15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMarele Premiu al Europei la Formula 1 se dispută în Azerbaidjan

Marele Premiu al Europei la Formula 1 se dispută în Azerbaidjan

Marele Premiu al Europei de Formula 1, care va avea loc în weekend la Baku, capitala Azerbaidjanului, înseamnă o sărbătoare pentru automobilişti, informează agenţia AZERTAC citată de Agerpres.

Pe 19 iunie, la Baku va avea loc pentru prima dată Marele Premiu al Europei de Formula 1. În premieră, Campionatul Mondial de F-1 va avea 21 etape, un astfel de calendar intens nemaiexistând niciodată până acum. Etapa din capitala Azerbaidjanului (Baku City Circuit) va fi a opta pe listă. Cursa principală va fi pe 19 iunie, iar pe 17 şi 18 iunie vor fi calificările. 

Ideea organizării a venit din partea conducerii Formulei 1 şi partea azeră a acceptat-o cu bucurie. 

“Am ţinut primele Jocuri Europene poziţionându-ne ca parte a Europei, iar în anul 2017 în Baku va fi organizată a patra ediţie a Jocurilor Islamice, care vor demonstra că noi în acelaşi timp suntem şi parte a lumii musulmane”, a declarat ministrul Tineretului şi Sportului, Azad Rahimov. “Cât despre Marele Premiu al Europei, la început nici nu ştiam că există o astfel de posibilitate. Însă ea doar a adăugat prestigiu cursei noastre. Suntem încântaţi că astfel de idee a fost iniţiată de conducerea Formulei 1”, a adăugat Azad Rahimov. 

Până acum Marele Premiu al Europei avea loc la Nurburgring (Germania) şi Valencia (Spania). Ultimul Marele Premiu al Europei a avut loc în Spania în 2012. După 4 ani, Formula 1 a găsit o nouă capitală europeană, Baku. 

Specificul cursei din Baku constă în faptul că aceasta se va desfăşura pe străzile oraşului. Astfel de etape sunt doar 3 din 21 în calendarul Formulei 1. În afară de Baku, sunt de asemenea cursele din Monaco şi Singapore. În capitala Azerbaidjanului bolizii Formulei 1 vor merge în sensul invers acelor de ceasornic. Ei vor lua startul de la Casa Guvernului de pe bulevardul Neftianikov. Partea cea mai spectaculoasă a traseului este segmentul de lângă zidurile cetăţii, unde piloţii vor urca pe strada Aziz Aliev pentru ca apoi să iasă pe strada Istiglaliiat. 

Organizatorii au asigurat că zidurile Icheri Sheher (Centrul Vechi) nu vor suferi niciun fel de prejudiciu, iar pavajul înlocuit cu asfalt va fi pus din nou după cursă. Pentru protecţia zidurilor cetăţii vor fi utilizate structuri speciale din metal, care vor acoperi toată partea zidului situată pe pistă. 

Cea mai rapidă parte a traseului este porţiunea dreaptă de finiş de 2 km, unde viteza va atinge 340 km/h. Traseul Baku City Circuit promite să devină cea mai rapidă pistă de stradă F 1. Pista din Baku nu va putea fi comparată nici cu cea din Monaco, nici cu o altă pistă de stradă. Ea va prezenta un inedit interes atât pentru piloţi, cât şi pentru spectatori. 

La Baku vor participa 22 de piloţi din 11 echipe. Prima etapă din actualul sezon a avut loc la Melbourne, pe 20 martie, iar ultima va fi pe 27 noiembrie laAbu Dhabi. 

Biletele pentru competiţia din Baku sunt căutate deşi preţurile nu sunt cele mai mici. Biletele în picioare permit deplasarea de-a lungul întregii piste pentru a urmări cursa din poziţie comodă. Locurile pe scaune sunt distribuite pe nouă tribune, din care centrală e ‘Absheron’. Cei care vor cumpăra biletele pentru această tribună, vor putea să vadă startul şi finalul cursei. Deţinătorii biletelor pe trei zile vor putea de asemenea să viziteze concertele cu celebrităţi mondiale şi evenimentele de divertisment din Parcul Naţional Maritim. 

Dublul campion mondial Fernando Alonso, pilotul spaniol din echipa McLaren Honda, a fost numit ambasadorul oficial internaţional al Marelui Premiu al Europei. Zilele acestea, Alonso a vizitat Baku, a văzut locul cursei şi a vorbit cu suporteri. 

“Sunt foarte încântat că am fost ales ambasador al Marelui Premiu al Europei. Să fiu primul pilot de Formula 1 care a vizitat Baku şi a văzut pista nouă este o mare onoare. De trei ori în carieră am câştigat Marele Premiu al Europei şi mă bucur mult pentru revenirea etapei în calendar într-un loc deosebit. Victoria mea emoţională de la Marele Premiu din Valencia mi-a asigurat pentru totdeauna legătura specială cu această etapă. Pista de stradă e întotdeauna provocare serioasă pentru piloţi. Traseul e foarte interesant. În special mi-a plăcut foarte mult acea porţiune lungă şi dreaptă unde se poate dezvolta cea mai mare viteză. Iar apoi e o curbă bruscă. Pentru mine e cea mai mare provocare pe acest traseu. Foarte interesante sectoare în zonele istorice a oraşului, acolo vor fi suişuri şi coborâşuri”, a spus Alonso. 

Contractul cu conducerea Formulei 1 a fost semnat după sistemul “5+5”. Aceasta înseamnă că după 5 ani părţile vor putea renunţa fără niciun fel de penalităţi la colaborare sau o pot continua de comun acord. În următorii cinci ani, iubitorii sportului auto vor avea posibilitatea să se bucure pe viu de cele mai prestigioase curse auto din lume.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...
Ultima oră
Pe aceeași temă