15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăLifestyleScandal FIFA: SUA cere extrădarea înalților oficiali, arestați în Elveția

Scandal FIFA: SUA cere extrădarea înalților oficiali, arestați în Elveția

Autorităţile americane au cerut extrădarea celor șapte înalți oficiali care au fost arestați la Zurich, de 27 mai, în cadrul scandalului de corupție care a cuprins forul fotbalistic mondial.

Ambasada SUA la Berna a transmis la 1 iulie solicitările de extrădare, în termenul prevăzut de tratatul semnat de cele două ţări cu privire la extrădare. Solicitările se bazează pe mandatele de arestare emise la 20 mai de Parchetul din New York, care suspectează persoanele în cauză că au acceptat mită de peste 100 de milioane de dolari din partea unor reprezentanţi ai mass-media şi ai unor firme pentru drepturile de transmitere, de comercializare şi de sponsorizare cu privire la turnee de fotbal din SUA şi din America Latină. Aceste acte de corupţie, discutate şi pregătite pe teritoriu american, au făcut obiectul unor tranzacţii financiare prin intermediul unor bănci americane, conform Mediafax.

Poliţia din Zurich îi va audia pe cei şapte oficiali cu privire la solicitările de extrădare şi le va acorda un termen de 14 zile pentru a lua poziţie, termen care poate fi prelungit cu încă 14 zile.

În perioada următoare, autorităţile elveţiene vor hotărî dacă oficialii în cauză trebuie să fie extrădaţi. Deciziile de extrădare pot fi atacate cu recurs la Tribunalul Penal Federal.

FIFA se confruntă cu un uriaş scandal de corupţie, după ce justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali ai forului.

Şapte oficiali ai forului mondial au fost reţinuţi, la Zurich, la solicitarea Departamentului de Justiţie al SUA, în legătură cu fapte de corupţie: Jeffrey Webb (Marea Britanie), vicepreşedinte al FIFA şi preşedinte al CONCACAF, Eduardo Li (Costa Rica), viitor membru al Comitetului Executiv al FIFA, Julio Rocha, însărcinat cu dezvoltarea FIFA, Costas Takkas (Marea Britanie), ataşat la cabinetul preşedintelui CONCACAF, Eugenio Figueredo (Uruguay), vicepreşedinte al FIFA, Rafael Esquivel (Venezuela), membru al CONMEBOL, şi JoseMaria Marin (Brazili), membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru JO.

Totodată, Parchetul elveţian a confiscat, la 27 mai, documente electronice de la sediul FIFA din Zurich, în cadrul urmăririi penale începute cu privire la fapte, pentru “spălare de bani şi management defectuos”, în procesul de atribuire a organizării Cupei Mondiale, ediţiile din 2018 Rusiei şi 2022 Qatarului.

Cele mai citite

Congres Forța Dreptei: Ludovic Orban este ales președinte

Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, preşedintele Forţa Dreptei, la primul Congres al formaţiunii, potrivit agerpres.ro. Orban a obţinut 1.203 voturi favorabile, conform unui comunicat...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Zece persoane suspecte de terorism au fost omorâte de armata israeliană în Cisiordania

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a omorât zece persoane şi a arestat alte opt într-un raid asupra taberei Nur-Shams din apropierea oraşului Tulkarm...
Ultima oră
Pe aceeași temă