17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăLifestyleCupa României sau loteria norocului în fotbal

Cupa României sau loteria norocului în fotbal

Steaua joacă finala Cupei României în această seară de la ora 21, cu Astra Giurgiu, pe Naţional Arena. Astra a ajuns în ultimul act după ce a trecut, în semifinale, de deţinătoarea trofeului, Petrolul Ploieşti. Cupa României este o competiţie organizată de FRF încă din 1933, când a avut loc prima ediţie. Pot participa doar cluburile afiliate şi cele din ligile judeţene de fotbal.

Steaua are cele mai multe trofee-21,în  timp ce Dinamo şi Rapid sunt la egalitate, cu 13 trofee câştigate.

Interesant este că doar şase finale au fost jucate în provincie- 1989- la Braşov, 2007- la Timişoara pe stadionul Dan Păltinişanu, în 2008- pe stadionul Ceahlăul din Piatra Neamţ, în 2009- pe Stadionul Municipal Tudor Vladimirescu, din Târgu Jiu, în 2010- pe stadionul Emil Alexandrescu din Iaşi, şi în 2011- când Steaua –Dinamo s-a jucat la Braşov. Toate celelalte s-au jucat la Bucureşti.

Poate una dintre cele mai interesante ediţii ale Cupei României e una veche. Doar veteranii fotbalului şi-o mai aduc aminte. Finala competiţiei din 1972/1973 a adus faţa în faţă echipele Chimia Râmnicu Vâlcea şi Constructorul Galaţi. Nimic deosebit până aici. Doar că ele veneau din ligile a doua şi a treia şi în drumul către ultimul act au dat şi peste Dinamo, Steaua, FC Argeş sau Craiova, echipă în vogă la acel moment. Mai mult, în acea perioadă echipele din ligile inferioare nu treceau niciodată de şaisprezecimi, adică de runda în care intrau în competiţie prim divizionarele. Cupa României a fost dintotdeauna un trofeu râvnit. În acei ani, ea aducea o calificare în Cupa Cupelor, iar fotbaliştii aduceau din ţări străine lucruri interzise în România. Aşa că cele două echipe aproape necunoscute au dat peste cap calculele granzilor. CHimia a eliminate FC Argeşul lui Dobrin după o victorie cu 2-1 în sferturi. A fost cel mai greu meci al vâlcenilor. În schimb, Constructorul a eliminat şi Dinamo-în optimi, şi Steaua- în semifinale. A fost nevoie de două meciuri pentru a desemnat câştigătoarea Cupei. În primul meci, jucat pe stadionul 23 August, actual Arena Naţională, au venit 8000 de oameni. Puţini, însă meciul nu interesa pe nimeni. Cele două echipe au remizat la 1. A urmat un al doilea joc câştigat de Chimia cu 3-0. Constantin Donose a fost remarcat imediat de o forţă a fotbalului, Universitatea Craiova, unde a şi plecat.

Sezonul 18960/61 a adus li el iubitorilor fotbalului o finală inedită. Rapidul a întîlnit divizionara secundă Arieşul Turda. Chiar dacă nu a intrat pe teren ca favorită, Arieşul a câştigat cu 2-1 disputa cu Rapid. “Am câştigat de frică”, avea să spună, 50 de ani mai târziu, un component al echipei Arieşul. Pentru fotbaliştii din Turda, finala cu Rapid a fost şi prima ocazie de a călcă în Bucureşti.

Meciul cu cele mai multe goluri marcate într-o finală de Cupa României  este unul  foarte vechi.  Mai précis, în 1935, CFR Bucureşti a învins, în prelungiri, cu 6-5 pe Ripensia Timişoara. La finalul timpului regulamentar scorul era 5-5. Pe locul doi în topul scorurilor fluviu este meciul dintre eternele rivale, Dinamo şi Steaua. În 1990, Dinamo a învins Steaua cu 6-4.

Cea mai mare diferenţă de scor a fost de şase goluri şi a fost consemnată de trei ori. În 1942, rapid Bucureşti a cucerit al şaselea trofeu al Cupei după 7-1 cu Universitatea Sibiu. Steaua a învins Foresta Fălticeni în 1967, cu 6-0, iar Universitatea Craiova s.a impus, cu acelaşi scor, în faţa celor de la Poli Timişoara, în 1981.

Poate una dintre cele mai frumoase întâlniri a fost cea dintre Petrolul şi Rapid, în finala din 1995. A fost 6-4 pentru Petrolul atunci după executarea şuturilor de penalitate. 18 ani au aşteptat fanii lupilor pentru ca trofeul Cupei să revină la Ploieşti. S-a întâmplat vara trecută, după o finală cu CFR Cluj.

Au fost 20 de ani încheiaţi de la ultima finală dintre Steaua şi Dinamo, înainte ca soarta să le aducă din nou faţă în faţă pe cele două rivale la finala din 2011, când s-a impus Steaua.

În 1990, la ultima lor finală,  câştigase Dinamo, cu 6-4.

Principalii marcatori ai Cupei României sunt Ionel Dănciulescu, cu 41 de goluri, urmat de Florea Voinea, cu 40 şi Iulia Baratky, cu 37. În total, în finalele de Cupă au fost marcate, până acum, 295 de goluri.

Trofeul Cupei României

Actualul trofeu are o greutate de 12 kilograme şi a fost realizat de un bijutier faimos din Germania , în anul 2001.

Prima câştigătoare a Cupei, în anul 1933, este Ripensia Timişoara. Trofeul acordat timişorenilor s-a pierdut. Al doilea trofeu a fost pus în joc în 1948 şi scos din uz pentru că are inscripţionat pe el RPR. El este păstrat la FRF în sala de trofee. În perioada 1943-1947 nu s-au organizat jocuri de Cupa României, în ediţia 1987-1988, trofeul a fost retras (după 1990), echipei câştigătoare (Steaua) şi nu s-a mai acordat.
 

 

 

Cele mai citite

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

Expoziţia „Jandarmeria Română 1850 – 2020” va putea fi vizitată la sediul Muzeului Judeţean Teleorman

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Muzeul Județean Teleorman,...

Iohannis a numit-o pe Monica-Cecilia Sitaru ambasadoarea României în 11 țări africane

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 17 mai 2024, un decret prin care Monica-Cecilia Sitaru, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica...
Ultima oră
Pe aceeași temă