni de fotbal

Fostul arbitru internaţional a afirmat că se gândeşte să facă apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. "În fine, nu s-a putut dovedi că am luat mită, mită care nu există şi a fost schimbată încadrarea! Mă gândesc să fac apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar ştiu că e costisitor şi oricum durează cine ştie câte luni. Eu dimineaţă mă prezint unde trebuie, dimineaţă o să fiu la Colibaşi. Nu doresc la nimeni să treacă prin ce trec eu. Am făcut greşeli, probabil am făcut greşeli multe la CCA, dar de aici şi până a mi se imputa lucruri pe care nu le-am făcut e cale lungă! O să încerc să fiu tare, poate mi se acordă şi dreptul de a munci şi poate nu o să stau cele zece luni care au mai rămas", a precizat Gheorghe Constantin.

Curtea de Apel Ploieşti a majorat de la patru la cinci ani pedeapsa cu închisoarea dată lui Cornel Penescu în dosarul "Mită pentru arbitri 1” şi de la trei la cinci ani pedepsele pentru fostul director al SC Pic Liviu Făcăleaţă şi fostul preşedinte al Comisiei Arbitrilor din FRF Gheorghe Constantin.

Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au pronunţat, miercuri, decizia definitivă în dosarul "Mită pentru arbitri 1”, condamnându-i pe fostul finanţator al FC Argeş Cornel Penescu, pe fostul director general al SC Pic Liviu Făcăleaţă şi pe fostul președinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federației Române de Fotbal Gheorghe Constantin la câte cinci ani de închisoare cu executare.

Astfel, prin decizia pronunţată, judecătorii Curţii de Apel Ploieşti au majorat cu un an pedeapsa iniţială aplicată de Tribunalul Prahova în cazul lui Penescu şi cu câte doi ani pedepsele primite la instanţa de fond pentru Făcăleaţă şi Constantin.

În ceea ce-l priveşte pe fostul director al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Argeş, Dan Cristian Libertatu, condamnat în primă instanţă la trei ani de închisoare cu suspendare, Curtea de Apel Ploieşti a menţinut pedeapsa, dar a dispus executarea acesteia.

Sorin Corpodean, arbitru de fotbal în lotul divizionar, condamnat iniţial la trei ani de închisoare cu suspendare, a primit de la instanţa de apel o pedeapsă majorată la patru ani de închisoare cu suspendare.

Instanţa a menţinut decizia privind achitarea arbitrului Marcel Savaniu și a lui Florian Prunea, fost director de Relații Internaționale din cadrul FRF, schimbând însă temeiul achitării.

Pentru ceilalţi inculpaţi trimişi în judecată în acest dosar, judecătorii au menţinut pedepsele iniţiale de trei ani cu suspendare, la care a aplicat pedepse complementare constând în interzicerea unor drepturi, cu excepţia lui Cristian Mincă, pentru care pedeapsa iniţială a fost scăzută de la trei ani la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare.

De asemenea, sentinţa pronunţată, miercuri, de Curtea de Apel Ploieşti modifică dispoziţiile sentinţei instanţei de fond în ceea ce priveşte sumele confiscate de la inculpaţi. Astfel cuantumul sumei confiscate de la Cornel Penescu a fost scăzut de la suma de 32.000 USD la 14.000 USD. În plus, instanţa a dispus confiscarea sumei de 310.000 lei de la Gheorghe Constantin şi 15.000 USD de la Sorin Corpodean.

Judecătorii Curţii de Apel Ploieşti au dispus, totodată, obligarea inculpaţilor la plata unor cheltuieli judiciare către stat, cele mai mari sume avându-le de plată Marcel Lică şi Cristian Mincă, pentru care instanţa a dispus cheltuieli judiciare în cuantum de 8.500 de lei fiecare.

Cele mai citite

România are cea mai mare evaziune, dar nu sunt cele mai mici taxe, așa cum susține premierul

România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat, însă la capitolul cele mai mici taxe, suntem de departe statul...

Numărul pensiilor speciale, în creștere în luna aprilie

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane comparativ cu luna anterioară,...

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă