15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleVictor Astafei, între fotbal, filosofie şi schimbare

Victor Astafei, între fotbal, filosofie şi schimbare

“E fundamental să citim. Trebuie închis televizorul!”- asta crede Victor Astafei, omul momentului la Petrolul Ploieşti. I-a dus pe galben albaştri în optimile Cupei României şi pe locul trei în Liga Întâi. Dincolo de marea pasiune, fotbalul, Astafei îşi face timp să iubească, să citească şi să scrie pe blog. Nimic din ceea ce fac starurile din fotbal.

“Aștept doar să se umple paharul, pentru că atunci o să fiu pregătit să ajut eroii sa ajungă la lumină. Doar ei sunt cei care pot schimba ceva. Oameni care au curaj să gândească dincolo de lovituri, oameni care pășesc în față când sunt trași înapoi, oameni care aprind speranța într-o minte confuză prin simple cuvinte. Așa că schimbă ceva, orice, nu mai sta aiurea”.

Asta a scris Victor Astafei pe blogul său în urmă cu ceva timp. Şi asta face. A venit la Petrolul pentru a schimba ceva. În bine. Şi i-a ieşit. Dacă Răzvan Lucescu nu i-a dat nicio şansă, Gheorghe Mulţescu a mizat pe el. Şi a fost o mutare inspirată. Pentru că ultimele rezultate ale galben-albaştrilor poartă semnătura mijlocaşului:  “Nu sunt primele nici ultimele goluri. Doar mă motiveaza şi asta este foarte bine. Îmi doresc enorm să câştig un trofeu cu Petrolul”.

Victor Astafei a  început fotbalul la 7 ani, datorită fratelui său, George, care a mers primul la un club de cartier. De altfel, acolo, în Târgu-Mureş, nici nu ar fi putut alege altceva- se juca fotbal de dimineaţă până seara: “Toţi copiii de la bloc jucau fotbal. Pentru noi, zilnic, era un campionat de jucat. Stăteam afară până se făcea întuneric şi jucam fotbal”, mărturiseşte Astafei.

A ajuns la Petrolul vara trecută: “Din cauza litigiului meu cu Oţelul au căzut câteva variante de afară, însă alegerea mea era Petrolul de mult timp. Ei m-au vrut de mult şi era singura variantă din România pe care voiam să o accept. Vreau un trofeu”, spune Victor Astafei despre alegerea sa de a ajunge la Ploieşti.

Şi chiar dacă este omul momentului pentru galben- albaştri şi Gheorghe Mulţescu crede că ar avea loc la naţionala lui Piţurcă, Astafei rămâne cu picioarele pe pământ:” Nu mă gândesc la asta acum. Nu se ajunge aşa uşor la naţională. Este un vis pentru mine, iar faptul că am debutat foarte târziu în Liga Întâi nu m-a ajutat să-mi îndeplinesc acest vis. Plus accidentarea mea la cap. Eram vizat atunci şi chiar speram ca jocul meu de atunci, plin de entuziasm, să mă ducă la naţională.”

Astafei recunoaşte că a avut suişuri şi coborâşuri în cariera sa, unul dintre momentele grele fiind chiar accidentarea la cap, în 2011. Mai presus de ele a fost…fotbalul: “Nicio clipă nu m-am gândit să renunţ la fotbal. Imediat după accidentare, eu voiam să mă ridic şi să joc în continuare. Doctorii au spus nu! În spital, la fel, eu voiam să mă prezint la antrenament a doua zi. Eram foarte sigur că o să fie bine, chiar şi când starea mea a luat o întorsătura nu prea frumoasă. Totul este în trecut. Nu mai contează acum. Cred că toată cariera mea a fost plina de momente care m-au auujutat. Cu bune cu rele, eu sunt genul care învaţă din tot şi încă foarte repede. Îmi place mai mult să iau lucrurile bune sau să scot,optimism, din greşelile vieţii.”

Când nu joacă fotbal, Astafei se înconjoară de oamenii frumoşi din viaţa lui:” Fac tot ceea ce mă face sa mă simt bine şi fericit. Mă uit la filme, merg cu bicicleta, gătesc, citesc şi petrec timpul liber cu iubita mea şi cu motanul meu, Ravi. Cu familia din păcate mai rar acum, ei sunt mai departe. În rest, oricând accept orice fel de lucru nou care poate crea o nouă amintire.”

Astafei citeşte filosofie, dar şi literatură şi psihologie. De altfel, fotbalistul vrea să continue studiile în psihologie începute la Târgu-Mureş şi să îşi facă o carieră în domeniu.

“Toate cărţile pe care un om le citeşte schimbă ceva în el. Nu am o singură carte care m-a schimbat. Fiecare carte îmi schimbă modul de gândire şi cum văd viaţa. Prin lectură, înţelegi mult mai multe. E fundamental să citim. Trebuie inchis televizorul!”, spune Victor Astafei despre pasiunea lui, puţin atipică pentru un fotbalist.

Discret, cu mult bun simţ şi foarte amabil- asta este atipicul Victor Astafei care crede cu toată fiinţa în familie, respect, ambiţie şi iubire.

Fotbalistul Petrolului spune că nu ar schimba nimic în viaţa şi cariera lui. Participă  la mai multe campanii cu un puternic efect social. Ultima la care a luat parte este cea iniţiată de Petrolul în lupta împotrita rasismului: “Cred că rasismul există în lumea asta foarte bine ancorat în subconştient. Avem sechele rămase din trecut, peste care mulţi nu pot trece. Aici e vorba de gândire. Iţi trebuie o gândire deschisă ca să poţi renunţa la rădăcinile făcute "cadou" de stramoşi. Mă implic în orice campanie în care cred.”

 

 

Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă