15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăLifestyleCupa Mondială: SelePAo! O națiune dezlănțuită în fața umilinței de a fi...

Cupa Mondială: SelePAo! O națiune dezlănțuită în fața umilinței de a fi desființată la propriul joc

Fotbalul este mai mult decât un sport, un fenomen, iar în semifinala Brazilia – Germania, scor 1-7, s-a scris istorie, una pătată cu umilințe, violențe și neputința unei naționale de fotbal, botezată cândva “Selecao”.  Echipele unor Garrincha, Zico, Pele sau Ronaldo au devenit un vis frumos, în care suporterii Braziliei din întreaga lume se pot refugia din calea unei echipe de coșmar.

Semifinala Brazilia – Germania, în care brazilienii au jucat precum o echipă de liceeni în curtea școlii, a fost înainte de toate un eveniment cu puternice implicații în conștiința și sentimentele unei națiuni. Brazilia, poate una dintre cele mai iubite naționale de fotbal din lume, a reușit “performanța” de a-i face pe propriii suporteri să strige “Ole-uri” la ultimele goluri ale nemților, iar ceea ce a urmat după finalul partidei poate fi descris printr-un eșec total al unui eveniment, huiduit încă de la început.

Violențe, jafuri, proteste în diferite orașe ale Braziliei au fost stârnite de ieșirea Braziliei din competiție într-un mod răsunător. Dacă poate fi comparat cu ceva modul în care echipa lui Scolari a tratat acest turneu ar fi aceasta ar fi imaginea unui elefant cântând la pian, ceea ce a stârnit un val de indignare în întreaga țară. Iar imaginea unei națiune umilite nu a arătat prea bine. Dincolo de benzile de hoți care au luat cu asalt grupurile de turiști, sau huliganii care au incendiat autobuze, suporterii brazilieni au protestat împotriva naționalei lor, au ars steaguri braziliene sau tricouri cu numele jucătorilor lui Scolari.

Cel mai denigrator eveniment pentru organizatorii turneului a fost jaful de pe plaja Copacabana, din Rio de Janeiro, acolo unde sute de suporteri s-au adunat pentru a vedea semifinala pe ecranele uriașe. O bandă înarmată a început să jefuiască publicul, ceea ce a stârnit isterie pe plajă, mai multe persoane călcându-se în picioare în încercarea de a scăpa. Poliția a intervenit și din fericire nu au fost anunțate victime.

Totuși trebuie apreciat faptul că elevii lui Luis Felipe Scolari au ajuns până în semifinale, desigur, uneori cu ajutor din partea arbitrilor sau cu mult noroc. În cazul în care Brazilia ar fi fost eliminată mai devreme tensiunile între suporteri ar fi avut mai mult timp să fiarbă și probabil ar fi explodat, punând capăt spectacolului fotbalistic. De aceea autoritățile braziliene vor trebui să facă față până duminică, la finalul turneului, eventualelor proteste sau manifestări violente care ar putea erupe. Este cunoscut faptul că publicul brazilian a fost încă de la început împotriva organizării acestui turneu în țara lor, pe fondul nivelului de trăi scăzut al unei părți importante din populație.  

Primele reacții au fost previzibile, nemții fiind felicitați din toate părțile pentru victoria surprinzătoare, în timp ce brazilienii cu greu au putut găsi explicații. Cum Scolari a fost prins complet nepregătit pentru un asemenea eșec, una dintre cele mai bune explicații a venit chiar din partea selecționerului german. Joachim Low a declarat că succesul echipei sale a stat în specularea presiunii enorme puse pe umerii jucătorilor brazilieni. Nemții au jucat dezinvolt și s-au folosit de elementul care le place atât de mult, blitzkrieg (războiul fulger), ceea ce s-ar traduce prin faptul că atunci când i-au prins pe brazilieni cu garda jos, în special între minutele 20-30, au forțat cât de mult s-a putut.

Poveste pentru nepoți

 Ceea ce s-a întâmplat la Belo Horizonte poate fi cu greu descris în cuvinte, având în vedere că așa ceva să întâmplă o dată la o jumătate de veac. Cu toate că spectacolul a fost mai mult pe tabela de marcaj, decât pe teren, partida a doborât mai multe recorduri, inclusiv pentru cel mai comentat meci pe rețeaua de socializare Twitter, acolo unde au fost scrise câte 400.000 de mesaje pe minut, pentru ca la final să fie înregistrate 35,6 milioane de mesaje.

Cele mai multe comentarii le-a stârnit, pe Twitter, golul al cincilea, al lui Sami Khedira, acesta fiind, de altfel, și momentul în care au erupt majoritatea manifestărilor violente, care au avut loc în Brazilia. Cu 4 goluri primate în doar 7 minute, între 23-29, a fost de așteptat ca naționala Braziliei să stârnească furia propriilor suporteri. Suporterii s-au simțit umiliți cu atât mai mult, cu cât naționala lui Scolari a stabilit mai multe recorduri negative. Brazilia nu a pierdut niciodată la o asemenea diferență de scor într-un meci de Cupă Mondială, înfrângerea cu 0-6, în fața Uruguay-ului, din 1920, având loc la Cupa Americii.

Drept urmare a acestui meci este de așteptat ca Scolari să-și dea demisia după finala mică, una așteptată cu mult interes, mai ales de cei care au ridiculizat “Selecao” în urma prestației de la acest turneu.  Este foarte probabil ca echipa să piardă din nou la scor, însă dezastrul deja s-a produs, indiferent ce se va întâmpla în finala mică. Scolari, poate nu atât de vinovat pe cât au dorit mulți să-l scoată, a declarat că și-a asumat întreaga responsabilitate, una pe care cu greu o poate suporta vreun antrenor. Scolari a adus Braziliei titlul mondial, în 2002, atunci când evolua Ronaldo, cel cunoscut drept “Adevăratul Ronaldo”.

O dată cu turneul din Brazilia, “Selecao” a apus, după mai bine de 60 de ani în care și-a impus propriul stil de joc, deseori spectaculos, de multe ori de pe altă planetă. A venit momentul pentru o schimbare radical la naționala Braziliei, altfel riscă să devină o echipă de pluton la următoarele ediții de Cupă Mondială.

Germania are șansa să câștige cea de a patra Cupă Mondială din istorie, după ce numărătoarea Braziliei s-a oprit la cinci trofee, deocamdată.

 

Cele mai citite

Max Verstappen obține a 59-a victorie din cariera sa în Campionatului Mondial de Formula 1

Pilotul olandez Max Verstappen, reprezentând echipa Red Bull, a câștigat Marele Premiu al regiunii Emilia Romagna, desfășurat duminică la Imola, Italia. Aceasta reprezintă a...

VIDEO. Manchester City, noua și vechea campioană a Angliei. Trupa lui Guardiola câștigă titlul în Premier League

Manchester City a făcut istorie în fotbalul englez, câștigând pentru al patrulea an consecutiv titlul de campioană a Angliei. Această performanță este una de...

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat dejucarea unei tentative de lovitură de stat

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat duminică că a dejucat o tentativă de lovitură de stat, la care au participat atât străini, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă