9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialANALIZĂ: Tenis românesc de cel mai înalt nivel, la Turneul Mandatory Madrid

ANALIZĂ: Tenis românesc de cel mai înalt nivel, la Turneul Mandatory Madrid

Patru românce – Simona Halep, Monica Nixculescu, Irina Begun și Patricia Țig – scriu istorie în capitala Spaniei, de aproape o săptămână, în cadrul Turrneului Internațional Mandatory Madrid, patronat de omul de afaceri Ion Țiriac.

Prima urcare din 2016 pentru Simona Halep

Simona Halep are parte de primele veşti bune din acest an. Căzută cinci locuri în clasamentul WTA de la începutul lui 2016, de pe 2 pe 7, românca va urca pentru prima oară în ierarhia mondială, săptămâna viitoare. 

Performanţa de la Madrid, unde avea de apărat doar zece puncte de anul trecut, şi eliminarea încă din optimi a cehoaicei Petra Kvitova, deţinătoarea trofeului, o vor urca un loc pe Halep în clasamentul care va fi publicat luni. Simona Halep poate ajunge chiar şi pe locul 5, cu două poziţii mai sus decât în ierarhia actuală, dacă va câştiga turneul din capitala Spaniei.

Citește și: FOTO: Site-ul WTA titrează: România face legea la Madrid

Veştile bune continuă pentru Halep, care mai poate urca şi în următoarele trei luni, în care mai are de apărat doar 530 de puncte la cele patru turnee care urmează în calendarul ei. Primul dintre ele, de la Roma, începe în 9 mai. Constănţeanca va juca, joi, un sfert de finală românesc la Madrid, contra Irinei Begu. 

Sfert de finală 100% românesc la Madrid: Simona Halep vs. Irina Begu

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA de la Madrid, după ce a trecut în trei seturi, 6-7, 6-4, 6-4, de jucătoarea americană Christina McHale. Begu a intuit perfect o confruntare cu Simona Halep în “sferturi”, iar Halep, ocupanta locului 7 WTA, a trecut de Timea Bacsinszky, pășind astfel în sferturile competiției alături de Begu.

După ce le-a eliminat pe vedetele Bouchard şi Muguruza, a venit rândul unei adversare fără nume mare, dar extrem de periculoasă. McHale a pus o presiune fantastică, rezistând eroic în schimburile de mingi. Americanca a condus cu set şi 2-0 la un moment dat, pentru ca Irina să-şi ridice tenisul la un nivel de top şi să revină superb.

​​Citește și: Tenis: Patru românce, în sferturile de finală ale turneului de la Madrid

Raportul mingilor câştigate la final a fost 106-98 în favoarea româncei, statistica aşilor, 4-4, dar cifrele nu au contat prea mult, diferenţa fiind făcută de mentalul şi determinarea Irinei Begu. Begu și-a depășit adversara de miercuri la capătul unui meci care a durat peste două ore, dar satisfacția calificării in sferturi este imensă, iar, din acest moment, toată atentia lui Begu se îndreaptă spre marea confruntare cu Simona Halep.

De partea ei, Halep și-a luat cu vârf și îndesat revanșa față de Timea Bacinsky, sportivă care a învins-o pe Simona în urmă cu două luni (4-6, 6-3, 6-2 în sferturi la Miami). Românca a demonstrat miercuri că nu poate fi oprită într-o zi bună. Halep a fost concentrată pe toată durata meciului, executându-şi adversara în momentele importante. Bacsinszky nu a contat, pentru că Halep a fost actriţia principală şi a preluat iniţiativa de fiecare dată. S-a terminat Simona Halep-Timea Bacinsky: 6-2, 6-3.

Simona Halep – Irina Camelia Begu sfertul de finlaă 100% românesc la Turneul Mutua Mandatory Madrid se va juca, joi, 5 mai, la ora 15.00.

Scurt istoric în întâlnirile directe dintre Halep și Begu

Va fi a patra întâlnire directă dintre cele două sportive, Simona impunându-se de fiecare dată până acum. Trebuie spus, însă, că cele trei partide s-au disputat cu mult timp în urmă (2007, 2008 si 2012), când jocul celor două sportive nu avea nimic în comun cu evoluțiile din 2016.

Astfel, duelul românesc dintre Simona Halep şi Irina Begu se va disputa pe terenul central, Manolo Santana, nu înainte de ora 15:00.

Meciurile lui Niculescu și Țig

În celelalte două partide din sferturi în care evolueză românce, Cîrstea (26 ani, 127 WTA) o va înfrunta pe Dominika Cibulkova (Slovacia), numărul 38 mondial (în jurul orei 16:00), în timp ce Patricia Ţig (21 ani, 134 WTA) se va duela pentru un loc în semifinale cu australianca Samantha Stosur (32 ani, 23 WTA), de la ora 22:30.

Partida dintre Cîrstea și Cibulkova, extrem de importantă

Sorana Cîrstea a profitat la maximum de wild-card-ul oferit de Ion Ţiriac la Madrid. Prin victoriile obţinute până în faza sferturilor de finală, Cîrstea şi-a asigurat deja un salt de 30 de locuri în WTA, urmând să revină în Top 100, după o perioadă dificilă.

La sfârşitul anului trecut, Sorana ocupa locul 244 WTA, iar de luni ea se va regăsi cel puţin pe locul 97. Dar Cîrstea poate să-şi îmbunătăţească şi mai mult poziția în clasamentul actual,  la MadridPentru reprezentanta României partida în sine are o miză şi mai importantă decât accederea în semifinalele turneului.

Cîrstea s-ar putea gândi chiar la o finală la Madrid, aspect care o va ajuta să ajungă în jurul locului 50 WTA. Asta ar însemna că Sorana ar putea lua în calcul chiar o prezenţă la Jocurile Olimpice de la Rio, una nesperată poate la începutul acestui an. Sorana Cîrstea va evolua în al treilea meci de pe terenul 3, împotriva jucătoarei slovace Dominika Cibulkova.

Programul “sferturilor” de la Madrid:

Chirico – Gavrilova – 13:00
Halep – Begu – în jurul orei 16:00
Cibulkova – Cîrstea – în jurul orei 16:00
Stosur – Ţig – 22:30

În semifinale, învingătoarea dintre Halep şi Begu va întâlni câştigătoarea sfertului 4, Stosur – Ţig.

PREMIERĂ: 6 ROMÂNCE ÎN TOP 100

Pe lângă cele 3, în top 100 mai este Alexandra Dulgheru (94 WTA), iar începând de luni vor mai fi Sorana Cîrstea și Patricia Maria Țig. Cîrstea a urcat 30 de locuri și va fi de luni cel puțin pe locul 97. Dacă va mai câștiga un meci, va urca pe locul 75. Țig a ajuns și ea pe locul 99, cu 35 de poziții mai bine decât săptămâna trecută.

CLASAMENTUL ROAD TO SINGAPORE

Simona Halep – locul 18 (urcare de 11 locuri)  – dacă va câștiga turneul va ajunge pe locul 6
Monica Niculescu – locul 42 (cădere 3 locuri)
Sorana Cârstea – locul 44 (urcare 34 de locuri) – dacă mai câștigă un meci ajunge pe 28;  dacă va lua turneul poate ajunge în top 10 
Irina Begu – locul 51 (urcare 38 de locuri) – dacă va câștiga turneul poate ajunge în top 10
Patricia Maria Țig – locul 82 (urcare de 104 poziții)

Tot joi, la Madrid, se dispută şi sferturile de finală ale turneului masculin. Programul meciurilor:

Gilles SIMON (FRA) vs. Andy MURRAY (GBR) – 13:00
Tomas BERDYCH (CZE) vs. David FERRER (ESP) – nu înainte de ora 15:00
Novak DJOKOVIC (SRB) vs. Roberto BAUTISTA AGUT (ESP)
Jack SOCK (USA) vs. Joao SOUSA (POR)
Rafael NADAL (ESP) vs. Sam QUERREY (USA) – nu înainte de ora 21:00

 

 

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

SUA sunt gata să ofere un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina

Statele Unite(SUA) pregătesc un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, primul care va proveni din proiectul de lege Ucraina-Israel,...

Închisoare cu suspendare pentru trei activiști climatici care au vopsit cu spray portocaliu Poarta Brandenburg

Un tribunal din Germania i-a condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare pe trei activişti climatici care au împroşcat cu spray portocaliu coloanele...
Ultima oră
Pe aceeași temă