17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăLifestyleOpțiunile lui Pițurcă în locul lui Marica, pentru meciul cu Ungaria

Opțiunile lui Pițurcă în locul lui Marica, pentru meciul cu Ungaria

România întâlnește Ungaria în cea de a doua etapă a grupei F din preliminariile Euro 2016, însă la meciul de pe Arena Națională, de pe 11 octombrie, tricolorilor le va lipsi chiar omul de gol, Ciprian Marica. Opțiunile lui Pițurcă pentru a-l înlocui pe Marica sunt limitate, mai ales că fotbalul românesc nu prea mai produce jucători de valoare pe postul de vârf.

Victoria cu Grecia i-a adus naționalei României și un ghinion teribil, pierderea singurului atacant veritabil chiar înaintea confruntării cu al doilea cel mai dificil adversar din grupă. Ciprian Marica, marcatorul golului victorie, a fost eliminat la începutul celei de a doua reprize de la Atena pentru cumul de cartonașe galbene. Singurul aspect pozitiv rămâne acela că vârful a fost eliminat în meciul cu principalul adversar din grupa F, împotriva căruia tricolorii au reușit să obțină maximum de puncte.

Ce opțiuni are selecționerul?

Indiferent dacă Pițurcă pleacă sau nu de la națională, având în vedere zvonurile din ultima perioadă, oricine ar fi selecționerul nu va putea scoate din pământ un super atacant care de fapt nu există. În plus cum Pițurcă nu este artizanul schimbărilor majore atunci când vine vorba de tactica sa, cel mai probabil va evolua și împotriva Ungariei tot cu un vârf împins. Astfel opțiuniunile, deja cunoscute, pentru a-l înlocui pe Marica rămân: Bogdan Stancu, Claudiu Keșeru sau Chipciu, aceștia fiind totodată și atacanții convocați pentru partida cu Grecia.

La o primă vedere cei mai potriviți rămân pentru postul de vârf rămân Stancu și Keșeru, deoarece Chipciu a demonstrat că este un foarte bun jucător în spatele vârfului, dar nu în fața porții, la primire. În plus o folosire incorectă a lui Chipciu, ca vârf împins ar fi o pierdere pentru națională prin prisma faptului că stelistul face o treabă foarte bună pe postul de mijlocaș ofensiv sau chiar al doilea atacant.

Bogdan Stancu a avut un sezon bun la Genclerbirgli (prima ligă turcă), acolo unde a marcat 13 goluri. Totuși noua stagiune a început abia de o singură etapă în Turcia, față de cele 6 meciuri deja disputate de cluburile din Liga I, unde evoluează și Keșeru. Stancu trece în schimb printr-unul din cele mai bune momente ale carierei la echipa declub, cota sa fiind la o valoare record de 6 milioane euro, în timp ce transferul la Steaua l-a dus pe Keșeru doar până la cota de 2,5 milioane euro.

Pe de altă parte între cei doi există și o diferență atunci când vine vorba de experiența la națională. Stancu are circa 30 de meciuri (atât la tineret, cât și la naționala mare), în care a marcat 6 goluri, în timp ce Keșeru are doar meciul de debut, în care însă a reușit să înscrie un gol. De altfel eficiența lui Keșeru este cunoscută și la Steaua, el având în cele 30 de partide disputate 19 goluri și 4 pase decisive. În plus Keșeru are și mai multe meciuri în picioare față de Stancu în ultimele luni, astfel că poate cea mai bună soluție ar fi ca Pițurcă să înceapă cu Stancu partida și să-l introducă pe Keșeru în a doua parte.

Momentul oportun pentru revenirea lui Mutu?

Una dintre celelalte soluții, puțin probabilă din cauza relației selecționer-jucător, ar fi convocarea lui Mutu. Adrian Mutu este fără îndoială cel mai prolific marcator al primei reprezentative de la Hagi încoace. În plus chiar și ungurii s-ar teme de el, chiar dacă "briliantul" are deja 35 de ani. La ultimul meci direct, din preliminariile CM 2014, ungurii chiar au sesizat lipsa lui Mutu, pe care îl considerau de temut. Mutu este foarte determinat să-l depășească pe Hagi în topul marcatorilor all-time, astfel că atacantul ar avea șanse mari să înscrie dacă ar fi introdus contra Ungariei. Totuși acest lucru rămâne doar o opțiune pe hârtie, singura șansă prin care Mutu ar mai putea ajunge la națională fiind schimbarea lui Pițurcă.

Un alt jucător, care încă nu a confirmat la națională deși a avut șanse, Raul Rusescu, a fost omul campionatului intern în sezonul 2012-2013 când a marcat 21 de goluri, inclusiv unele importante în meciuri precum cel cu Chelsea din optimile Europa League. El a revenit la Steaua sub formă de împrumut (de la Sevilla), pentru noul sezon. Totuși forma arătată de Rusescu după transferul la Sevilla, când mai mult a jucat împrumutat la portughezii de la Braga, nu a fost una foarte bună. Evoluția sa poate fi pusă și pe faptul că nu i s-a acordat foarte mult credit, cu toate că în 27 partide adunate la cele două cluburi din peninsula iberică a marcat 11 goluri. La națională are deja 5 meciuri, însă fără vreun gol marcat.

Fără alte opțiuni reale selecționerul îi va folosi cel mai probabil în atac pe Stancu și Keșeru împotriva ungurilor. Partida România – Ungaria, de la București, este programată pentru 11 octombrie, ora 19.00.

 

 

 

Cele mai citite

Un bărbat a fost accidentat mortal de un tren în Gara Ploiești Vest

Un bărbat a fost accidentat mortal de tren, marţi seară, în Gara Ploieşti Vest, a informat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, potrivit agerpres.ro. Conform sursei...

Un bărbat a fost accidentat mortal de un tren în Gara Ploiești Vest

Un bărbat a fost accidentat mortal de tren, marţi seară, în Gara Ploieşti Vest, a informat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, potrivit agerpres.ro. Conform sursei...

Iohannis reacționează la vestea tragică din Slovacia. “Sunt șocat să aflu”

Klaus Iohannis s-a declarat șocat de faptul că premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat. "Şocat să aflu de faptul că prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico,...
Ultima oră
Pe aceeași temă