14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. 36 de medalii, zestrea kaiaciştilor şi canotorilor de la LPS

FOTO. 36 de medalii, zestrea kaiaciştilor şi canotorilor de la LPS

După 60 de medalii şi 14 titluri naţionale în 2013, sezonul 2014 a fost catalogat drept satisfăcător de către Ionel Raţă.

Secţia de kaiac-canoe de la LPS Nicolae Rotaru are un mare avantaj faţă de competitorii din regiune: colaborarea cu CS Agigea. La fel ca în proverbul “unde-s mulţi, puterea creşte”, dubla legitimare a sportivilor a dus la crearea unui lot valoros care pleacă aproape la fiecare competiţie printre favoriţi, iar tinerii cu potenţial au fost păstraţi la malul mării, astfel că LPS s-a putut lăuda cu două prezenţe la nivel internaţional, decente, dar nu spectaculoase. Pe plan intern, dominaţia din sezonul 2013 n-a mai putut fi repetată, anul acesta obţinându-se 10 titluri naţionale, faţă de 14 anul trecut, dar în condiţiile unui calendar modificat care a văduvit practic LPS de şase medalii naţionale, dintre care trei de aur. Chiar şi aşa, rezultatele celor 13 sportivi sunt mult peste media naţională, semn că la Constanţa se munceşte cu spor.

Un an foarte bun

“Eu unul spun că am avut parte de un an foarte bun. Am obţinut 36 de medalii naţionale şi am ţinut fruntea sus la Campionatul Naţional de Seniori şi Criteriul Olimpic, iar într-un calendar modificat dramatic faţă de anul trecut am reuşit să luăm două treimi din medalii. Interesant este că asta ne-a şi propus, anul trecut fiind unul ieşit din comun ca număr de medalii şi titluri naţionale câştigate. În 2014 ne lăudăm cu cinci titluri, şase medalii de argint şi patru de bronz la juniori, cinci titluri şi alte cinci medalii la Campionatele Şcolare, o participare la Campionatul Mondial în proba de kaiac 2 (locul 9) şi una la Campionatul European (locul 7), plus rezultate de excepţie la Campionatele Naţionale de Seniori şi la Criteriul Olimpic. Aurelian Ciocan (sportivul anului 2013 la LPS – n.r), Cosmin Lulciuc (coleg de barcă pentru Ciocan la CM şi CE – n.r,) şi Sorin Cical (component al kaiacului de 4 al României la Campionatul Mondial) sunt sportivi de care veţi auzi cuvinte frumoase despre fiecare dată, la fel cum veţi auzi şi de alţi sportivi ai clubului nostru. 2014 a fost un an de tranziţie, de schimbare a generaţiilor şi de reconstrucţie, iar viitorul îndepărtat vă va confirma ce vă spun acum. Anul acesta am pierdut şase medalii din cauza schimbării calendarului, dar tot suntem mulţumiţi, iar la anul le vom lua înapoi”, ne-a declarat Ionel Raţă, antrenorul coordonator al secţiei.

Colaborarea, marele atu

În fapt, evoluţia liniară a secţiei de kaiac-canoe ţine de strânsa colaborare cu CS Agigea, club care i-a legitimat pe seniori şi care acoperă marea parte a cheltuielilor ce ţin de masă, medicaţie şi indemnizaţii pentru sportivi. Deja devenită tradiţională, colaborarea este, în continuare, marele atu al LPS în lupta cu alte cluburi, mult mai potente financiar, dar a generat şi o anumită rigiditate din partea antrenorilor când vine vorba de selecţii.

“Un lot normal are 18-20 de sportivi, iar noi avem acum 13. Pe 15 octombrie am invitat 26 de elevi la pregătiri şi doar cinci dintre ei vor şi primi o legitimaţie de LPS. Deşi aria de selecţie s-a micşorat foarte mult, şi asta nu doar din cauza dificultăţilor acestui sport, noi am rămas cu nişte standarde foarte înalte atunci când vine vorba de selecţie şi nu vom face rabat de la acestea. Numai sportivii care arată mult potenţial vor intra în circuitul nostru, iar peste câţiva ani veţi vedea şi rezultatele”, a continuat antrenorul.

OBIECTIV
 

2015 ca 2014

Pentru anul 2015, LPS Constanţa şi-a propus măcar egalarea recordului de medalii de anul acesta, deşi este evident că există şanse mari ca obiectivul să fie depăşit. De asemenea, clubul constănţean vrea ca sportivii plecaţi la loturile naţionale să aibă rezultate meritorii, poate chiar medalii, bronzul lui Ciocan, din 2013, fiind şi acum la loc de cinste în vitrina cu trofee.

“Nu ne facem iluzii ca să nu avem deziluzii. Vrem 30 de medalii şi 10 titluri naţionale la toate categoriile de vârstă şi cred că le putem obţine. Repet, 2013 a fost un an ieşit din comun şi 2014 a fost unul normal, dar sper să avem iar o medalie internaţională, pentru că acelea rămân în istorie”, a încheiat Raţă.

 

Cele mai citite

Un bebeluș de doar o zi, în stare gravă, a fost transportat cu un avion SMURD de la Timișoara la București

Un bebeluş în vârstă de doar o zi, în stare gravă, a fost transportat, marţi seară, de la Timişoara la Bucureşti cu un avion...

Armata Română deschide o nouă campanie de recrutare

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a început o nouă campanie de recrutare pentru soldați și gradați profesioniști. Aceasta este a doua campanie de acest tip din...

Parlamentul Georgiei a aprobat legea împotriva “influenței străine”, în ciuda protestelor de pe străzi

Parlamentul din Georgia a aprobat legea menită să sancționeze "influența străină", în ciuda protestelor de pe străzi și a avertismentelor că proiectul de lege...
Ultima oră
Pe aceeași temă