9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăLifestyleDebut în Liga 1: Steaua și Astra prefigurează o nouă luptă la...

Debut în Liga 1: Steaua și Astra prefigurează o nouă luptă la titlu

Liga I a debutat cu prima etapă a sezonului 2014/2015, unul în care lupta la titlul se anunță mai strânsă decât în ultimii ani. Cea de a 97-a ediție a Ligii prefigurează din nou o luptă între Steaua și Astra pentru câștigarea campionatului, cu toate că planurile le-ar putea fi date peste cap de echipe precum Dinamo sau Petrolul.

Prima etapă a Ligii 1, ediția 2014/2015, a început cu o rezultate care nu au surprins, dar care le-au întărit moralul pricipalelor favorite la debutul unui sezon care se anunță lung și anevoios. Steaua și Astra rămân, la fel ca și anul trecut, contracandidate la titlu, cu diferența că în acest sezon duelul ar putea fi chiar mai strâns. Petrolul, cu toate că încă suferă la capitolul achiziții importante, revendică de asemeni locul 1, mai ales că în ultimii doi ani a terminat de fiecare dată pe locul 3, anul trecut în spatele giurgiuvenilor, iar cu doi ani în urmă după Pandurii. Steaua rămâne însă marea favorită, după ce și-a trecut în cont titlul de campioană în ambele ediții, chiar cu mai multe etape înainte de final.

Cu un astfel de peisaj la vârful Ligii 1, orgoliile vor fi la cote maxime, iar cele două sau trei favorite vor avea un drum și mai dificil. Steaua, Astra sau Petrolul vor întâlni o rezistență mai mare, anul acesta, în campionat, în condițiile în care echipele din a doua jumătate a clasamentului vor lupta pentru a evita cele 6 locuri care duc la retrogradare. La finalul acestui sezon vor pleca din primul eșalon 6 echipe și vor promova doar 2, pentru ca astfel din 2015/2016 Liga 1 să aibă 14 echipe.

Rezultate de moral

Steaua, echipa de la care se așteaptă cel de-al treilea titlu consecutiv, a întâlnit, săptămâna trecută, FC Rapid, de două ori, o dată în Cupa Ligii și apoi în prima etapă a campionatului. În ambele cazuri s-a impus echipa lui Gâlcă, vișinii fiind dominați de fiecare dată. Revenită în primul eșalon, Rapidul are ca obiectiv evitarea retrogradării, cu toate că noul patron, Valerii Moraru, l-ar putea demita, conform unor clauze contractuale, pe tehnicianul Ionel Ganea dacă nu acumulează 17 puncte în primele 10 etape. Chiar și așa giuleștenii au făcut unul din cele mai proaste meciuri ale lor din ultima perioadă, împotriva Stelei, cu mici excepții la nivel individual, cum ar fi golul de 1-0 al veteranului campionatului, Daniel Pancu, în vârstă de aproximativ 37 de ani.

După ce a defilat împotriva rapidiștilor, Steaua va juca etapa viitoare împotriva unei alte echipe nou-promovate, CSU Craiova. În urmă cu doar câteva zile l-a achiziționat pe Valentin Lemnaru, atacantul celor de la U Cluj iar acum Steaua ar mai putea efectua un nou transfer până la următorul meci. Printre numele vehiculate este cel al lui Srgian Luchin, care ar putea ajunge la club înaintea meciului de miercuri, din turul trei preliminar, al Ligii Campionilor. Competițiile europene reprezintă și cel de-al doilea obiectiv al Stelei, după campionat. În condițiile în care steliștii se vor califica în grupele Ligii, Astra și Petrolul, ar putea câștiga teren în campionatul intern, mai ales că interesul pentru Liga Europa, în care evoluează cele două, este mult mai scăzut.

Astra a obținut, în debutul campionatului, o victorie curată, scor 2-0, în fața celor de la Chiajna. Fatai, revenit la echipă la final de împrumut și Budescu au semnat cele două reușite și se anunță din nou oameni de bază în lotul lui Daniel Isăilă. Etapa viitoare Astra va primi vizita FC Brașov, echipă care în prima etapă a jucat împotriva celei de a treia favorite la titlu, Petrolul.

Dinamo, o echipă care cel mai probabil se va lupta din nou pentru un loc în cupele europene, a debutat cu un scor radical, 4-0, în fața unei echipe care se confruntă cu probleme financiare, Oțelul Galați. Bilinski a reușit un hat-trick și este deja lider în clasamentul golgheterilor. Totuși victoria rămâne una de moral, dinamoviștii neputând încă emite pretenții la titlu. Deși Dinamo are jucători de valoare lotul său nu este la fel de consistent precum cel al Stelei sau al Astrei.

Din rândul echipelor care cel mai probabil vor încerca să evite retrogradarea, CSU Craiova și ASA Târgu Mureș au reușit rezultate notabile. Oltenii au remizat, scor 1-1, cu Pandurii, iar ASA a obținut o remiză albă cu U Cluj.

Cu tabloul Ligii 1 complet, echipele care luptă la titlu au și cele mai valoroase loturi.

TOP 5 loturi Liga 1: Steaua (33,95 milioane euro), Astra (26,5 milioane), Pandurii (17,85 milioane), Petrolul (17,03 milioane), Dinamo (16,93 milioane).  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă