16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMotocislism Viteză: Campionatul național se va desfășura, în premieră, în România

Motocislism Viteză: Campionatul național se va desfășura, în premieră, în România

Campionatul Naţional de motociclism viteză al României va avea loc pentru prima dată pe circuitele românești, până acum el fiind desfășurat, din lipsă de infrastructură, în străinătate. 

CNMV va debuta la sfârşitul acestei săptămâni la Motor Park România, din Adâncata, judeţul Ialomiţa, conform organizatorilor, citați de Mediafax.

“Chiar dacă cursele moto au luat amploare în România în perioada interbelică şi am asistat şi în anii 60 la curse stradale, unele având ca punct central chiar Arcul de Triumf din Bucureşti, evoluţia motocilismului viteză a fost stopată în perioada comunistă şi nu a evoluat semnificativ nici în cei mai bine de 25 de ani scurşi de la Revoluţie”, se arată într-un comunicat.

“Dacă în alte ţări foste comuniste, cum este cazul Cehiei, au apărut circuite încă din anii 80 (Brno – 1986, în prezent este inclus în calendarul MotoGP), iată că în România primul circuit a fost construit de abia în 2014. În tot acest timp, Campionatul Naţional de motociclism viteză s-a desfăşurat la început pe aeroporturi cu trafic redus, însă era clar că odată cu evoluţia motocicletelor aceste piste au devenit nesigure şi în plus mulţi dintre piloţii români nu ştiau ce înseamnă a concura pe un circuit. Aşa că în ultimii ani campionatul României s-a desfăşurat pe o serie de circuite aflate în ţările vecine. Din octombrie anul trecut, în urma finalizării parţiale a circuitului Motor Park România, a apărut posibilitatea organizării unor curse chiar pe teritoriul ţării. Astfel, în 2015 toate cele patru etape ale sezonului se vor desfăşura în România. Circuitul cu o lungime de 3,400 km este situat la aproximativ 50 de km de Bucureşti, în comuna Adâncata din judeţul Ialomiţa, şi are 11 viraje (şase de dreapta şi cinci de stânga).”

Preşedintele Federaţiei Române de Motociclism, Cristian Mureşan, speră la o creştere a gradului de competitivitate în aceastaă ediţie a Campionatului Naţional. “Mă bucur că de-a lungul timpului am putut face ca acest campionat să aibă cât de cât continuitate. La insistenţele sportivilor, în acest an toate etapele se vor desfăşura pe singurul circuit din România şi sper să asistăm la o creştere a gradului de competitivitate. Având în vedere că circuitul este aproape de Bucureşti, sper să apară nume noi în campionat, care să se antreneze şi cu timpul să putem creşte valori şi să scadă diferenţele de timpi”, a declarat Mureşan.

Cătălin Șoloc, HoleShot Track Events, promotorul CNMV, consideră că este anul “zero” pentru motociclismul viteză: “Anul 2015 îl considerăm de referinţă pentru Campionatul Naţional de motociclism viteză, l-am botezat anul «zero», pentru că este un nou început. Este primul an în care CNMV se desfăşoară pe un circuit de viteză adevărat din România – o premieră la rândul său – Motor Park România. Este de asemenea primul sezon în care FRM apelează la serviciile unui promotor pentru ramura viteza pe circuit, iar în sarcina noastră cade «restartul» acestui campionat, atât din punct de vedere al promovării, cât şi organizatoric”.

Prima etapă debutează vineri, cu sesiunile de antrenamente urmând, ca sâmbătă să se ruleze în antrenamente şi calificări, iar duminică în warm-up şi primele curse din sezon. Clasele incluse în CNMV sunt: SuperBike, SuperSport, Debutanţi 600, Debutanţi 1000, Juniori I, 85 cmc, 125 SP/GP, Moto3 (250 cmc), Oldtimers.

A doua etapă este programată în weekendul 17-19 iulie, cea de a treia, care este inclusă şi în calendarul est-european, se va desfăşura în perioada 12-13 august, iar ultima etapă va debuta pe 25 septembrie.

La etapa inaugurală şi-au anunţat participarea peste 40 de sportivi atât din România, cât şi din Bulgaria şi Israel. Printre piloţii români care vor concura în weekend se află şi Ionel Pascotă, multiplu campion al României la Supersport, campion est-european si campion Alpe-Adria şi Cătălin Cazacu, unul dintre românii care a concurat şi la nivel mondial, campion naţional la Supersport şi vice-campion la Superbike.

Cele mai citite

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă