11.1 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialRobert Vișoiu bate la porțile Formulei 1, o dată cu debutul în...

Robert Vișoiu bate la porțile Formulei 1, o dată cu debutul în GP2

Robert Vişoiu, pilot român în vârstă de 19 ani, va debuta în GP2, circuit considerat o pepinieră de piloți pentru Formula 1. Campionatul, ajuns la cea de a unsprezecea ediție, începe cu etapa din Bahrain.

Ediţia 2015 a campionatului va debuta, sâmbătă, în Bahrain, pe circuitul de la Sakhir. Vineri, cei 24 de piloţi de la cele 12 echipe au la dispoziţie o sesiune de antrenamente de 45 de minute şi una de calificări de 30 de minute, conform Mediafax.

GP2, care a debutat în 2005, a lansat în primele 3 ediții, în Formula 1 piloții care au terminat anul pe primele două poziții. Ulterior interesul pentru această competiție a scăzut, piloții promovând în primul eșalon al motorsportului din alte circuite inferioare. Pentru a pune capăt acestei situaţii, Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA) a introdus în cazul debutanţilor un sistem de puncte pentru acordarea superlicenţei necesare participării în Campionatul Mondial de Formula 1.

Din 2016, piloţii trebuie să fi acumulat cel puţin 40 de puncte, potrivit sistemului stabilit de Federaţia Internaţională de Automobilism, şi să fi petrecut cel puţin doi ani într-o categorie sportivă inferioară, pentru a primi superlicenţa. Campionul şi vicecampionul din GP2 vor primi în vederea superlicenţei 50, respectiv 40 de puncte, astfel că interesul pentru această serie a revenit la cote înalte.

Ţinând cont de toate acestea, ediţia 2015 a GP2 a stârnit un interes enorm în rândul tinerilor piloţi care doresc să calce pe urmele lui Sebastian Vettel, Lewis Hamilton sau Fernando Alonso.

În absenţa campionului en titre, britanicul Jolyon Palmer, acum pilot de teste la Lotus F1, belgianul Stoffel Vandoorne de la echipa Art Grand Prix, locul 2 în 2014, porneşte cu bune şanse la câştigarea seriei în acest an. Echipa campioană anul trecut în GP2 a fost Dams.

Alături de aceşti talentaţi driveri va fi şi Robert Vişoiu (număr de concurs 19), care a devenit la începutul lunii martie component al echipei italiene Rapax, fiind coleg cu rusul Serghei Sirotkin, pilot de teste la Sauber, în F1.

Iniţial, Vişoiu, în vârstă de 19 ani, anunţase că va face o pauză în carieră în acest an pentru a se dedica şcolii, dar mulţi au pus decizia sa pe seama problemelor cu justiţia pe care le are tatăl său, omul de afaceri Valentin Vişoiu. Acesta este cercetat în mai multe dosare penale instrumentate de DNA, respectiv privind retrocedările ilegale de terenuri, dar și în dosarul în care primarul Piteștiului, Tudor Pendiuc, este în arest preventiv pentru fapte de corupție, Vișoiu fiind arestat la domiciliu în acest ultim caz.

La scurt timp după ce Robert Vișoiu spunea că renunță la curse pentru o perioadă, echipa Rapax a anunţat angajarea pilotului român pentru sezonul 2015 al GP2.

Originar din Piteşti, Robert Vişoiu a început să practice kartingul de la vârsta de patru ani. El a luat startul în prima competiţie de karting la vârsta de șapte ani. În 2012, Vişoiu a participat la cursele GP3 Series şi la cele din Formula 3 Italia. În 2013, el a continuat în GP3, semnând cu echipa MW Arden, alături de care a obţinut două victorii, la Valencia şi Hungaroring. Pilotul român a încheiat sezonul 2013 pe locul 11 în clasamentul general. În 2014, Vişoiu a evoluat tot în GP3, pentru echipa Arden, reuşind un loc 3 şi clasându-se pe locul 13 la finalul sezonului.

În GP2 a mai concurat un român, Mihai Marinescu, la finalul anului 2011. După ce a terminat sezonul pe locul cinci în Formula 2, Mihai Marinescu a fost invitat să concureze în GP2 Final de la Abu Dhabi, tot la volanul unui monopost al echipei Rapax.

În cele zece sezoane ale GP2, 26 dintre cei 150 de piloţi care au luat startul au fost promovaţi în Formula 1, printre aceştia numărându-se nume “grele” cum ar fi Lewis Hamilton, campionul mondial en titre, Nico Rosberg, Nico Hulkenberg şi Romain Grosjean.

Toţi piloţii din GP2 concurează pe acelaşi tip de monopost: şasiu Dallara şi motor Mecachrome V8 de patru litri, aspirat natural, de 612 cai putere. Maşina poate atinge 100 de kilometri/oră în 2,9 secunde şi 200 de kilometri/oră în 6,6 secunde.

Formatul de mai sus este valabil pentru toate week-end-urile în care au loc competiţii GP2.

Punctajul pentru cursa de sâmbătă este cel din Formula 1, cu 25 de puncte pentru locul 1. Se mai acordă patru puncte pentru cel mai rapid pilot în calificări şi câte două puncte pentru piloţii care stabilesc cel mai rapid tur, sâmbătă, respectiv duminică.

Sezonul 2015 are 10 week-end-uri: la Sakhir, Barcelona, Monte Carlo, Spielberg, Silverstone, Budapesta, Spa-Francorchamps, Monza, Soci şi Yas Marina.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă