7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleScandal imens în fotbalul european. Zeii fotbalului au ascuns sute de milioane...

Scandal imens în fotbalul european. Zeii fotbalului au ascuns sute de milioane de euro

Cristiano Ronaldo, José Mourinho, Radamel Falcao sau Mesut Ozil sunt acuzați că ar fi ascuns sute de milioane de euro în diferite conturi offshore din Insulele Virgine. 

Ancheta „Football Leaks“, publicată de nemții de la Der Spiegel arată cum Cristiano Ronaldo, de trei ori câștigător al Balonului de Aur, a ascuns în jur de 150 de milioane euro în diferite paradisuri fiscale, în ultimii 7 ani. Totul ar fi fost pus la cale de cel mai controversat impresar din lumea fotbalului, Jorge Mendes. Acesta a gândit un sistem offshore pentru mai multe vedete pe care le reprezintă, iar în total, potrivit anchetei „Football Leaks“, s-au putut ascunde 188 de milioane de euro, în Irlanda, Elveția, Insulele Virgine Britanice și Pana-ma. Jorge Mendes mai reprezintă și alte nume de top ale sportului, în frunte cu managerul lui Manchester United, José Mourinho. Di Maria, Falcao, James Rodriguez sau De Gea sunt și ei sub contract cu  Mendes, care a ajuns să câștige aproape 100 de milioane de euro de pe urma comi-sioanelor din transferurile făcute.

Economie uriașă

Toată povestea începe spre sfârșitul anului 2014. Pe 20 decembrie, Ronaldo și-a vândut drepturile de marketing pentru anii 2015-2020 în schimbul sumei de 74,7 milioane de euro, unei companii din Insulele Virgine Britanice. Portughezul a profitat de un regim fiscal care a expirat la finalul lui 2014, iar economia pe care a făcut-o a fost de 31 de milioane euro, în privința impozitelor neplătite. Presa din Spania subliniază un alt aspect important: drepturile de imagine ale lui Ronaldo pentru perioada 2009-2014 fuseseră cumpărate tot de o companie din Insulele Virgine Britanice, pentru 74,8 milioane de euro. Pentru cele aproape 150 de mi-lioane euro cât au însemnat cele două tranzacții, campionul european din acest an a plătit fiscului din Spania doar 5,6 milioane de euro, ceea ce înseamnă mai puțin de 4%.

Fostul antrenor al lui Ro-naldo de la Real Madrid, José Mourinho ar fi ascuns 12 milioane de euro, această sumă ajungând într-un cont elvețian deținut de o firmă aflată în Insulele Virgine Britanice. Portughezul a fost nevoit să plătească 4,4 milioane de euro după o anchetă a fiscului spa-niol, susțin jurnaliștii de la L’Equipe.

Radamel Falcao, acum jucător în Franța, la AS Monaco, și-a ascuns și el o sumă importantă de bani, de 1,3 milioane de euro, în Irlanda și Insulele Brita-nice Virgine, pe vremea când a jucat în tricoul lui Atletico Madrid.

La această investigație, jurnaliștii de la Der Spiegel au fost ajutați de alte 12 instituții de presă din Europa, acestea fiind reunite în asociația European Investigative Collaborations. Dezvăluirile apărute recent se bazează pe nu mai puțin de 18,6 milioane de documente. Autoritățile din Spania s-au mișcat repede și au anunțat că vor deschide o anchetă.

Lionel Messi nu a apărut în ancheta „Football Leaks“, însă fotbalistul cata-lanilor a trecut și el printr-un scandal similar, în ultimii ani. Statul spa-niol nu a avut milă de Messi și l-a condamnat pe acesta la 21 de luni de închisoare cu suspendare, în această vară, pentru o evaziune fiscală de 4,1 milioane de euro, provenită din drepturile de imagine ale acestuia.  

Cele mai citite

Analiza măsurilor Guvernului PSD: Dovada că acestea au dus la creșterea cifrei de afaceri din industrie

În ultimele luni, cifra de afaceri din industrie a României a cunoscut o creștere semnificativă, iar acest lucru nu poate fi neglijat. Datele furnizate...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. Pentru a marca acest moment aniversar, anul acesta va fi utilizat un nou...

Cu o mână și jumătate pe primul titlu din ultimii 9 ani! FCSB poate deveni campioană în weekend

După patru etape din play-off, FCSB are 13 puncte avans în fruntea Ligii 1 și poate deveni matematic campioană în acest weekend, prin jocul...
Ultima oră
Pe aceeași temă