15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleLiga I: Campania de transferuri a ajuns la final. Doar locul 23...

Liga I: Campania de transferuri a ajuns la final. Doar locul 23 în Europa

Rivalele la titlul din Liga I au definitivat cele mai importante transferuri ale verii, cele 18 echipe din primul eșalon cheltuind în total circa 3 milioane euro care, sumă clasează fotbalul românesc pe locul 23 în Europa. Campania de transferuri s-a încheiat și în România, duminică, după ce în campionatele puternice ale Europei aceasta a ajuns la final încă de pe 1 septembrie.

Lupta pentru câștigarea campionatului intern aruncă pe piața transferurilor zeci sau chiar sute de milioane de euro, în campionatele care au pretenții de cupe europene, cu excepția câtorva ligi din Centrul sau Estul Europei. Dacă numai în Premier League, britanicii au cheltuit peste 1 miliard euro pe achiziții, în perioada de transferuri din această vară, la polul opus se află patronii din campionate precum cele din România, Polonia sau Bulgaria, care nu scot niciodată din buzunar mai mult de câteva milioane euro. În astfel de campionate, subfinanțate, metoda preferată de conducătorii cluburilor pentru a-și întări loturile o reprezintă împrumutul, sau când acesta nu este profitabil, căutarea unor jucători liberi de contract, ademeniți cu prime de instalare.

Steaua, lider într-un campionat cu patroni mercenari

Steaua este lider și la transferuri, cheltuind pe aducerea unor jucători noi 1,5 milioane euro. Totuși steliștii au reușit câteva transferuri inspirate, cei mai valoroși jucători venind sub formă de împrumut sau liberi de contract. Astfel Bourceanu, Rusescu, Papp, Luchin sau Arlauskis, pe care Steaua nu a plătit mai nimic, valorează aproximativ 13 milioane euro. Această sumă nu ridică însă cu mult valoarea lotului Stelei, având în vedere că roș-albaștrii au făcut aceste transferuri pentru a umple golurile din echipa lui Gâlcă. Campioana României s-a despărțit, tot în această perioadă de transferuri, de jucători cu o valoare totală de 17,35 milioane euro.

Pe hârtie campioana a făcut o afecere bună. Are un profit de 7,7 milioane euro și a reușit să ridice valoarea lotului lui Gâlcă, de la circa 34 milioane euro, cât era la dubla cu Aktobe, la 42,6 milioane în prezent. Practic însă jucătorii aduși sub formă de împrumut din alte campionate nu reușesc întotdeauna să confirme. Dacă Rusescu era la formă maximă în urmă cu două sezoane, când evolua tot la Steaua, randamentul său a fost pus sub semnul întrebării la Sevilla și ulterior la Braga. În plus atacantul revenit la Steaua în această vară nu mai are obiective care să-l motiveze, el ajungân deja golgheterul campionatului în tricoul roș-albastru, în sezonul 2012-2013. De asemeni Bourceanu, revenit în Liga I drept o mare lovitură dată de Steaua, este accidentat destul de grav. Concret, turcii l-au cedat destul ușor știind că nu se vor mai putea baza pe serviciile lui câteva luni bune. Rămâne de văzut când îl va putea folosi Steaua și cât randament va mai da fostul căpitan al echipei. Jeremy Bokila, fostul atacant al ploieștenilor a fost la un pas de a semna cu Steaua, însă roș-albaștrii nu au vrut să le plătească rușilor de la Terek cei circa 2 milioane euro pe care îi solicitau pe fotbalist, asta în condițiile în care profitul pe anul trecut a depășit 9 milioane euro.

Situația este similară și la alte echipe, unde lucrurile sunt chiar mai gri. Transferuri anunțate pompos pe site-urile cluburilor din prima ligă sunt de multe ori achiziții ieftine, uneori realizate în condiții circumspecte, prin care patronii aleg să-și cârpească loturile după ce au renunțat la cei mai valoroși jucători pentru obținerea unor sume consistente sau pur și simplu pentru că nu-și mai permiteau să le plătească salariile.

Dacă în campionate cu investiții la fel de mici ca în fotbalul românesc, precum cele din Polonia, Bulgaria sau Cehia, pretențiile privind cupele europene sunt destul de mici, echipele de top din Liga I visează mai mereu la grupele Ligii Europa sau ale Ligii Campionilor.

Întăririle principalelor rivale din Liga I

În total cele 18 echipe din primul eșalon au transferat circa 330 jucători, fie că au fost vorba de „importuri” sau de fotbaliști transferați între cluburile românești. Cele mai importante achiziții au fost făcute de Steaua, care încearcă să-și apere titlul, cu toate că și Astra a avut parte de o campanie mai consistentă față de ceilalți ani, proporțiile fiind însă păstrate la nivelul campionatului românesc.

Principalele achiziții ale clubului Steaua: Srdjan Luchin (Botev Plovdiv – cumpărat pentru maximum 200.000 euro) – 28 ani, fundaș central; Valentin Lemnaru (U Cluj – 400.000 euro) – 30 ani, atacant; Nicandro Breeveld (Pandurii – 500.000 euro); Alin Toșca (Viitorul – 400.000 euro) – 22 ani, fundaș stânga; Alexandru Bourceanu (Trabzonspor – împrumut) – 29 ani, închizător (fostul căpitan al Stelei în anii anteriori), Raul Rusescu (Sevilla – împrumut) – 26 ani, atacant (golgheterul Ligii I, cu Steaua, în 2012-2013), Giedrius Arlauskis (Rubin Kazan – liber de contract) – 26 ani, portar.

La capitolul plecări sunt notabile pierderile jucătorilor: Federico Piovaccari (final împrumut – Sampdoria); Georgievski (reziliere contract); Kapetanos (final contract – Xanthi); Tătărușanu (final contract – Fiorentina). De asemeni au fost pierduți jucători importanți ca Florin Gardoș (Southampton) sau Pintilii (Al-Hilal), dar pentru ultimii doi măcar s-au încasat sume importante, 6,8 milioane euro, respectiv 2,4 milioane.

Astra, echipă care a anunțat că va lupta pentru titlu în noul sezon nu a rămas indiferentă și a avut parte de o campanie de achiziții cel puțin la fel de importantă ca în vara anului trecut. Au venit la echipă jucătorii: Kehinde Fatai (Club Brugge – revenit după împrumut) – 24 ani, atacant; Laurențiu Rus (Dinamo – liber de contract) – 29 ani, fundaș dreapta; Elliot Grandin (Blackpool – liber de contract) – 26 ani, extremă dreapta; Aurelian Chițu (23 ani, extremă stânga) și Alassane Toure (25 ani, fundaș dreapta), ambii din fotbalul francez, liberi de contract; Oros, Florescu sau Giannis Arabatzis, toți în vârstă de 30 de ani. În timp ce Lung Junior rămâne portarul de bază al giurgiuvenilor a fost adus și Vasilos Pliatsikas, tot liber de contract, de la Metalurg Donețk. De asemenea la Astra a ajuns și Joaozinho, fundaș stânga în vârstă de 25 de ani, împrumutat de la Braga. Astra este una dintre puținele echipe care au crescut valoarea lotului în această campanie, printre cele mai importante pierderi fiind doar: Karim Yoda (Getafe), Andrei Mureșan (Șeriff Tiraspol), Yazalde (Braga) sau Paul Papp (Verona – Steaua).

Cele mai importante 5 transferuri ale echipei Petrolul Ploiești, care luptă cel puțin pentru locul 2, sunt: Rodrigo Pastorini (24 ani, atacant) – adus din Uruguay, Mourad Satli (24 ani, fundaș central) – Charleroi, Gevaro Nepomuceno (21 ani, atacant sau extremă stânga) – venit din Olanda, Fanchone (25 ani, fundaș dreapta) – Udinese, Victor Asaftei (27 ani, extremă dreapta) – Oțelul. Ploieștenii nu au plătit niciun ban pe transferuri, majoritatea venind sub formă de împrumut sau liber de contract. Petrolul a suferit câteva pierderi importante, precum: Ianis Zicu (ASA Târgu Mureș), Manasse (Gilvicente), Guilherme (a treia ligă germană) sau Fernandez (Lokeren).

O situația aparte este la CFR Cluj, acolo unde Arpad Paszkany a anunțat că a redus fondul de salarii, motiv pentru echipa a renunțat la mai mulți jucători de bază, printre care și fostul căpitan, Ricardo Cadu. Jucătorii care au venit vor trebui mai întâi să se ridice la valoarea celor care au plecat și care i-au adus CFR-ului un titlu de campioană dar și evoluții bune în Liga Campionilor.

Cu toate că au fost înregistrate câteva transferuri de perspectivă pentru a menține valoare Ligii I măcar la nivelul actual, pentru a putea visa la performanțe în cupele europene echipele românești ar fi trebuit să aloce mai multe fonduri.

Topul celor mai puternice transferuri din Europa arată în felul următor: Louis Suarez (de la Liverpool – la Barcelona) – 88 milioane euro; James Rodriguez (Monaco – Real Madrid) – 80 milioane; Angel Di Maria (Real Madrid – Manchester United) – 75 milioane euro; David Luiz (Chelsea – PSG) – 50 milioane euro; Diego Costa (Atletico Madrid – Chelsea) – 44 milioane euro.

Topul campionatelor europene la achiziții de jucători în vara lui 2014: Premier League – Anglia (1 miliard euro cheltuiți); Primera Divison – Spania (480 milioane euro); Serie A – Italia (330 milioane euro); Bundesliga – Germania (300 milioane euro); Ligue 1 – Franța (140 milioane euro).

Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă