10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăLifestyleCine este Ludogoreț Razgrad, echipa care a eliminat Steaua

Cine este Ludogoreț Razgrad, echipa care a eliminat Steaua

Ludogoreț este povestea unuia dintre cele mai de succes cluburi de fotbal din lume din ultimii 3 ani. Pornită cu gând rău împotriva granzilor din Sofia, echipa a urcat treptele fotbalului bulgar până a ajuns în prima divizie, acolo unde a făcut ravagii. Iar eliminarea Stelei din play-off-ul Ligii Campionilor este cireașa de pe tort. Însă nimic nu ar fi fost posibil fără bagheta magică a unui puternic și influent om de afaceri.

Seara de 27 august a consemnat o nouă eliminare a echipei Steaua din Liga Campionilor, ceea ce a stârnit, după obiceiul românesc, dezbateri nesfârșite despre stilul de joc adoptat de Gâlcă, despre greșelile roș-albaștrilor, despre eroismul lui Moți și multe alte aspecte prin care se încearcă găsirea și eventual pedepsirea vinovatului. Însă o simplă comparație a investițiilor făcute de Domuschiev la Ludogoreț, față de cele ale lui Becali, la Steaua, poate limpezi lucrurile.

Ludogoreț, Unirea Urziceni a Bulgariei

Razgrad este un orășel cu doar vreo 30.000 de locuitori, iar obiectivul echipei locale a fost mai mereu a doua ligă bulgară, de cele mai multe ori evoluând în cel de-al treilea eșalon. A înregistra succesul de care se bucură azi în urmă cu 5-6 ani era ca și cum o echipă din Liga a 3-a, din România, să zicem SCM Petrotub Roman (echipă care a ratat la mustață calificarea în liga a 2-a în sezonul precedent), ar visa să domine toate echipele din Liga I, după care să elimine echipe de renume, precum Lazio, în cupele europene.

Dar miracolul a fost posibil la Razgrad, odată ce echipa a fost cumpărată de omul de afaceri, Kiril Domuschiev. Cu afaceri în domeniile farmaceutic și naval, bulgarul are o avere estimată la circa 1 miliard de euro. În vârstă de 45 de ani, Domuschiev este unul dintre oamenii de afaceri din noul val, iar scopul său, atunci când a preluat-o pe Ludogoreț, a fost să distrugă dominația echipelor din Sofia. Spre deosebire de oamenii de afaceri care investesc în fotbalul românesc, Domuschiev și-a asumat investiții masive, lăsând profitul pe locul al doilea.

Cu un potent om de afaceri în spate, Ludogoreț Razgrad a reușit în doar 3 ani să ajungă din divizia a treia în prima ligă și să reușească „tripla”: campionat, cupă, supercupă. Probabil nicio echipă din Europa nu a mai reușit acest lucru într-un timp atât de scurt și încă de la prima prezență din istorie în primul eșalon.

Interesant este faptul că actuala campioană a Bulgariei a fost înființată abia în 2001, făcându-i concurență în orășelul bulgar originalei Ludogoreț. Până în 2006 Razgrad a avut 2 echipe, după care vechea echipă s-a desființat, iar moștenirea sa a fost preluată de noul club.

Sezonul 2009-2010 a fost cel în care Ludogoreț a fost cumpărată de Domuschiev. Cu o bază de fani destul de anemică, tot ce s-a construit din acest punct a fost pentru viitor, unul de la care se doreau foarte multe. După ce a terminat pe locul 1 și s-a calificat în al doilea eșalon al fotbalului bulgar, speranțele au început să apară la Razgrad. Următorul sezon Ludogoreț a terminat din nou pe prima poziție și a obținut astfel o calificare istorică în prima ligă bulgară.

Pauza de dinaintea sezonului 2011-2012 a fost momentul în care Domuschiev a făcut cele mai mari investiții la club, aruncând sume importante pe transferuri. Echipa avea acum în primul 11 jucători precum: Emil Gargarov (fost internațional), Alexandre Barthe (format la Saint-Etienne), Vitinha (om de bază în CFR Cluj-ul european din 2009-2010), Stanislav Genchev, Ivan Stoyanov and Svetoslav Dyakov (internaționali bulgari). Nu în ultimul rând la echipă a venit și starul său din prezent, play-maker-ul brazilian Marcelinho.

De notat pentru cluburile românești, toți acești jucători evoluează în continuare la Ludogoreț, cu toate că au primit oferte în cei peste 2 ani de când au fost transferați.

Echipa nu a fost luată în serios, iar faptul că la pauza de iarnă a lui 2011 se afla pe primul loc al Diviziei A, a fost un adevărat șoc pentru oamenii de fotbal din Bulgaria. A venit tripla de la finalul sezonului, nicio echipă din Bulgaria nemaireușind acest lucru.

Ce a urmat după a fost o continuă creștere de formă a lui Ludogoreț și zdrobirea tutror adversarilor din fotbalul bulgar. Sezoanele 2012-2014 le-au adus celor de la Lugodoreț două noi titluri de campioană, o Cupă, o Supercupă, dar și prezențe în Liga Europa, iar mai nou în Liga Campionilor.

“Vulturii”, în cupele europene

Cunoscuți drept “Vulturii”, bulgarii au avut un parcurs memorabil în Liga Europa, sezonul trecut. Au câștigat o grupă cu PSV (Olanda), Cernomoreț (Ucraina) și Dinamo Zagreb (Croația), după care au eliminat-o pe Lazio (scor 1-0 în Italia, 3-3 în Bulgaria). În optimi pierdeau cu Valencia, însă momentul de glorie era deja asigurat, toată Europa vorbind despre o echipă necunoscută, dintr-un campionat slab, care a eliminat formația lui Ștefan Radu.

În acest sezon Ludogoreț este deja o forță în regiunea balcanilor, statut pe care și l-a consolidat o dată cu eliminarea Stelei, iar numele său pe plan european va deveni și mai cunoscut în toamnă, când bulgarii alb-verzi vor evolua pentru prima dată în grupele Ligii Campionilor.

O poveste de succes într-un campionat marginal, Ludogoreț are un campion care după dubla cu Steaua a devenit erou național. Nu este vorba de vreun bulgar, ci chiar de românul Cosmin Moți, ex-dinamovist. El le-a dat tuturor o lecție despre ce înseamnă dedicare într-o perioadă în care în fotbal dictează banul.

Pentru Ludogoreț va fi cu atât mai greu să-și facă un nume, cu cât fotbalul bulgar suferă – ca și cel din România – la capitolul credibilitate. Nu mai puțin de 15 foști capi ai cluburilor, unii dintre ei și ai mafiei, au fost uciși la comandă în ultimii 10-15 ani. De asemeni suspiciunile de meciuri aranjate sau spălare de bani erau la ordinea zilei cu câțiva ani în urmă. Totuși semnele schimbării apar și în Bulgaria, iar Ludogoreț se dorește un fanion al noilor vremuri.

Palmares Ludogoreț: Campionat Bulgaria (2011-2012, 2012-2013, 2013-2014), Cupa Bulgariei (2011-2012, 2013-2014), Supercupa Bulgariei (2012, 2014).

Valoare lot Ludogoreț: 35,4 milioane euro.

Stadion: Ludogoreț Arena: 6000 locuri (va fi reconstruit cu o capacitate lărgită)

Razgrad: 30.000 locuitori

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...
Ultima oră
Pe aceeași temă