14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăLifestyleHagi critică sistemul cu 14 echipe al Ligii 1: Cu 18 echipe...

Hagi critică sistemul cu 14 echipe al Ligii 1: Cu 18 echipe am câștigat Cupa Campionilor

Gheorghe Hagi, tehnicianul și patronul echipei FC Viitorul, a criticat decizia LPF de a reduce numărul de echipe din Liga 1 la 14 începând cu 2016. Hagi a declarat că el este în favoarea renunțării la această decizie și că singura dată când o echipă din România a cucerit Cupa Campionilor Europeni a fost atunci când existau 18 echipe în campionat, la fel ca în prezent.

"Sunt pentru 18 echipe în România, totdeauna şi oricând. În majoritatea competiţiilor europene există 18, 20 de echipe, nu 12 sau 14. Nu cred că Divizia A trebuia modificată, ci Divizia B şi C. Cred că interesul naţional este să avem mai multe echipe, nu mai puţine. Nu ştiu dacă vor retrograda şase echipe la finalul sezonului. Eu doar mi-am zis părerea şi am zis-o de anul trecut. Când ai o populaţie de 23 de milioane nu ai cum să ai 14 echipe niciodată. Cu 18 echipe am câştigat Cupa Campionilor, nu cu 14. Ţara e mare şi trebuie să dezvoltăm fotbalul peste tot, nu să îl reducem", a declarat Hagi, conform Mediafax.

În opinia lui Hagi, ideea că numărul mare de echipe a dus la scăderea prezenţei spectatorilor la partidele din Liga I este falsă. "Spectatorul renunţă la a veni la stadion nu din cauza numărului de echipe, nu vine pentru că nu e chemat. Nu avem abonaţi, nu suntem bine organizaţi la cluburi. Nu există finanţare a sportului, sportul nu este prioritate în România, altele sunt problemele", a afirmat Hagi.

El a menţionat că nu a fost sunat de conducătorii altor cluburi din Liga I pentru a-l întreba ce părere are despre schimbarea sistemului competiţional, adăugând ironic că este "prea mic" şi nu se "pricepe la fotbal". "Eu sunt mic, de ce să mă sune alţii (n.r. – alţi conducători de cluburi), nu contează părerea mea. Noi suntem prea mici, nu ne pricepem la fotbal. Lăsând la o parte că primele patru-cinci echipe din campionat vor pleda pentru a fi şase etape de campionat şi să ia ei toţi banii, dar asta nu se poate", a precizat Hagi.

Mai multe cluburi din Liga I doresc păstrarea sistemului competiţional cu 18 echipe în sezonul viitor, chiar dacă reducerea la 14 formaţii a fost aprobată înaintea acestei ediţii de campionat. Conducătorii de cluburi sunt convinşi că retrogradarea a şase echipe la finalul acestui sezon este prea radicală.

Liga Profesionistă de Fotbal se opune însă continuării cu sistemul competiţional cu 18 echipe în Liga I, invocând şi o clauză din contractul de vânzare a drepturilor TV, prin care cumpărătorul, Intel Sky Broadcast, solicita reducerea numărului de formaţii la 14. De altfel, preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, a anunţat că nu va face o propunere Comitetului Executiv al FRF de a reveni la sistemul cu 18 echipe, chiar cu riscul unei demiteri de către cei care l-au ales.

Comitetul Executiv al FRF a aprobat la 29 mai, în urma propunerii Adunării Generale a Ligii Profesioniste de Fotbal, ca din sezonul 2015-2016 în Liga I să evolueze 14 echipe, urmând ca în ediţia 2014-2015 dintre cele 18 echipe participante să retrogradeze şase formaţii şi să promoveze două din Liga a II-a.

Pentru a anula decizia luată în Comitetul Executiv al FRF, membrii Adunării Generale a Ligii Profesioniste de Fotbal, adică reprezentanţii celor 18 echipe din Liga I, ar trebui să voteze păstrarea sistemului actual, care ulterior să fie ratificat într-o şedinţă a CEx al federaţiei.

Cele mai citite

Un grup de filipinezi a sărbătorit paștele ortodox cu drob și cu pachețele de primăvară

România devine o a doua casă pentru mulți imigranți, iar aceștia își împletesc tradițiile din țările lor de origine cu cele românești. Spre exemplu,...

Un grup de filipinezi a sărbătorit paștele ortodox cu drob și cu pachețele de primăvară

România devine o a doua casă pentru mulți imigranți, iar aceștia își împletesc tradițiile din țările lor de origine cu cele românești. Spre exemplu,...

Candidata naționalistă Gordana Siljanovska – Davkova este favorită în turul al doilea al alegerilor în Macedonia de Nord

Gordana Siljanovska - Davkova, candidata opoziției naționaliste din Macedonia de Nord, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale și are șanse mari să câștige...
Ultima oră
Pe aceeași temă