15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăLifestyleCupa Ligii: Miza competiției cu premii totale de 1 milion de euro

Cupa Ligii: Miza competiției cu premii totale de 1 milion de euro

Cupa Ligii AdePlast, competiție reintrodusă în fotbalul românesc, începând cu acest sezon, a stârnit reacții adverse în fotbalul românesc. Cupa, care debutează, miercuri, are miză doar pentru echipele care nu luptă pentru titlu sau care nu aspiră la competițiile europene.

Gino Iorgulescu, președintele FRF, a declarat că noua competiție este benefică pentru echipe deoarece pot fi folosiți jucători mai tineri sau care au prins mai rar primul unsprezece și în plus el vede și o miză financiară în Cupa Ligii. Totuși el este contrazis de unii oficiali de cluburi care o consideră o corvoadă pentru echipele lor, din cauza aglomerării programului.

Cupa Ligii, indiferent de reacțiile oamenilor de fotbal, va avea miză. Din punct de vedere financiar, câștigătoare va primi o sumă asemănătoare cu cea oferită pentru campioana Cupei României. Cupa Ligii îi va aduce în conturi echipei câștigătoare o sumă care poate varia, 265.000 euro sau 275.000 euro, în funcție de etapa în care a intrat în competiție.

Premiile Cupei Ligii: tutur preliminar – 10.000 euro; optimi – 20.000 euro; sferturi – 25.000 euro; semifinală – 50.000 euro; finală – 70.000 euro; câștigarea trofeului – 100.000 euro. Premiile se adună o dată cu avansarea în competiție, astfel că în cazul în care iese învingătoare o echipă care a pornit în turul preliminar, precum FC Rapid, suma câștigată va fi de 275.000 euro, mai mult decât în cazul unui triumf în Cupa României.

Ceea ce îi lipsește competiției, pentru a o face mai atractivă pentru cluburi, și totodată ce o face să piardă teren în fața Cupei României, este mai ales lipsa unei tradiții. Cum echipele luptă pentru trofee care să le aducă prestigiu și totodată fani, precum Cupa României Timișoreana, Cupa Ligii riscă să rămână într-un con de umbră.

O a doua problemă, care ar putea fi rezolvată în sezoanele viitoare, dacă această competiție se va mai ține, este lipsa posibilității ca echipa câștigătoare să poată evolua în preliminariile unei cupe europene. Dacă Liga I trimite o echipă în preliminariile Ligii Campionilor și altele 2 sau chiar 3 în preliminariile Ligii Europa, iar Cupa României își trimite câștigătoarea tot în preliminariile celei de a doua competiții, Cupa Ligii nu va putea oferi nimic dinacest punct de vedere.

Cu toate că nu este primită cu brațele deschise de către toată lumea, Cupa Ligii este organizată în mai toate campioantele importante ale Europei, miza fiind mai mare sau mai mică, în funcție de cât de puternic este campionatul. Cum unele argumente contra, ale oamenilor de fotbal din România, sunt legate de aglomerarea calendarului, echipele din Liga I ar trebui să se obișnuiască să evolueze cu programul încărcat. După cum a declarat Gino Iorgulesc, în multe campioante europene cluburile au câte un meci o dată la trei zile.

Cupa Ligii va rămâne deocamdată un proiect de laborator, la fel cum au fost și edițiile din 1998 și 2000, singurii ani în care s-a mai organizat competiția. Dacă va fi organizată și în sezonul următor este posibil ca echipei câștigătoare să-i fie oferit un loc în preliminariile Ligii Europa.

Cele mai citite

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...

Iga Swiatek, campioană la Foro Italico. Poloneza a realizat „dubla” Madrid – Roma

Poloneza Iga Swiatek, liderul clasamentului mondial feminin, și-a adjudecat al 21-lea titlu al carierei, după ce s-a impus în finala turneului WTA de la...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă