9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăLifestyleRetrospectivă CM 2014: Mașinăria de fotbal vs victima propriului turneu

Retrospectivă CM 2014: Mașinăria de fotbal vs victima propriului turneu

Cupa Mondială de fotbal din Brazilia 2014 a adus primul titlu major de la Euro 1996 încoace pentru naționala Germaniei. Noua campioană mondială a făcut mai multe victime în drumul său spre râvnitul trofeu, printre care și o eliminare a gazdei turneului, Brazilia, la un scor rușinos.

"Nationalmannschaft a fost impecabilă, aproape fără greșeală, adjudecându-și primul său titlu major după o pauză destul de lungă, de la EURO 1996. Germania a fost aproape de titlu al ultimele ediții ale Cupei Mondiale, în 2002 au jucat finala, iar în 2006 și în 2010 s-a oprit în semifinale, astfel că succesul din Brazilia a venit ca o confirmare a calității fotbalului german, care a demonstrat atuurile sala caracteristice, forță, disciplină, tactică, oportunism, pe care selecționerul Joachim Loew a reușit să le îmbine", se arată într-o retrospectivă Agerpres.

Germania a învins în finală echipa Argentinei cu scorul de 1-0, după prelungiri, golul victoriei fiind marcat de rezerva de lux Mario Goetze (113). În semifinale, echipa lui Loew a distrus pus și simplu Brazilia, cu un incredibil 7-1. Selecao a fost marea dezamăgire a turneului, ratând complet podiumul după 0-3 în finala mică în fața Olandei, fostă adversară a României în preliminarii.

Campioane mondiale ca Spania (en titre), Italia și Anglia s-au făcut și ele de râs și au părăsit competiția încă din faza grupelor, în timp ce Columbia, Chile, Algeria, SUA și Costa Rica au fost revelațiile turneului. Performanța costaricanilor a fost cu atât mai remarcabilă cu cât echipa a părăsit competiție neînvinsă (la fel s-a întâmplat cu Olanda). Franța și Belgia au avut evoluții consistente și promit prestații superioare în viitor. 

O mențiune specială merită atacantul german Miroslav Klose, care a devenit golgheterul all-time al Cupei Mondiale (16 goluri) și și-a încununat cariera internațională cu un titlu mondial la cei 36 de ani ai săi.

Lionel Messi, căpitanul reprezentativei Argentinei, a fost desemnat cel mai bun jucător al Cupei Mondiale 2014, după ce starul echipei FC Barcelona a reușit 4 goluri și o pasă decisivă la turneul final găzduit de Brazilia. 

Titlul de golgheter al CM 2014 i-a revenit columbianului James Rodriguez, care a marcat de șase ori pe parcursul competiției, în timp ce naționala țării sale a fost recompensată de FIFA cu trofeul fair-play, după ce fotbaliștii naționalei "cafetera" au primit numai cinci cartonașe galbene, în total, pe parcursul celor cinci meciuri disputate în Brazilia.

Cel mai bun portar al Cupei Mondiale 2014 a fost desemnat germanul Manuel Neuer, care și-a ajutat echipa țării sale să câștige al patrulea titlu mondial din istoria sa, în timp ce titlul rezervat celui mai bun tânăr jucător i-a revenit mijlocașului francez Paul Pogba.

Recordul de goluri înscrise la Cupa Mondială de fotbal — 171 la turneul final din Franța 1998 — a fost egalat în timpul finalei CM 2014 dintre Germania și Argentina.

Cele 64 de meciuri din cadrul Cupei Mondiale au adunat un număr total de 3.429.837 spectatori, reprezentând a doua performanță din istoria competiției în ceea ce privește afluența, conform datelor prezentate de FIFA. Recordul în materie este deținut de Mondialul din 1994, desfășurat în Statele Unite, cu un total de 3.587.538 de spectatori.

Cupa Mondială a fost zguduită de mai multe scandaluri, poate cel mai mediatizat fiind cazul atacantului uruguayan Luis Suarez, care a fost suspendat pentru 9 meciuri ale naționalei și interzis din orice activitate legată de fotbal timp de patru luni pentru că l-a mușcat pe fundașul italian Giorgio Chiellini în timpul unui meci din faza grupelor Mondialului 2014.

Mai multe persoane, printre care Luis Segura, vicepreședinte al Federației argentiniene de fotbal, și britanicul Ray Whelan, directorul companiei elvețiene Match Services, au fost implicate în vânzarea ilegală de bilete pentru meciurile Cupei Mondiale. 

Atacantul brazilian Neymar a fost campion absolut al CM 2014 în lumea virtuală, unde s-a bucurat de o imensă popularitate. Astfel, pe durata turneului final din Brazilia, vedeta Selecao a reușit să atragă 14 milioane de noi susținători pe Facebook.

Finala Cupei Mondiale a generat 32,1 milioane de comentarii pe Twitter, mai puține însă decât la semifinala câștigată de Nationalmannschaft cu 7-1 în fața Braziliei, conform cifrelor prezentate de rețeaua de socializare. Umilitorul eșec al Selecao (1-7) în fața germanilor a fost comentat în 35,6 milioane de mesaje pe Twitter, în timpul difuzării sale, ceea ce reprezintă un record absolut, nu doar pentru fotbal, ci și pentru toate celelalte sporturi.

Finala de la Rio de Janeiro a stabilit, totodată, un nou record pentru un eveniment sportiv comentat pe Facebook, cu 88 milioane de persoane care au avut peste 280 milioane de interacțiuni (comentarii, afișări…) legate de acest meci, precizează această rețea de socializare.

Suporterii au expediat aproximativ 48,5 milioane de fotografii de pe stadioanele braziliene în timpul Cupei Mondiale de fotbal ediția 2014, desfășurată în perioada 12 iunie — 13 iulie, potrivit Sindicatului național al societăților de telefonie din Brazilia (SindiTeleBrasil). Finala de pe stadionul Maracana din Rio de Janeiro, dintre selecționatele Germaniei și Argentinei (1-0), a doborât recordul de fotografii expediate în timpul Mondialului brazilian, cu 2,6 milioane de imagini.

Finala Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia a adus 3,4 milioane de români în fața micilor ecrane pe canalul TVR 1. În total, 13.521.000 de persoane au vizionat cel puțin un minut din întreaga competiție de la TVR 1.

Cele mai citite

ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil...

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă...
00:01:23

Qatar ripostează împotriva „minciunilor” israeliene

Doha, Qatar – Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Mohammed al-Ansari, a criticat membrii oficialității israeliene, inclusiv miniștri din guvernul...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă