13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăLifestyleȘi-au Pappat rivalii! Tricolorii spală rușinea din 1985

Și-au Pappat rivalii! Tricolorii spală rușinea din 1985

România a înregistrat, în fața Irlandei de Nord, meci câștigat cu 2-0, cea mai importantă victorie din anul 2014. Lideri în grupa F, tricolorii aduc motive de optimism, într-o perioadă în care s-a vorbit mai mult despre eșecuri.

Victoria cu Irlanda de Nord, care le-a adus tricolorilor 10 puncte în fruntea clasamentului Grupei F, este unul dintre unul dintre cele mai importante momente din formarea noului nucleu al primei reprezentative. Mereu incompletă, cotată de regulă cu a doua șansă, de această dată naționala României a reușit să demonstreze că rezultatele din partidele anterioare, în special cea cu Grecia, nu au fost întâmplări, ci un parcurs firesc pentru o echipă care arată din ce în ce mai bine și la care spiritul de echipă începe să ne reamintească de „Generația de Aur”.

Ceea ce a făcut diferența în meciul cu britanicii nu a fost tactica, una similară cu cea folosită de Pițurcă, ci devotamentul pentru tricolor de care au dat dovadă Sânmărtean și compania. Fără Marica, Rusescu și cu Stancu accidentat în partea a doua a meciului, tricolorii au preluat foarte bine sarcinile în compartimentul ofensiv, reușind să le administreze nord-irlandezilor prima lor înfrângere din această campanie. O a doua repriză foarte bună făcută de Lucian Sânmărtean, autor al unui assist, evoluțiile spectaculoase ale lui Paul Papp, marcatorul celor două goluri, dar și momentele de sclipire ale altor jucători, au făcut ca rușinea înfrângerii suferite, în 1985, în fața aceleiași naționale, să fie spălată.

Aflat pe banca naționalei după zece ani de pauză, „Puiu” Iordănescu a avut parte de un debut norocos în noul său mandat la prima reprezentativă. Timpul scurt de când a preluat echipa nu i-a permis să facă modificări prea mari, însă tricolorii au arătat că nu au fost foarte afectați de plecarea lui Victor Pițurcă de la națională.

Dincolo de cele 3 puncte cucerite de tricolori și de faptul că au urcat pe prima poziție în grupă, meciul cu Irlanda de Nord va rămâne unul de referință în această campanie de calificare la Euro 2016. După ce au tăiat din elanul britanicilor și cu Grecia ajunsă rușinea grupei, tricolorii se văd acum în poziție extrem de privilegiată a unui lider autoritar, rămas fără rivali în grupă. România nu are doar cel mai bun golaveraj în grupă, însă este și singura echipă care nu a suferit nicio înfrângere deși a jucat împotriva celor mai puternice adversare. Bătălia pentru primul loc va fi însă un acerbă și în următoarele două etape. În martie 2015, România va primi vizita echipei din Insulele Feroe, în timp ce britanicii vor fi vizitați de finlandezi. Tricolorii vor avea nevoie de o victorie pentru a fi siguri că își vor păstra locul. În schimb în cea de a doua rundă a lui 2015, respectiv etapa a șasea a preliminariilor, România va întâlni din nou Irlanda de Nord, de această dată în deplasare, meciul putând fi unul decisiv la stabilirea liderului grupei.

Clasament Grupa F: România 10 pct (+5 golaveraj), Irlanda de Nord 9 pct (+3), Ungaria 7 pct (+1), Finlanda 4 pct (-1), Ile. Feroe 3 pct (-4), Grecia 1 pct (-4).

Rezultatele etapei a 4-a: România – Irlanda de Nord 2-0; Grecia – Ile. Feroe 0-1; Ungaria – Finlanda 1-0.

Va continua magia și în 2015?

Evoluțiile aproape magice ale lui Sânmărtean, la centrul terenului, au fost de multe ori decisive, mai ales după ce Marica a devenit indisponibil. Episodul din prima repriză a meciului cu Irlanda de Nord, când Sânmărtean a driblat întreaga apărare a britanicilor ca apoi să trimită o pasă perfectă printre picioarele adversarilor direct în fața porții, ocazie irosită de Bogdan Stancu, a amintit pentru câteva secunde de lucrurile pe care le reușea Hagi pe teren. Totuși „regele” avea mult sub 30 de ani când își vrăjea adversarii cu driblingurile sale, în timp ce Sânmărtean împlinește în martie 2015 35 de ani. În aceste condiții Iordănescu, poate cu tot concursul FRF, va trebui să găsească un viitor mijlocaș de creație, care să facă la fel de bine faza ofensivă precum Sânmărtean.

Important pentru lotul lui Iordănescu este însă faptul că în fața porții adverse sunt destui jucători care să-și ducă la capăt cu succes atribuțiile, iar în acest sens vor fi cu atât mai așteptate recuperările lui Marica, Stancu și Rusescu. Nu trebuie uitat faptul că, în ciuda victoriei în fața britanicilor, ambele reușite i-au aparținut unui fundaș de meserie, Paul Papp.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă