20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăLifestyleCupa Mondială-Top 10: Lucruri pe care trebuie să le ştii dacă nu...

Cupa Mondială-Top 10: Lucruri pe care trebuie să le ştii dacă nu eşti microbist

Milioane de fani din întreaga lume aşteaptă cu sufletul la gură startul Cupei Mondiale. Pasionaţii ştiu totul despre fotbal. Dacă nu ai habar ce este Cupa Mondială ş ice înseamnă ea pentru fontal şi fotbalişti, atunci acest material este numai bun pentru tine.

Americanii sunt şi ei printre fanii sportului care nu înţeleg mare lucru din fotbal. Aşa că jurnaliştii de la vox.com le dau o mâna de ajutor şi le spun care sunt cele mai importante 10 lucruri legate de Cupa Mondială.

1.Cupa Mondială este cea mai importantă competiţie din fotbal

Fotbaliştii petrec cel mai mult timp jucând pentru echipe private care reprezintă oraşele în diferite ligi de fotbal- aşa cum este cazul lui Manchester United sau Real Madrid- într-un system competiţional care seamănă foarte mult cu ligile profesioniste din SUA. Însă cei mai valoroşi fotbalişti ajung la echipele lor naţionale- la fel ca hocheiştii din NHL-şi participă, o dată la patru ani, la Cupa Mondială- competiţie organizată de Federaţia Internaţională de Fotbal. Aceste meciuri sunt considerate vârful de lance în fotbal nu datorită calităţii jocului ci a importanţei acestei competiţii. Ca să înţelegeţi ce înseamnă Cupa Mondială trebuie să ştiţi că la ultima ediţie a turneului final- găzduit de Africa de Sud- s-a uitat jumătate din populaţia planetei. Cel puţin asta susţine FIFA. 32 de echipe iau startul la cea mai prestigioasă competiţie din fotbal. Turneul se joacă într-o singură ţară- considerată gazdă a turneului-pe durata unei luni de zile. Acum patru ani, în Africa de Sud, a câştigat Spania. Este bine de ştiut că pentru a ajunge la turneul final 209 echipe joacă meciuri de calificare- cele mai bune 32 ajung la Cupa Mondială. În luna decembrie a anului trecut, cele 32 de echipe au fost repartizate în 8 grupe de câte patru, în funcţie de punctajele FIFA, date geografice şi şanse la turneul final. Atenţie! Grupele trebuie să fie echilibrate!

2. Turneul final al Cupei Mondiale se joacă în mai multe etape

Turneul care durează o lună este împărţit în două etape sau faze. Mai întâi, echipele joace meciurile de grupă pe sistemul fiecare cu fiecare- campionat- adică pe bază de cumul de puncte- 3 pentru victorie, 1 pentru egalitate, 0 pentru înfrângere. Punctele se cumulează şi echipele sunt ulterior ierarhizate. Când faza grupelor se termină, pe 26 iunie, primele două clasate din fiecare grupă merg mai departe. Este vorba despre echipele care au adunat cele mai multe puncte.

Pe 28 iunie, cele 16 echipe care rămân- câte două din fiecare grupă-merg mai departe în faza eliminatory. Un turneul în care se joacă câte un singur meci, de totul sau nimic, care are ca scop stabilirea celor două finalist. Atenţie! Jocurile nu se mai pot termina la egalitate. În cazul în care după 90 de minute rezultatul este egal se joacă prelungiri şi apoi, dacă este nevoie se execută şuturi de penalitate. Ca la hochei! Finala turneului este pe 13 iulie!

3. Echipa Statelor Unite ale Americii este într-o grupă a morţii

Şi pentru că secretele Cupei Mondiale sunt dezvăluite de jurnaliştii americani fanilor echipei lor naţionale, ei bine, SUA n-a nimerit deloc bine la turneul final. Dar e acolo! Chiar dacă sunt mândri de ei, americanii recunosc că la fotbal nu au nicio şansă să fie vreodată o superputere. Ba din contră! Şi asta chiar dacă la ultimele turnee, echipa Statelor Unite a evoluat parcă de la un meci la altul. Acum patru ani Statele Unite au reuşit să iasă din grupe. NU au ajuns departe pentru ca Ghana a fost mai tare. Ghinionul a adus din nou Ghana lângă Statele Unite, de data aceasta chiar în primul meci al grupei. Însă nu Ghana îi sperie pe americani în Grupa G ci Germania şi Portugalia.

4. Brazilia şi Spania sunt favorite

Spania pare favorita principală a turneului din Brazilia. Este campioana mondială en titre şi se poate lăuda că a câştigat şi ultimele două ediţii ale Campionatului European. Aşadar, ibericii sunt singura echipă din lume care a câştigat trei turnee finale consecutive- două continentale şi unul mondial. Spania este lider în topul FIFa, fiind echipa cu cel mai mare punctaj. Nu au puncte slabe şi pot fi prima echipă care câştigă două Cupe Mondiale consecutive după performanţa Brazilie din 1958 şi 1962.

Singura echipă cu şanse reale să încurce planurile spaniolilor este Brazilia.  În prezent clasată pe locul trei în lume, Brazilia are avantajul terenului propriu şi, până acum, multe dintre gazdele turneului final au câştigat titlul mondial. Brazilia a câştigat cinci Cupe Mondiale- mai mult decât oricare altă participant şi vrea să facă uitată contraperformanţa din 1950 când a fost gazdă şi a pierdut finala cu Uruguay.

5. Fotbalul este un sport complex

Americanii ar trebui să ştie că nu doar hocheiul este un sport complex, cu reguli bine stabilite, ci şi fotbalul. De altfel, dacă înţeleg hocheiul nu ar trebui să se teamă că nu vor trece testul sportului rege. Două echipe, fiecare formată din câte 11 jucători- 10 jucători de camp şi un portar- încearcă să intre în posesia unei mingi şi să înscrie goluri în poarta adversă. Jucătorii pot lovi mingea cu orice parte a corpului mai puţin cu mâna. Asta dacă nu sunt Maradona! Pentru că argentinianul a avut un gol perfect valabil înscris cu mâna- “mâna lui Dumnezeu”, cum l-a numit starul Argentinei după aceea. Doar portarul are voie să pună mâna pe minge însă doar în limitele careului de 16 metri-dacă depăşeşte linia careului mare, portarul se supune regulilor valabile pentru jucătorii de camp şi nu are voie să pună mâna pe minge!

Fotbalul se joacă pe un teren standard, acoperit cu iarbă- uneori teren sintetic, acolo unde condiţiile geografice nu permit întreţinerea gazonului. Pe lungime, terenul are intre 90 si 110 metri, iar pe lăţime între 50 şi 75 de metri. Cea mai important regulă este regula offside-ului. Este offside când un jucător aflat în faza ofensivă şi care nu are mingea la picior ajunge înaintea balonului în spatele ultimului apărător. Pentru cei familiarizaţi cu hocheiul din NHL putem face un exerciţiu de imaginaţie! Fundaşul poate fi înlocuit cu linia albastră, iar jucătorul din atac nu poate precede pucul în zona de atac. În cazul nostru, nu poate depăşi ultimul apărător înaintea balonului de joc. Regula a fost impusă pentru a evita ca jucătorii să stea în faţa porţii şi să aştepte pase de la coechipieri. Dacă mingea depăşeşte liniile laterale ale terenului atunci se bate out. Acesta se execută cu mâna- mingea este aruncată la un coechipier care este obligat să o joace cu piciorul. Dacă mingea depăşeşte linia din spatele porţii atunci este degajare a portarului- dacă mingea a fost trimisă afară de un jucător în atac, sau lovitură de colţ- dacă mingea a fost trimisă afară de un jucător aflat în apărare. Corner-ul se execută, aşadar de echipa aflată în apărare, degajarea este executată de portarul echipei care se apără. Faulturile sunt sancţionate cu avertisment verbal-Đacă sunt foarte uşoare, cartonaş galben sau chiar roşu-dacă sunt foarte grave! Dacă un jucător primeşte două cartonaşe galbene într-un meci, atunci el este eliminate definitive, iar echipa lui va juca în zece oameni. Loviturile în zona gâtului şi a capului sunt strict interzise! Meciul are o durată de 90 de minute şi este împărţit în două reprize a câte 45 de minute, separate de o pauză de 15. Timpul nu se opreşte ca la baschet sau hochei, toate întreruperile fiind adăugate în aşa numitele prelungiri, dictate de arbitrul central la sfârşitul fiecărei reprize. Echipele au voie să înscrie pe foaia de joc 23 de jucători la Cupa Mondială- 11 titulari- cei care încep jocul, şi 12 rezerve. Este obligatoriu ca pe foaie, să fie înscrişi doi portari. Sunt premise trei înlocuiri de jucători. Jucătorul înlocuit ia loc pe bancă şi nu mai poate fi folosit în acel meci. Cel care l-a înlocuit poate fi, la rândul lui, schimbat. Cei 11 jucători ocupă diferite poziţii în teren-portar- fundaşi, mijlocaşi şi atacanţi, iar antrenorii folosesc diferite combinaţii pentru succesul echipelor lor. Unii prefer să joace cu mai mulţi atacanţi, alţii sunt mai precauţi şi folosesc mai mulţi fundaşi. Mijlocaşii au rolul de liant al jocului, fac practice legătura între apărare şi atac şi construiesc jocul.

6. Cupa Mondială se joacă pe bani frumoşi

Sigur că pentru un American povestea Cupei Mondiale e una similară Jocurilor Olimpice. Aşa că premiile în bani puse în joc de FIFA s-ar putea să îi convingă că fotbalul merită o şansă. 576 de milioane de dolari ajung la echipele participante. Campioana mondială pune mâna pe 35 de milioane, vicecampioana pe 25, iar celelalte primesc diferite sume de bani. O echip eliminată în faza grupelor primeşte 8 milioane de dolari. Nu e chiar un chilipir! FIFA investeşte 2 miliarde în organizarea unui turneu final însă îşi recuperează banii şi iese pe profit- se strtâng 4 miliarde de dolari din vânzarea biletelor, sponsorizări sau drepturi de televizare.

7. Mulţi brazilieni protestează faţă de organizarea Cupei Mondiale în ţara lor natală

Brazilienii iubesc fotbalul. Pentru ei este o religie, însă Guvernul a investit 4 miliarde de dolari în organizarea Cupei Mondiale şi asta în condiţiile în care situaţia economic nu e deloc bună. Brazilienii au lucrat la infrastructură, au construit stadioane sau le-au modernizat pe cele vechi. Şi totul a costat o avere. Spre exemplu, numai securitatea evenimentului costă 900 de milioane de dolari. Totul în condiţiile în care 16 procente dintre locuitorii Braziliei se confruntă cu sărăcia. 61% dintre brazilieni au declarat că au fost şi sunt împotriva organizării Cupei Mondiale în ţara lor. Nemulţumirea a atins cote alarmante. Multe proteste, greve sau chiar revolte au avut loc pe teritoriul braziliei, iar organizatorii Cupei Mondiale au emoţii mari pentru turneul final.

8. Meciurile se dispută pe stadioane aflate la distanţe foarte mari

Dacă îţi imaginezi că turneul Cupei Mondiale seamănă cu Jocurile Olimpice, atunci greşeşti. Stadioanele pe care sunt programate meciuri sunt poziţionate pe întregul teritoriu al Braziliei, o ţară aproape la fel de mare ca Statele Unite ale Americii. Aşa că echipele parcurg distanţe fabuloase. De exemplu, de la primul meci al Statelor Unite, programat la Natal, echipa trebuie să zboare la Manaus, pentru cel de-al doilea joc. Şi nu sunt decât vreo 2700 de kilometri.

9. Multe dintre echipe le-au interzis jucătorilor să facă sex pe durata turneului

Nu e o glumă! Antrenorii ştiu că sexul, mai ales în exces, dpunează grav performanţei sportive. Şi cum au nevoie de jucători care să dea totul pe teren le-au interzis fotbaliştilor orice contact sexual pe toată durata Cupei Mondiale. Jucătorii Spaniei, Germaniei sau cei din Chile au primit interdicţia clară de a face sex, în timp ce brazilienilor li se permite sexul normal- adică fără prea multe provocări, în timp ce francezii au şi ei voie să se bucure de plăcerea sexuală atâta timp cât distracţia nu ţine toată noaptea.

10. Meciurile sunt televizate în întreaga lume

ESPN, ESPN 2 şi ABC transmit meciurile de la Cupa Mondială în Statele Unite ale Americii. În România, toate partidele de la turneul final sunt pe TVR.

 

 

Cele mai citite

Atalanta – Leverkusen, în finala Europa League! Nemții continuă seria meciurilor fără înfrângere, după un gol în prelungiri

Finala din acest an a Europa League le va pune față în față pe Atalanta Bergamo şi Bayer Leverkusen, după rezultatele înregistrate joi seară...

Atalanta – Leverkusen, în finala Europa League! Nemții continuă seria meciurilor fără înfrângere, după un gol în prelungiri

Finala din acest an a Europa League le va pune față în față pe Atalanta Bergamo şi Bayer Leverkusen, după rezultatele înregistrate joi seară...

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început oficial astăzi şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7,00. Autoritatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă