11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăLifestyleFOTO. Stadionul din Ghencea aniversează 41 de ani. Cum s-a transformat arena...

FOTO. Stadionul din Ghencea aniversează 41 de ani. Cum s-a transformat arena Stelei

Stadionul “Steaua” era inaugurat pe 9 aprilie 1974, fiind o altă construcție care arăta dorința de afirmare a comuniștilor. Stadionul a ascuns multe secrete din perioada construcției sale, în prezent fiind una dintre cele mai iubite arene din România.

Stadionul s-a identificat de-a lungul timpului cu echipa de fotbal Steaua, el fiind construit de armată pentru această grupare. Steaua evolua inițial pe „Republica”, însă acesta a fost demolat o dată cu întreaga zonă în care azi se află Casa Poporului. 

Stadionul Steaua” a fost construit într-un timp care ar putea părea record, în comparație cu ritmul în care sunt realizate astfel de construcții în prezent. Lucrările au debutat în august 1973 și s-au încheiat în martie 1974, însă asta cu prețul extenuării muncitorilor și chiar cu înregistrarea mai multor decese.

Citește și Clasament FIFA: Naționala României a depășit Italia și Anglia. Care este noul loc ocupat

Col. Traian Draghia declara într-un număr al „Observatorului militar” că munca la acest stadion era comparabilă cu cea la Canlul Dunăre-Marea Neagră. Declarațiile militarului nu au fost niciodată confirmate de autoritățile post-decembriste.

Dincolo de sacrificiile care se făceau pentru realizarea construcțiilor gigantice din perioada comunistă, la fel cum a fost și Stadionul „23 August”, în prezent Arena Națională, aceste construcții erau necesare pentru fotbalul românesc, în continuă creștere în acea perioadă. 

Vezi și GALERIE FOTO. Cum arăta oraşul Baia Mare la începutul secolului trecut

Stadionul, pe care în prezent evoluează FCSB, a fost inaugurat cu un meci Steaua – OFK Belgrad, încheiat cu scorul de 2-2. Arena din Ghencea avea la început 30.000 de locuri, dar acestea au fost reduse la 28.365, după introducerea scaunelor de plastic, în 1991.

Arena a fost renovată în 1996 și ar putea trece prin noi modernizări în anii următori, în vederea organizării de meciuri la Euro 2020. Pentru a putea organiza aceste partide (grupe plus o optime), România trebuie să modernizeze 4 stadioane din București, printre acestea numărându-se și cel din Ghencea.

Stadionul din Ghencea a fost temut, o perioadă de timp, în Europa, Steaua fiind cunoscută ca o echipă care le pune mari probleme granzilor, pe propriul teren. Printre echipele eliminate aici, se numără și Anderlecht (3-0, 1986) sau Motherwell (3-0, în 2009).

Vezi în galeria foto imagini de la meciurile cu OFK Belgrad și Motherwell sau din timpul construcției

Vezi și FOTO: Cum camuflau RUȘII navele de luptă în timpul asediului Leningradului, în Al Doilea Război Mondial

Cele mai citite

Prețului RCA-ului, plafonat. Transportatorii acuză că este o păcăleală

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024. Este propunerea Ministerului de Finanțe, care a pus aseară în dezbatere publică un proiect de hotărâre...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă