18.9 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăLifestyleOlanda și Argentina luptă pentru cel de-al doilea loc din finala Cupei...

Olanda și Argentina luptă pentru cel de-al doilea loc din finala Cupei Mondiale

Cupa Mondială de fotbal din Brazilia se încheie duminică, 13 iulie, cu finala mare, disputată la Rio de Janeiro. Cea de a doua echipă care va ajunge în marea finală se decide în această seară, de la ora 23.00, în partida dintre Olanda și Argentina, care are loc pe stadionul din Sao Paulo. Ambele, favorite la câștigarea turneului, anunță o luptă crâncenă, la finalul căreia una va pleca acasă.

Semifinalele Campionatului Mondial le-au adus în penultimul act al competiției pe cele patru mari favorite: Germania, Brazilia, Argentina și Olanda, care cu fiecare etapă a turneului și-au întărit și mai multe statutul de primadone. Recitalul fotbalistic este însă aproape de a se încheia, iar lupta pentru ultimul loc din finala de pe Maracana se anunță cel puțin la fel de strânsă ca în prima semifinală.

Partida Olanda – Argentina ar trebui să fie una a orgoliilor pentru jucătorii lui Van Gaal, având în vedere că singura victorie pe care sud-americanii au reputat-o împotriva lor a venit într-un meci crucial. Cea mai importantă întâlnire dintre cele două este fără îndoială finala CM din 1978, turneu organizat de Argentina, când olandezii au fost învinși cu 3-1, în prelungiri. Pe atunci era perioada “Fotbalului Total” la naționala batavilor, când Olanda juca cel mai frumos fotbal din istoria sa.

Olanda, considerată ghinionista clubului celor mai puternice echipe din lume, nu a reușit să câștige titlul mondial nici în perioada “Fotbalului Total”, nici la edițiile din ultimii 20 de ani. Este a cincea oară când olandezii ajung în semifinalele Cupei Mondiale, un record pentru o echipă care nu a câștigat niciodată acest trofeu. De cealaltă parte, Argentina, care a juns tot pentru a cincea oară în semifinale, are în palmares două titluri mondiale, cel din 1978, când a organizat turneul și cel din 1986, care a avut loc tot în regiunea Americilor, în Mexic.

Olanda trece însă prin cea mai bună formă a sa, având atât jucători talentați, cu mare experiență, aproape de finalul de carieră, cât și tineri de perspectivă din noul val. După nivelul maxim atins la Mondialul din 2010, când a fost poate cel mai aproape de trofeul suprem, din întreaga sa istorie. Atunci pierdea în prelungiri, cu 1-0, în fața Spaniei, echipă eliminată la acest turneu încă din faza grupelor.  

Cu toate că a avut momente mai dificile pe parcursul turneului, olandezii au demonstrat de fiecare dată, în momentele decisive, că sunt echipa mai bună. Același lucru s-a întâmplat și în sfertul de finală cu naționala Costa Ricăi, meci în care s-a ajuns după 120 de minute de joc, la lovituri de departajare, după o remiză albă. Olandezii a înscris în toate cele patru lovituri de la 11 metri, în timp ce costa ricanii au ratat de 2 ori, aici făcându-se diferența între echipe.

Agentina lui Messi

Argentina depinde într-o proporție covârșitoare de starul său, Lionel Messi, chiar dacă decarul Barcelonei nu a sclipit la fiecare meci din cadrul acestui turneu. La fel ca toate celelalte 3 favorite ale turneului și Argentina a avut momente dificile, în care a fost la un pas de eliminarea din competiție, ultima dată elevii lui Sabella fiind încercați de belgieni, în sferturi. Situația cea mai dramatică a fost, însă, în optimi, atunci când diferența s-a făcut abia în minutul 118, prin golul lui Angel Di Maria. Însă în semifinala cu Olanda “Îngerul” cel mai probabil nu va mai fi pe teren, din cauza unei accidentări.

Argentina a câștigat la limită, la fel ca și adversarii din această seară, ambele meciuri din fazele eliminatorii. Totuși trupa lui Sabella a arătat o organizare ceva mai bună în defensivă, acolo unde Olanda poate fi surprinsă, mai ales că în tabăra adversă vor fi aliniați pe teren jucători cu un potențial ofensiv nimicitor, precum Messi, Aguero, Higuain.

Cu două echipe de același calibru pe teren, meciul de miercuri seară ar putea fi decis de dinamica celor două echipe și de cum vor face față în momentele în care presiunea va fi maximă. Din cele trei scenarii posibile prin care se poate termina un meci, ar putea fi tăiat cu ușurință de pe listă cel al unei întâlniri decise în 90 de minute. Cu toate acestea olandezii au demonstrat, în optimi, că în doar câteva minute, pe final de meci, pot întoarce radical soarta unei partide, astfel că ultimele 10-15 minute ale timpului regulamentar vor fi infernale.

Cele mai probabile scenarii prin care s-ar putea tranșa întâlnirea rămân cele ale prelungirilor sau a loviturilor de departajare, acolo unde ambele echipe pot porni de la egal la egal. Totuși Olanda a făcut un pas în plus față de Argentina, la acest turneu, a trecut și prin experiența loviturilor de la 11 metri, în meciul cu naționala Costa Rica. Rămâna de văzut dacă Van Gaal va apela din nou la Tim Krul pentru a apăra la penalty-uri.

Din punct de vedere tactic Olanda rămâne favorita întâlnirii, având în vedere că echipa nu se învârte în jurul unui singur jucător, lucru demonstrat și de clasamentul golgheterilor. Dacă Argentina figurează în topul marcatorilor cu un singur jucător, Lionel Messi (4 reușite și o pasă de gol), Olanda are 3 jucători: Arjen Roben (3 goluri, 1 pasă gol), Robin Van Persie (3 goluri), Memphis Depay (2 goluri, 1 pasă gol).

Meciul Olanda – Argentina va fi asistat de peste 65.000 spectatori, Argentina urmând să beneficieze de o susținere uriașă din partea publicului.

Cele mai citite

Fostul mare jucător de handbal masculin s-a stins din viață. Ștefan Birtalan avea 75 de ani

Fostul mare jucător de handbal, Ștefan Birtalan, dublu campion mondial și medaliat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, a decedat la vârsta de 75...

Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut, în aprilie, cu 0,9%

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna aprilie 2024 cu 0,9% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 589,925 miliarde de lei,...

Cum să alegi patul ideal pentru sesiunile lungite de pescuit

Pescuitul este o pasiune care necesită nu doar echipament adecvat pentru capturarea peștilor, ci și pentru confortul pescarului. Atunci când petreci multe ore sau...
Ultima oră
Pe aceeași temă