14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăLifestyleMinistrul Gabriela Szabo promite să susțină sportul de performanță în vederea JO...

Ministrul Gabriela Szabo promite să susțină sportul de performanță în vederea JO de la Rio

Ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, a promis că va oferi sprijin financiar pentru sportivii de performanță, în vederea participării la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016. Unul dintre primele obiective ale ministrului a fost Complexul Sportiv Național Snagov, finalizat după o investiție de 6 milioane lei noi.

Gabriela Szabo, care s-a pregătit ani buni la Snagov, a făcut joi un tur al bazei reabilitate și dotate cu aparatură modernă, începând de la sălile de forță, recuperare, unde sportivii beneficiază de o criosaună, până la bucătărie și camerele sportivilor, conform Agerpres.

''Prima dată când am ajuns la această bază de la Snagov a fost în 1992, când m-am pregătit pentru campionatele mondiale de juniori și nu o să uit niciodată. După care am revenit an de an în această bază și pot să fac o comparație cu ce a fost în anii '90 și ce este azi. Mă bucur foarte tare că la MTS am avut posibilitatea să alocăm o sumă destul de importantă în reabilitarea acestei baze sportive, pentru că aici se antrenează loturi importante naționale cum sunt cele de atletism, canotaj, rugby, haltere, plus sportivi de la cluburile noastre departamentale. Am considerat că trebuie să ne prioritizăm investițiile și mă bucur că într-un moment scurt, de câteva luni, pot să vă arăt investiția făcută pentru sportivii loturilor naționale de la federațiile importante, pentru că de unde cerem performanță, trebuie să și dăm condiții de pregătire cât de cât la standarde internaționale. Suma pentru care am alocat-o la CSM Snagov este de aproximativ 6 milioane de lei, iar lucrările s-au finalizat în 7 luni'', a declarat ministrul MTS.

Fosta campioană olimpică și mondială a adăugat că au fost alocate sume importante și pentru loturile olimpice de la canotaj, kaiac-canoe, gimnastică, judo, handbal, natație: ''Acum, pe final de an, am alocat bani importanți pentru federațiile importante în ceea ce înseamnă materialele sportive. Aici la sfârșit de decembrie vor sosi 6 bărci pentru fetele de la canotaj. Am alocat sume importante și la celelalte baze sportive, la kaiac-canoe atletism, rugby, gimnastică. La celălalt centru național sportiv, de la Lia Manoliu, am început deja reabilitarea la sala de gimnastică, sala de atletism și bazinul de înot''.

Szabo nu este preocupată dacă își va păstra funcția și în viitorul guvern și se concentrează să facă cât mai multe în beneficiul sportivilor de performanță și a infrastructurii sportive: ''Eu gândesc ca un sportiv, step by step pentru fiecare lucru în parte. Nu mă gândesc ce se va întâmpla în luna decembrie sau ianuarie. Important este ca în momentul în care părăsim funcția să lăsăm ceva în spate. Și mă bucur că în mandatul ăsta scurt al meu, de 7 luni până în prezent, am putut arăta că am început să lucrăm la legea sportului, pe care după 16 noiembrie o vom duce în dezbatere publică, pe traseu sunt normele financiare, prin care creștem baremurile de masă și indemnizațiile de lot. Multe baze le ducem la Compania Națională de Investiții pentru a fi reabilitate și sportivii să se poate pregăti foarte bine''.

Pentru 2015, an crucial pentru multe sporturi în calificarea pentru Rio, ministrul Gabriela Szabo a promis o finanțare prioritară, pentru ca la JO 2016 să avem o comportare onorabilă: ''Pe mine mă interesează foarte tare federațiile naționale olimpice importante, iar atunci bugetul MTS se va focusa foarte tare pe federațiile care intră în calificări pentru JO, cei care au CE, CM etc. Tocmai pentru a-i ajuta pe sportivi să-și facă baremurile la JO. Pe termen scurt, mă interesează ca România să se prezinte onorabil la JO de la Rio. Pe 14 noiembrie ne vom întâlni cu federațiile olimpice aici la Snagov, să vedem obiectivele lor concrete. Degeaba cer eu medalii, trebuie să văd obiectivele clare ale federațiilor și ce fac până la Rio. Eu am încercat din poziția mea ca ministru să le pun toate condițiile de pregătire la dispoziție, în ceea ce înseamnă infrastructura sportivă dar și bani pentru pregătirea loturilor naționale. Atunci aștept un răspuns din partea federațiilor când ne vom întâlni pe 14 noiembrie''.

Fosta atletă s-a arătat optimistă în privința unei finanțări suplimentare din partea guvernului pentru 2015:''Am făcut lobby la premierul României, ca sportul să intre între primele 4-5 priorități la finanțare. Nu putem să cerem performanță uriașă, dacă nu investim în sportul de performanță. Prognozele îmi arată că sunt receptivi și ne vom ajuta pe viitor''.

Elisabeta Lipă, președintele FR de Canotaj și al CS Dinamo, a salutat reabilitarea bazei și așteaptă ca sportivii să răspundă cu performanțe la eforturile făcute pentru modernizarea bazei de la Sangov: ''Baza arată superb, sportivii noștri merită aceste condiții, pentru că nu se mai pot pregăti cum ne pregăteam noi. Dar, mi-aș dori să aprecieze eforturile care s-au făcut și să abordeze antrenamentele, poate la fel de frumos și cu zâmbetul pe buze, pe măsura culorilor frumoase și a ambientului plăcut care li s-a creat în această bază. Când toată lumea caută să facă tot ce este posibil omenesc ca ei să aibă condiții de pregătire, și ei ar trebui să fie motivați, chiar și cu condiții mai puține, pentru că noi nu am avut condiții aproape de loc, dar am avut acea dorință și ambiție de a ieși campioni. Asta doresc să văd eu la ei, la generația tânără, dorința și ambiția de a deveni campioni, iar restul să lase în seama noastră, că avem noi grijă să-i ajutăm să ajungă sus pe podium''.

Cele mai citite

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...

VIDEO REZUMAT. Petrolul Ploiești rămâne în Superliga. ”Lupii galbeni” au învins Oțelul lui Dorinel Munteanu

Într-o partidă din etapa a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal din România, Petrolul Ploiești a reușit să învingă echipa Oțelul Galați...

Candidata naționalistă Gordana Siljanovska – Davkova este favorită în turul al doilea al alegerilor în Macedonia de Nord

Gordana Siljanovska - Davkova, candidata opoziției naționaliste din Macedonia de Nord, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale și are șanse mari să câștige...
Ultima oră
Pe aceeași temă