18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăLifestyleUn fan rapidist ar putea ajunge la sediul UEFA

Un fan rapidist ar putea ajunge la sediul UEFA

 Fanul rapidist care a aruncat o coajă de banană înspre Wellington, jucătorul formaţiei Concordia Chiajna, trebuie să îi ceară scuze sportivului. Asta îi cere Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, iar scena împăcării poate fi sediul UEFA de la Nyon.

“Vreau să transmit un mesaj foarte clar celui care a făcut acel gest. Îl aşteptăm la noi la instituţie pentru a-şi cere scuze. Aşa cum e uşor să faci un gest urât, poate fi la fel de simplu să-ţi ceri scuze. Dacă persoana respectivă va face acest gest, gestul lui va fi cunoscut la nivel european, de către UEFA, şi e posibil ca împăcarea dintre fotbalist şi persoana respectivă să aibă loc chiar în prezenţa domnului Platini. E o ironie amară, exact când începe săptămâna de luptă împotriva rasismului în fotbal, noi ne întâlnim cu un astfel de gest în campionatul intern. Aceasta este invitaţia şi apelul pe care îl fac către persoana respectivă", a declarat, azi, într-o conferinţă de presă, Cristian Jura, membru în colegiul director al CNCD şi judecător TAS.

Jura a precizat că CNCD va deschide o anchetă în acest caz, iar fanul vinovat de acel gest riscă o amendă dacă nu-şi cere scuze: "Am făcut o autosesizare, prin care Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării va demara o investigaţie, pentru că dorim să vedem exact contextul în care a avut loc incidentul. În cadrul acestei investigaţii vom avea discuţii cu cei de la Concordia Chiajna, de la Rapid, cu Federaţia Română de Fotbal şi cu Jandarmeria, să vedem dacă ne pot pune la dispoziţii probe. Dacă va refuza să-şi ceară scuze, ceea ce poate face consiliul este să-l sancţioneze cu amendă".

Preşedintele CNCD, Asztalos Csaba Ferenc, a acuzat conducerea clubului Rapid, care în primă fază a "banalizat" gravitatea incidentului, şi a precizat că suporterul riscă o amendă contravenţională, între 1.000 şi 30.000 de lei. "Incidentul a fost banalizat de către reprezentanţii unui club, care au fost victime ale unor atacuri verbale rasiste. Este inexplicabil cum un suporter al unei echipe vizate de atacuri rasiste poate să facă un astfel de gest. Ne îngrijorează faptul că asistăm la gesturi de ură pe stadioane împotriva romilor şi maghiarilor. Este inacceptabil, vorbim de un sport care este extrem de important. Am avut un o întâlnire cu preşedintele FRF pe acest subiect, am căzut de acord ca după cele două meciuri ale naţionalei să mai avem o întâlnire pentru a stabili colaborarea în acest domeniu. Vom cere la evidenţa populaţiei datele peronale ale suporterului, pentru că avem acest drept şi putem să aplicăm o amendă contravenţională începând de la 1.000 de lei până la 30.000 de lei. După decizia comisiilor de specialitate ale federaţiei vom anunţa dacă Rapid va fi sancţionat sau nu. Dar e un principiu în drept, nimeni nu poate fi sancţionat pentru aceeaşi faptă de două ori", a declarat Asztalos.

Întrebat dacă CNCD va sancţiona FRF pentru că nu a pedepsit în niciun fel clubul Steaua pentru incidentele de la meciul cu Astra Giurgiu, când suporterii au scandat trivialităţi la adresa Ungariei, Asztalos a spus: "Am discutat cu preşedintele FRF acest aspect şi am arătat că observatorii trebuie să se aplece mai mult asupra acestor aspecte şi să dobândească fondul de cunoaştere necesar şi cu privire la discursul de ură. Exstă o inconsecvenţă a comisiilor federaţiei în acest caz".

La finalul partidei Concordia Chiajna – Rapid, de vineri, un suporter giuleştean a aruncat o coajă de banană în direcţia atacantului Concordiei Chiajna, Wellington. Acesta a luat coaja de banană şi i-a înmânat-o observatorului întâlnirii. Wellington a reclamat şi în timpul meciului că fanii rapidişti au avut scandări cu tentă rasistă la adresa sa.

 

Cele mai citite

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă