12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleEURO 2016, o experiență UNICĂ pentru arbitrii români prezenți în Franța

EURO 2016, o experiență UNICĂ pentru arbitrii români prezenți în Franța

Arbitrajul românesc a revenit după foarte mulți ani în elita fotbalului. Euro 2016 a fost prima experiența majoră pentru centralul Ovidiu Hațegan, care în același timp, a devenit primul român care conduce la centru un meci de campionat european după Ioan Igna, în 1988.

Ovidiu Haţegan i-a avut alături, la Euro 2016, pe Octavian Şofre, Sebastian Gheorghe, Alexandru Tudor și Sebastian Colțescu. Arbitrul de 35 de ani şi-a făcut debutul la acest campionat european în meciul dintre Polonia şi Irlanda de Nord, disputat la Nice şi încheiat cu victoria cu 1-0 a polonezilor. "Centralul" român a avut de rezolvat o singură fază controversată, în prima repriză, la scorul de 0-0. Reluările au dovedit că Ovidiu Hațegan a judecat excelent acel moment. În rest, jucătorii celor două echipe nu i-au mai pus probleme românului.

Ovidiu Hațegan a avut o prestație bună după primul meci și astfel conducătorii arbitrajului au decis să-i acorde șansa unei alte provocări. Acesta a fost înștiințat ca va arbitra a doua partidă din faza grupelor. Duelul dintre Irlanda și Italia a fost alegerea UEFA pentru arbitrul din România.

Dacă în primul meci n-a avut vreo problemă de arbitraj, în a doua partidă n-a acordat un penalty în cea de-a doua partidă, când Bernardeschi l-a faultat destul de evident în careu pe McClean. Acesta pare să fi fost din păcate unul dintre motivele pentru care centralul n-a mai primit niciun meci în optimile turneului final.

Calendar strict

Pe aeroportul din Paris, în ziua întoarcerii, am stat de vorbă preț de câteva minute cu Alexandru Tudor, cel de al doilea arbitru român care a participat la Euro2016. Nu multă lume cunoaște felul în care arbitrii sunt tratați, verificați și urmăriți pe perioada unei astfel de competiții. Într-o discuție pentru România Liberă, Alexandru Tudor a povestit experiența extraordinară trăită de el și colegii săi la Euro 2016. Spre exemplu, toți arbitrii selectați de forul de la Nyon pentru a arbitra în Franţa au un program foarte bine definit,cu elemente noi față de alte campionate de acest fel. Calendarul zilei este foarte bine stabilit și fiecare arbitru a primit o mapă din ziua sosirii la Paris, în care se regăsesc cerințele oficialilor care conduc destinele arbitrajului la nivel european. Astfel, înaintea micului dejun, toți arbitrii au obligația să înștiințeze în scris starea de spirit în care se află, cât de mult și cât de bine s-au odihnit peste noapte și chiar în timpul zilei. Mai mult, fiecare are montat pe corp un tip discret de dispozitiv care masura diverse valori ale organismului, în așa fel încât dimineață datele oferite de aparatul montat pe corp trebuie să corespundă cu datele scrise în acea fișă zilnică, predată de fiecare în parte.

Arbitrii sunt rugați să ofere informații precise cu privire la starea de sănătate și psihologică, în zilele în care urmează să arbitreze diverese meciuri din faza grupelor.Programul zilei unui arbitru la Euro 2016 nu e sub nicio formă limitat, dar orice ieșire, fie și pentru o simplă plimbare în parc, trebuie raportată către comisia abilitată să adune toate aceste informații. Absolut niciun detaliu nu a fost lăsat la întâmplare. Unul dintre arbitri a punctat că, în discuțiile individuale dinre aceştia și membrii comisiei, cavalerii fluierului sunt întrebați și dacă au visat și ce au visat cu o seară înaintea unui meci.

Cele mai citite

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...
Ultima oră
Pe aceeași temă