20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleFotbal: Performanța Astrei Giurgiu în cifre statistice

Fotbal: Performanța Astrei Giurgiu în cifre statistice

S-a încheiat etapa a 9-a din play-off / play-out, la finalul căreia Astra Giurgiu a câștigat titlul de campioană a celei de a 98-a ediţii a Ligii 1 Orange. Festivitatea de premiere a avut loc pe stadionul Marin Anastasovici din Giurgiu imediat după victoria cu Dinamo (4-2).

Merită subliniate cifrele de referinţă, după performanţa remarcabilă izbutită de giurgiuveni într-un sezon pe care elevii lui Marius Șumudică l-au dominat de la început până la sfârșit.

– Trupa de la Dunăre devine cea de a 24-a echipă care îşi trece numele pe lista triumfătoarelor, iar Giurgiu al 13-lea oraş unde ajunge trofeul.

– Astra a condus autoritar acest campionat, gruparea antrenată de Marius Şumudică fiind lideră de la finalul rundei a 7-a din sezonul regulat. 

– Legat de numele antrenorului, acesta este al treilea elev al lui Mircea Lucescu, după Mircea Rednic şi Ioan Andone, care reuşeşte să câştige campionatul atât ca jucător, cât şi ca antrenor.

– De asemenea, de notat un nou titlu ajuns în familia Lung. Astfel, după ce seniorul Silviu, campion de trei ori (U Craiova 1979-1980, 1980-1981; Steaua 1988-1989) şi fiul său mai mare, Tiberiu – un titlu (Steaua 2000-2001), a venit rândul lui Silviu Jr să-şi treacă numele pe cel mai râvnit trofeu din fotbalul românesc. Interesant, dar şi unic, faptul că, toţi trei au evoluat pe același post.

– Dintre cei 27 de jucători cu minute în primele 35 de runde, doar doi mai cunoscuseră gustul unei performanţe similare, este vorba de Daniel Niculae (campion cu Rapid  în ediția2002-2003) şi Florin Lovin (campion cu Steaua în 2004-2005, 2005-2006).

– Pe toată durata campionatului, "astralii" au arătat fantastic atât fizic, cât şi psihic, iar asta s-a văzut şi prin faptul că în șase dintre cele 10 meciuri în care au intrat conduşi la pauză, aceştia au reuşit să salveze cel puţin un punct.

– Trei jucători au purtat banderola de căpitan în cele 35 de runde: Valerică Găman – 17 jocuri, Constantin Budescu – 16 şi Gabriel Enache – 2 partide.

– Patru jucători cu trecut în tricoul "lupilor-galbeni", fosta rivală din oraşul unde actuala câştigătoare a trofeului a debutat în Liga 1, au devenit campioni în premieră în fotbalul autohton cu Astra: Geraldo, Budescu, Boudjemaa şi Teixeira. 

– Alibec, un sezon fabulos! A marcat de 16 ori, a oferit șapte pase decisive şi a scos patru penalty-uri, reuşite care au făcut diferenţa dintre Astra şi celelalte competitoare. Printre "victimele" atacantului s-au numărat toate cele șase echipe prezente şi în play-off.

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă