12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialFormula 1: Mercedes achită o "notă de plată" de 5 milioane dolari...

Formula 1: Mercedes achită o “notă de plată” de 5 milioane dolari pentru titlul din 2014

Echipa Mercedes este obligată la plata unei taxe record în Formula 1, pentru titlul câștigat în 2014, când a dominat cu autoritate campionatul. Hamilton și Rosberg au făcut ravagii nu doar pe circuit, ci și în buzunarul finanțatorilor.

Performanțele în Formula 1 se regăsesc și în taxele, plătite de echipe pentru a se înscrie în sezonul următor. Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA) percepe o taxă pentru înscrierea în Campionatul Mondial F1 în funcție de punctele obținute, în sezonul precedent, de către fiecare constructor în parte. Astfel Mercedes are de achitat o taxă record, de aproximativ 4,9 milioane dolari, în condițiile în care Lewis Hamilton şi Nico Rosberg au acumulat 701 puncte pentru echipă, conform presei germane.

Taxa de participare într-un sezon de Formula 1 are două componente, una fixă şi alta variabilă. Taxa fixă a crescut cu o sumă infimă, la 516.000 de dolari, de la 508.000 cu un an înainte. În schimb partea variabilă, prin care se plătesc punctele obținute în sezonul anterior, scoate cei mai mulți bani din buzunarele finanțatorilor. Pentru un punct, echipele trebuie să plătească 5.161 de dolari, în creştere faţă de 2014, când se achita 5.080 dolari. În plus campioana, Mercedes, trebuie să plătească și mai mult pentru fiecare punct obținut, adică 6.194.

Spre exemplu dacă Mercedes plătește aproape 5 milioane de dolari, vicecampioana mondială Red Bull, are de achitat doar 2,6 milioane de dolari pentru a se putea înscrie în noul sezon. Daniel Ricciardo şi Sebastian Vettel au câștigat 405 puncte pentru echipa de pe locul 2.

Totuși veniturile din F1 sunt pe măsura cheltuielilor, cel puțin pentru primele echipe ale clasamentului. Astfel Mercedes urmează să încaseze, din premii, nu mai puțin de 102 milioane de dolari, cu 15 milioane mai multe față de anul trecut.

Sezonul 2015 al Formulei 1 începe cu MP al Australiei, la Melbourne, pe data de data de 13 martie.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă