27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăLifestyleScandal FIFA: 11 oficiali, printre care doi vicepreședinți, suspendați din funcție

Scandal FIFA: 11 oficiali, printre care doi vicepreședinți, suspendați din funcție

Scandalul izbucnit la FIFA, după arestarea mai multor oficiali, acuzați de fapte de corupție, a dus la suspendarea de funcții a nu mai puțin de 11 persoane, printre care doi vicepreședinți.

Printre cele 11 persoane, suspendate din funcție după ce au fost implicate în cazul de corupţie instrumentat de FBI şi alte autorităţi americane și elveţiene, se numără și vicepreşedinţii Jeffrey Webb şi Eugenio Figueredo, conform Mediafax.

Cei 11 sunt următorii: Jeffrey Webb, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Jack Warner, Eugenio Figueredo, Rafael Esquivel, José Maria Marin, Nicolás Leoz, Chuck Blazer şi Daryll Warner.

Citește și „Sistemul Blatter“ şi milioanele corupţiei

“Acuzaţiile sunt în mod clar legate de fotbal şi sunt de o natură atât de serioasă, astfel încât a fost imperativ să fie luate măsuri imediat. Procedura îşi va urma cursul în linie cu Codul de Etică al FIFA”, a declarat Hans-Joachim Eckert, membru al Comitetului de Etică.

Justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane în cazul de corupţie în care au fost efectuate, miercuri dimineaţă, arestări într-un hotel din Zurich, acestea fiind, potrivit New York Times, următoarele:

Jeffrey Webb – Preşedintele Confederaţiei de Fotbal din America de Nord, Centrală şi Caraibe (CONCACAF) şi vicepreşedinte al FIFA;

Jack Warner – Fost preşedinte al CONCACAF şi fost vicepreşedinte al FIFA;

Eugenio Figueredo – Fost preşedinte al Confederaţiei de Fotbal din America de Sud (CONMEBOL) şi vicepreşedinte al FIFA;

Eduardo Li – Preşedintele Federaţiei de Fotbal din Costa Rica, urma să devină membru al Comitetului Executiv al FIFA;

Julio Rocha – Preşedintele Federaţiei de Fotbal din Nicaragua;

Costas Takkas – Fost preşedinte al Federaţiei de Fotbal din Insulele Cayman Islands;

Rafael Esquivel – Preşedintele Federaţiei de Fotbal din Venezuela, din 1988;

José Maria Marin – Fost preşedinte al Federaţiei Braziliene de Fotbal;

Nicolás Leoz – Fost preşedinte al CONMEBOL şi fost membru al Comitetului Executiv al FIFA;

Alejandro Burzaco – preşdintele excutiv al unei agenţii media de sport din Argentina;

Aaron Davidson – Preşedintele Traffic Sports USA – promotor de evenimente sportive – şi preşedinte al North American Soccer League;

Hugo Jinkis – preşedinte al unei agenţii media cu implicare în fotbal;

Mariano Jinkis – preşedinte al unei agenţii media cu implicare în fotbal;

José Margulies: acuzat că a intermediat şi facilitat plăţi ilegale.

Şapte oficiali ai forului mondial au fost reţinuţi, miercuri, la Zurich, la solicitarea Departamentului de Justiţie al SUA, în legătură cu fapte de corupţie.

Citește și Scandal FIFA: Șase înalți oficiali, ARESTAȚI înaintea alegerilor. Lovitură pentru Blatter!

Oficiul Federal de Justiţie din Elveţia a precizat că persoanele reţinute sunt cercetate pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 100 de milioane de dolari. Acţiunile lor ilegale ar avea legătură cu unele turnee de fotbal din America Latină.

Implicarea americană în acest caz este ca urmare a faptului că acţiunile ilegale au fost puse la punct în SUA, iar pentru tranzacţiile financiare au fost folosite bănci din această ţară.

Într-un alt dosar, Parchetul elveţian a confiscat, tot miercuri, documente electronice de la sediul FIFA din Zurich, în cadrul urmăririi penale începute cu privire la fapte, pentru “spălare de bani şi management defectuos”, în procesul de atribuire a organizării Cupei Mondiale, ediţiile din 2018 şi 2022. Ministerul elveţian de Justiţie a precizat că ancheta penală a fost începută la 10 martie.

Cele mai citite

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

În această săptămână aflăm finalistele Cupei României. Avancronica celor două partide

În această săptămână sunt programate cele două meciuri din semifinalele Cupei României. Pentru un loc în ultimul act al competiției Corvinul Hunedoara se va...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă