13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăLifestyleLiga 1 continuă cu etapa a 15-a: Steaua, liderul unui campionat în...

Liga 1 continuă cu etapa a 15-a: Steaua, liderul unui campionat în derivă

După cele două succese, binemeritate, ale naționalei României, fotbalul românesc va continua cu etapa a 15-a a campionatului intern. Dacă la prima reprezentativă spectacolul a revenit în prim-plan, în Liga I întreaga atenție este acaparată de o singură echipă.

După doar 14 etape, Steaua are deja un avans de 5 puncte în fruntea clasamentului Ligii I, iar prăpastia dintre campioana ultimelor două sezoane și restul plutonului va deveni și mai adâncă în lipsa unor planuri coerente, pe teremen lung, pentru redresarea celorlalte cluburi. În aceste condiții nu mai este de mirare faptul că echipa din Ghencea, aici fiind luați în considerare și foștii steliști, a devenit un nucleu în jurul căruia Victor Pițurcă, iar mai apoi Anghel Iordănescu, au construit actuala echipă națională a României.

Lider autoritar al Ligii I, dar și echipă necesară fotbalului românesc prin rolul pe care îl joacă în prezent, Steaua rămâne în același timp artizanul unui campionat extrem de disproporționat, care în acest week-end are parte de un nou episod. Etapa a 15-a va aduce din nou un meci ușor pentru steliști, care vor juca la victorie, în Ghencea, cu FC Brașov. Chiar și cu Rusescu accidentat, Gâlcă are destule soluții, mai ales că Claudiu Keșeru a devenit, nu doar unul dintre jucătorii cu cele mai multe goluri într-un sezon ci și un atacant de nădejde pentru ofensiva naționalei.

Singura echipă care a dat semne că poate produce o surpriză de proporții în acest sezon, CFR Cluj, este în derivă, din cauza problemelor financiare. Echipa din Gruia, deși este pe locul 2 în campionat, are jucători neplătiți de mai multe luni de zile, dar și un antrenor pe cale să se despartă de club. Vasile Miriuță, “magicianul” care a reușit cu un lot insuficient și nemotivat 9 victorii în 14 meciuri, va părăsi echipa, cel mai probabil după meciul cu CSMS Iași, disputat duminică. Destinația pentru tehnicianul român este un club din prima ligă ungurească. Desigur, deocamdată doar o previziune a României libere, dar una care ar putea coincide și cu viziunea pe termen lung a tehnicianului român, nu este exclus ca un parcurs bun în campionatul maghiar să fie o rampă de lansare pentru Miriuță la prima reprezentativă a țării vecine. Este cunoscut faptul că Vasile Miriuță are o vastă experiență în fotbalul din Ungaria, acolo unde a evoluat ca jucător.

Etapa a 15-a va începe însă cu partidele Viitorul – Chiajna și Gaz Metan – Dinamo. Pentru echipa care odinioară reprezenta principala forță din calea roș-albaștrilor în drumul lor spre titlu, Dinamo, meciul de vineri este unul, în care deși va întâlni o echipă mult mai slab clasată, se anunță dificil. După demisia lui Flavius Stoican, tehnicianul care a făcut posibil ca o echipă cu mare probleme, atactă din toate direcțiile, să ajungă și să se mențină în top 5 într-un sezon și jumătate, Dinamo va fi antrenată de Ion Dănciulescu, fost jucător și ulterior director tehnic al echipei. Dănciulescu se așteaptă la o victorie a elevilor săi, în care “are mare încredere”, ca pe vremea lui Stoican, însă rămâne de văzut dacă fostul atacant dinamovist reușește să mobilizeze echipa în jurul său și mai ales dacă deține calitățile necesare pentru a fi technician.

Tot în etapa a 15-a, poate cel mai interesant meci, va fi întâlnirea dintre Petrolul și ASA Târgu Mureș, ambele echipe care luptă pentru a prelua rolul de vicecampioană de la CFR.  ASA, care a făcut în ultimul timp obiectul unui amplu scandal, din cauza disputelor între LPF, Burleanu și Comisia de Recurs privind sancționarea jucătorului Gabriel Mureșan, va avea probleme de efectiv la lot înaintea acestei partide. Dacă suspendarea, pentru 16 etape, a lui Mureșan, după grava accidentare a lui Rusescu în meciul Steaua, a fost anulată, un alt jucător al mureșenilor, Ousmane N’Doye rămâne suspendat în următoarele 6 partide. De cealaltă parte nici Petrolul nu trece prin cea mai bună perioadă, având 2 remize și o victorie în ultimele 3 partide.

Până la finalul turului campionatului mai sunt trei etape, decisive pentru modul în care va arăta clasamentul la pauza de iarnă. Singura echipă, dintre cele care luptă pentru un loc la vârful campionatului, care va juca la victorie la fiecare dintre următoarele partide, va fi Steaua.

Program Liga 1: vineri – Viitorul – Chiajna (ora 18.00), Gaz Metan – Dinamo (20.30); sâmbătă –  Astra – U Cluj (15.30), Ceahlăul – Oțelul (18.00), Steaua – FC Brașov (20.30); duminică – Pandurii – Botoșani (15.30), CFR – Iași (18.00), Petrolul – Trâgu Mureș (20.30); luni – CS U Craiova – Rapid (20.30). 

Vezi și clasamentul campionatului, actualizat după fiecare etapă

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă