13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleÎncă se caută selecționer pentru Naționala de Fotbal a României

Încă se caută selecționer pentru Naționala de Fotbal a României

Italianul Giovanni de Biasi este ultimul nume vehiculat pentru preluarea echipei naţionale de fotbal a României, după eşecul de la campionatul european din Franţa.

Plecarea lui Anghel Iordanescu de la comanda tricolorilor este o certitudine, dar numele înlocuitorului său rămâne deocamdată o speculaţie. Președintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a anunţat, după eşecul echipei naţionale de la Euro2016 că numele noului antrenor al primei reprezentative va fi făcut public până sfârșitul turneului final din Franța.

Tricolorii au fost eliminați încă din faza grupelor, obținând un singur punct dintr-o grupă cu Franța, Elveția și Albania. Printre variantele dorite de oficialii de la casa fotbalului ca posibil înlocuitor pentru Anghel Iordănescu au fost Dan Petrescu, Cosmin Olăroiu, dar și alți tehnicieni din străinătate.

Dintre aceştia din urmă, cea mai nouă variantă vehiculată la Casa Fotbalului este italianul Giovanni De Biasi, chiar selcționerul Albaniei, echipa care ne-a trimis acasă de la Euro, după ce ne-a înscris un gol.

Selecţionerul italian nu a negat interesul oficialilor români pentru o colaborare, dar susține că încă este sub contract cu federația de la Tirana. Totuşi, acordul dintre italian și albanezi poate fi întrerupt de comun acord fără ca cele două părți să aibă foarte mult de pierdut.

Cine este Giovanni De Biasi

Italianul s-a născut pe 16 iunie 1956 în localitatea Sarmede din Italia. Un fost mijlocaş crescut de Internzionale Milano, s-a făcut remarcat prin perioadele petrecute în primele două ligi italiene pentru echipe precum Brescia, Palermo sau Vicenza. Din 1990 şi-a început cariera de antrenor. S-a retras din activitatea competiţională în culorile clubului Bassano, la care a şi început să antreneze. În 1991, a devenit antrenor la echipa de juniori a Vicenzei, pentru ca din 1993 să o preia pe Carpi în liga a treia italiană. După trei sezoane la Carpi, s-a mutat la Cosenza, dar a fost concediat chiar în ajunul Crăciunului.

A urmat un sezon fără rezultate la SPAL, apoi a ajuns în 1999 pe banca tehnică a Modenei, echipă cu care reuşeşte două promovări consecutive până la nivelul primei divizii. Pentru Modena a fost o revenire în Serie A după 38 de ani. De Biasi a plecat însă în 2003 de la Modena la Brescia, unde a avut ocazia să-l pregătească pe celebrul Roberto Baggio. A fost concediat în sezonul 2004/2005, dar angajat de Torino, la insistenţele noului patron, Urbano Cairo.

Din 14 decembrie 2011, Gianni de Biasi este confirmat în funcţia de selecţioner al Albaniei în locul lui Josip Kuze. Este lăudat pentru ceea ce a făcut până acum pentru echipa naţională, el reuşind printre altele să facă schimbul de generaţii şi să aducă în prim plan jucători tineri de mare calitate precum Hair Zeqiri, Mergim Brahimi sau Etrit Berisha.

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Irina Begu, în sferturile de finală ale turneului WTA din Antalya

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 125 de la Antalya, după ce a învins-o în două seturi pe croata...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...
Ultima oră
Pe aceeași temă