11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăLifestyleRomânia are din nou arbitru de Liga Campionilor și Cupa Mondială, după...

România are din nou arbitru de Liga Campionilor și Cupa Mondială, după 20 de ani

Ovidiu Hațegan, 35 de ani, a fost promovat în categoria Elite, primul eșlan al arbitrajului european, astfel că el va putea abitra meciuri din Liga Campionilor, Cupa Mondială sau Campionatul European.

“Este un lucru extraordinar. Am aflat de la preşedintele nostru Kyros Vassaras, iar apoi am primit confirmarea oficială printr-un mail pe care mi l-a trimis Pierluigi Collina (n.r. – preşedintele Comisiei de arbitri a UEFA). A fost o surpriză foarte plăcută, mai ales că sunt câţiva ani de muncă în spate. Recunosc că, pe undeva, am avut aşa o mică speranţă, dar a fost o mare surpriză pentru că nu mă aşteptam să se facă acum modificări în corpul arbitrilor. Eram liniştit, pentru că primisem invitaţia de a participa la cursul de arbitri de la Nyon, din august, iar acolo erau trecute grupele de arbitri. De aceea spun că nu mă aşteptam”, a afirmat Haţegan, conform DigiSport.

Hațegan este primul român care ajunge la vârful arbitrajului european, după 20 de ani. Ultimul care a ajuns în categoria Elite a fost Ion Crăciunescu.

Hațegan nu se aștepta să fie primit în primul eșalon atât de rapid, mai ales că el era trecut ca arbitru din categoria a doua pe listele întocmite de UEFA în vederea unui curs din această toamnă.

“Aşteptările vor fi mult mai mari, prestaţiile mele vor fi atent analizate, dar ce contează este faptul că este o mare realizare pentru fotbalul românesc. Am început deja al 20-lea sezon ca arbitru şi am ajuns la cel mai înalt nivel. Doar din această categorie sunt desemnaţi arbitrii pentru turneele finale mondiale şi europene. Vorbim doar de arbitrii de centru. După cum ştiţi, arbitrii asistenţi nu sunt catalogaţi pe grupe, astfel că fiecare central îşi alege brigada. Din experienţa turneelor anterioare, întreaga brigadă este din aceeaşi ţară. În ultimul sezon am colaborat foarte bine cu Octavian Şovre şi cu Sebastian Gheorghe”, a mai spus Haţegan.

Ceilalți arbitri UEFA sunt: Cristian Balaj, Alexandru Tudor (First Grup – al doilea eşalon valoric), Marius Avram, Sebastian Colţescu, Istvan Kovacs, Radu Petrescu (Second Grup – al treilea eşalon valoric).

Alături de Ovidiu Haţegan au mai fost promovaţi în categoria Elite următorii arbitri: Ivan Bebek (Croaţia), Serghei Karasev (Rusia), Szymon Marciniak (Polonia), Bas Nijhuis (Olanda), Daniele Orsato (Italia), Tasos Sidiropoulos (Grecia) şi Clement Turpin (Franţa).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă