12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialAnaliză: De ce evită Simona Halep, Serena sau Șarapova Fed Cup

Analiză: De ce evită Simona Halep, Serena sau Șarapova Fed Cup

Decizia Simonei Halep de a se retrage Fed Cup, criticată sau apărată, deopotrivă, relevă câteva probleme care sunt mult mai stringente chiar decât cine va reprezenta România la următorul meci, cu echipa Canadei.

Totul a pornit cu declarația lui Ilie Năstase, una nu atât de acidă cum au prezentat-o diverse publicații, după care a intrat în scenă și șeful COSR, Alin Petrache. În timp ce Năstase a spus că el ar fi participat dacă era în locul Simonei și i-a cerut acesteia să-și justifice decizia, Petrache, fost jucător de rugby, a amintit că el s-a făcut remarcat prin echipa națională. Declarațiile celor doi au atras noi reacții, mai ales din partea reprezentanților mass-media și s-a ajuns la împărțirea sportivilor în două tabere: una a patrioților și a doua a celor care au ca interes banul. 

Înainte de toate, retragerea Simonei din Fed Cup nu este un caz izolat, ci un fenomen existent în lumea tenisului, care necesită o analiză a fondului problemei și nu a formei. La fel ca și Halep, mai multe jucătoare de top, printre care Serena Williams sau Maria Șarapova, aleg să nu reprezinte “interesul național”.

Citește și Fed Cup: Echipa României pentru meciul cu reprezentativa Canadei

Analiză în trei pași: De ce evită sportivii de top Fed Cup sau Cupa Davis

Simona Halep este una dintre jucătoarele, de la vârful WTA, cu cele mai multe prezențe în Fed Cup. Simona a jucat 18 meciuri în 13 partide ale României, în timp ce liderul mondial Serena Williams are 14 meciuri, Șarapova, locul 2 WTA, doar șase meciuri. Situația este asemănătoare și în Cupa Davis, competiția similară de la masculin, acolo unde sportivi ca Roger Federer aleg uneori să evolueze în turneele din circuit decât în meciurile echipei naționale.

Problema 1. Înainte de a defini interesul național, ar trebui puse în balanță vizibilitatea pe care o aduc turneele WTA unei țări, mai ales prin performanțele unor jucătoare precum Simona Halep, iar de cealaltă parte importanța Fed Cup. Peste tot pe unde Simona a jucat, în tribune au fost steaguri românești, iar în dreptul ei, pe tablourile principale este trecut “ROU”, iar asta se întâmplă constant, pe tot parcurusul anului. Meciurile de Fed Cup sunt doar câteva pe an, iar vizibilitatea competiției este mult mai mică chiar și în comparație cu un turneu ca Indian Wells, ca să nu mai vorbim despre cele 4 Grand Slam-uri.

Principala problemă rămâne importanța tot mai scăzută pe care o are această “Cupă Mondială” a tenisului. Spre deosebire de alte sporturi, Fed Cup sau Cupa Davis nu sunt cu adevărat niște cupe mondiale, cu atât mai puțin față de importanța lor în vremea lui Ilie Năstase. De asemenea, față de alte sporturi, jucătorii nu sunt remarcați în aceste meciuri, contrar a ceea ce spunea șeful COSR, Alin Petrache. Mai mult de atât, participarea unor jucători de top pot face diferența între succes sau eșec pentru aceste partide, în ceea ce privește audiențele. De aceea, până când Fed Cup sau Cupa Davis nu vor fi reformate, existând în prezent astfel de intenții, ele nu vor putea concura cu multe turnee din cele două circuite. 

Citește și Fed Cup: Canada va juca fără Bouchard. Cine vor fi adversarele României

Problema 2. Meciurile din Fed Cup nu sunt doar niște simple partide, ci mai de grabă asemenea unor finale. În aceste condiții riscul de accidentare, înaintea unor turnee importante, îi terorizează pe jucători. Simona Halep se află într-o cursă strânsă cu Maria Șarapova, pentru locul 2 mondial, amândouă urmând să participe la turneul Premier, de la Stuttgart. Dincolo de promisiunile financiare pe care Halep le are cu sponsorii săi, sau de înțelegerile semnate cu aceștia, românca are nevoie de acest turneu pentru a se pregăti pentru Roland Garros. Spre exemplu, Irina Begu, care va reprezenta România, va avea la dispoziție doar 2 turnee importante, de pregătire, înaintea Grand Slam-ului parizian. De aceea, cum retragerea de la Stuttgart iese din discuție, este greu de crezut că Halep va putea juca 1-2 meciuri extrem de intense, în Canada, după care să zboare înapoi în Europa, pentru ca după 2-3 zile să înceapă un turneu în care este de așteptat să joace finala. Nu în ultimul rând, o accidentare în perioada 18-25 aprilie, cu doar o lună înaintea Roland Garros, ar fi devastatoare pentru Halep.

Problema 3. Pentru ca tenisul să aibă de câștigat și nu doar un orgoliu național, este important ca baza de jucătoare care pot reprezenta țara cu succes în Fed Cup să fie una cât mai mare. Unele țări au înțeles deja acest lucru, astfel că absența jucătoarelor de top nu este o tragedie. România nici nu s-a bazat mereu pe Simona Halep, mai ales că ea nu a avut evoluțiile scontate de fiecare dată. În câteva meciuri a fost nevoie ca Sorana Cîrstea sau Irina Begu să fie eroine, după ce Halep pierduse. Totuși Simona Halep va rămâne o jucătoare importantă dacă România va ajunge în Grupa Mondială.

Fed Cup și Cupa Davis au nevoie de o schimbare

Dincolo de importanța meciului din 18-19 aprilie, România având șansa istorică a unei reveniri în Grupa Mondială, după mai bine de 20 de ani, dar și de faptul că șansele româncelor vor fi mult mai mici fără Halep, adevărata problemă rămâne rolul pe care îl mai are Fed Cup la ora actuală.

Pentru ca aceste competiții să își regăsească rolul, este nevoie ca ele să fie tratate, în primul rând de către ITF (forul care guvernează tenisul la nivel mondial) asemenea unor Cupe Mondiale. O soluție ar fi ca în preajma întâlnirilor de Fed Cup/Cupa Davis să nu aibă loc turnee cu o săptămână înainte și una după. Iar un lucru mai îndrăzneț ar fi ca toate meciurile celor două competiții, de pe parcurusul unui an, să se desfășoare sub forma unui singur turneu final, care să dureze 2-3 săptămâni și să aibă loc într-o pauză competițională.

Cu aceste date concrete, retragerea Simonei Halep din Fed Cup nu mai arată a subiect de cancan, ci relevă probleme mult mai mari pe care tenisul, ca și sistem de organizare, le întâmpină în lume, în ziua de azi.

Cele mai citite

David Beckham a împlinit 49 de ani. Mesajul fetelor de la Spice Girls

David Beckham a împlinit 49 de ani și a primit felicitări din partea celor dragi, inclusiv din partea Spice Girls, trupă din care a...

MESAJE DE PAȘTE 2024: Trimite cele mai frumoase urări de Înviere

O selecţie a celor mai inspirate:mesaje de Paşte, felicitări şi urări de Înviere care pot fi trimise prin SMS apropiaţilor, în noaptea de înviere. SMS DE PAŞTE, URĂRI DE PAŞTE, MESAJE DE...

Premieră mondială: Urangutan care își tratează rana cu o plantă

Un urangutan din Indonezia a fost văzut în timp ce îşi trata o rană cu o plantă medicinală, fiind pentru prima dată în lume...
Ultima oră
Pe aceeași temă