21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAnaliză NY Times: Tenismanele, în pericol. Halep și alte jucătoare, ținte vii!

Analiză NY Times: Tenismanele, în pericol. Halep și alte jucătoare, ținte vii!

Tenisul feminin s-a confruntat în ultimii ani cu mai multe incidente prin care siguranța jucătoarelor din circuit a fost pusă în pericol. Cu toate că au fost unele măsuri există în continuare un nivel de alertă ridicat la turnee, în jurul unor sportive ca Simona Halep sau Caroline Wozniacki.

O analiză a New York Times pune în prim-plan o problemă reală din tenis, securitatea din cadrul turneelor. Simona Halep este una dintre jucătoarele date drept exemplu de publicația americană, după ce aceasta a fost amenințată cu moartea, pe contul său de Twitter, de un danez, consirat labil psihic, ulterior, după ce a fost anchetat de autorități. Însă românca nu este singura care se confruntă cu astfel de amenințări, Caroline Wozniacki, fostul lider WTA sau Heather Watson, numărul 1 britanic, experimentând de asemenea astfel de probleme, conform Mediafax.

Un moment care a schimbat lumea tenisului a fost incidentul din 30 aprilie 1993, când, la Hamburg, Monica Seles a fost înjunghiată în timpul unui meci Magdalena Maleeva. Atacatorul era un fan al sportivei locale Stefi Graff. Jucătoare de top, Seles nu a mai revenit timp de doi ani în circuit și nu a mai atins niciodată nivelul maxim de dinaintea atacului.

Pam Shriver, care era preşedintele WTA când Seles a fost atacată, a declarat că acea zi a reprezentat un moment de cotitură pentru tenisul feminin. “Lumea s-a schimbat total după aceea”, a spus ea.

Unele schimbări au fost vizibile. Scaunele jucătorilor au fost plasate mai departe de tribune, iar în timpul pauzelor personalul de securitate scrutează publicul. De asemenea, jucătorii sunt instruiţi cu privire la securitate în cadrul unor seminarii. “Niciodată să nu spui în public la ce hotel stai. Nicodată să nu-i spui unui prieten la ce cameră stai. Când mergi la centrul de sănătate al hotelului şi eşti întrebat de numărul camerei tale, nu-l scrii niciodată. Când erai o sportivă tânără, poate nu luai astea în considerare. Dar după Seles, da”, a declarat Shriver.

Astfel de incidente se pot întâmpla încă, iar John Tobias, agent al mai multor jucători importanţi, printre care Caroline Wozniacki şi Sloane Stephens, spune că problemele de securitate au fost mai mari în cazul sportivelor, decât în cazul clienţilor lui bărbaţi. El a precizat că nu comunică adresele clientelor lui nici măcar sponsorilor. Când apar noi produse, aceste sunt livrate la sediul agenţiei apoi trimise printr-un curier jucătorului. “Facem lucruri mici de genul acesta doar dacă este vorba de un tip care se întâmplă să lucreze pentru livrările Babolat”, a explicat Tobias, referindu-se la sponsorul de rachete al danezei.

Duminică, Wozniacki a postat o fotografie pe Twitter cu un pantof Adidas pe care îl primise. Pe faţa exterioară a branţului era un mesaj scris de mână, de la un bărbat, Andy, care îi cerea jucătoarei să-l sune. Mesajul includea un număr de telefon şi o inimă desenată. “Foarte creativ”, a comentat Wozniacki.

Deşi daneza a spus că şi-a luat măsuri de precauţie, ea a recunoscut existenţa unui sentiment de neajutorare în sportul mondial, care permite publicului să fie aproape de vedete în fiecare săptămână. “Cu reţelele sociale şi cu turneele care au ajuns unde au ajuns, dacă doreşte cineva să te găsească şi vrea să facă ceva, nu te poţi împotrivi”, a afirmat sportiva, adăugând: “Totuşi, cred că ar trebui să te bucuri de viaţă şi să faci ceea ce vrei să faci, sperând că oamenii de acolo sunt buni.”

Venus Williams a afirmat că a fost întotdeauna conştientă că reprezintă o potenţială ţintă. Ea a precizat că a lucrat la “primul pas” pentru a fi capabilă să scape dintr-o situaţie periculoasă. “Trebuie să fii conştient şi să ştii ce este în jurul tău, ca jucătoare. Dacă devii orice fel de profil public, e o şansă să existe unii oameni care nu sunt atât de stabili cum ţi-ai dori. Şi asta nu este numai în tenis, e peste tot. Este unul dintre riscurile pe care ţi le asumi”, a explicat sora mai mare a Serenei.

Heather Watson, care a intrat în atenţia media după ce a devenit numărul 1 britanic, a declarat că a ajuns să accepte abuzurile cu care se confruntă în mediul online: “Oh, am primit ameninţări cu moartea. Au fost oameni care m-au ameninţat cu moartea, mi-au ameninţat familia, mi-au urat să fac cancer şi să mor încet şi dureros. Cuvinte oribile, la care nici nu m-aş fi putut gândi că ar avea acel sens”.

Multe dintre ameninţările primite de Watson au venit din partea unor pariori nemulţumiţi de înfrângerile ei. Alte jucătoare au avut de-a face cu “întâlniri” mai apropiate. Sperietura de care a avut parte Halep la Stuttgart (n.r. – când oficialii turneului au întărit securitatea româncei după ameninţările fanului danez) i-a declanşat amintiri Martinei Hingis despre bărbatul care a hărţuit-o când era adolescentă.

Australianul Dubravko Rajcevic, cel care a hărţuit-o, a explicat că a fost atrasă de Hingis, care avea 18 ani atunci, deoarece semăna cu soţia lui, Marina, aşa cum şi danezul Jesper Andreassen a spus că Halep îi aminteşte de fosta lui soţie.

“Suna în camerele de hotel şi, pe măsură ce primea mai puţin, mai mult încerca”, îşi aminteşte Hingis.

Rajcevic a bătut la uşa casei elveţiencei din Zurich şi a asistat la meciurile ei. Hingis a pus eliminarea ei în primul tur al turneului de la Wimbledon din 1999 pe stresul care i-l provoca gândul că “hărţuitorul” o urmase în Anglia. Anul următor, Rajcevic a încălcat o decizie a justiţiei asistând la un turneu din Miami la care evolua Hingis. El a fost arestat şi condamnat la doi ani de închisoare.

Partenera de dublu a Martinei, Sania Mirza, este una dintre cele mai mari sportive ale Indiei. Ea şi-a amintit teama ce a cuprins-o când a descoperit că un bărbat despre care ştia că o urmăreşte în toată lumea a închiriat o cameră pe acelaş etaj al hotelului în care locuia în Thailanda. “Era Valentine’s Day şi când m-am întors la hotel de la antrenament, am găsit flori şi alte chestii în cameră. A fost înspăimântător!”, a povestit ea. Cu ajutorul WTA, Mirza a făcut plângere şi bărbatul a fost evacuat din hotel.

“Evident că ei nu sunt oameni normali, nu gândesc drept. Nu l-am mai văzut de mulţi ani şi asta e bine, dar am avut vreo două experienţe de acest gen. Este un sentiment atât de inconfortabil deoarece te simţi în nesiguranţă în propria ta casă sau în camera ta. Te gândeşti «ce o să se întâmple?» Oricine poate veni şi ciocăni la uşă”, a mai spus Mirza.

În timp ce securitatea la turnee continuă să fie încălcată, pricipalele motive de îngrijoare ale jucătoarelor sunt legate de timpul lor liber. Timea Bacsinszky, o sportivă elveţiană cu o ascensiune importantă în ultimele 12 luni, a declarat că a raportat la poliţie mai multe incidente de hărţuire. Ea spune că ieşirile ei în public în oraşul în care locuieşte, Lausanne, sunt total diferite de cele ale lui Stanislas Wawrinka, tenismenul de pe locul 4 ATP, care de asemenea trăieşte în această localitate.

“Dacă sunt cu alte fete într-un bar, probabil că se gândesc că le este mai uşor deoarece intimidez mai puţin. Poate se gândesc că voi fi mai drăguţă. Ştiu că le este mai uşor să forţeze limitele cu mine decât cu un bărbat”, a spus Bacsinszky.

Patenema Ouedraogo este bărbatul din centrul celui mai recent caz important de hărţuire a cărui victimă a fost Serena Williams. Ouedraogo îi urmărea mişcările Serenei pe baza postărilor ei de pe Twitter. El a încercat să intre într-o clădire de birouri din Los Angeles şi în sediul unui post de radio din Miami pentru a o vedea. Ouedraogo, care credea că postările îi sunt adresate lui, s-a descurcat să intre într-o cabină de probă când Williams a vizitat o reţea de magazine din Tampa, Florida. El a fost arsteat în mai 2011, când a încercat din nou să se aprope de ea.

În 2002, Williams a mai avut de-a face cu un caz de hărţuire, în care a fost implicat un german, Albrecht Stromeyer, care o urmărea la turnee şi la hoteluri de-a lungul Statelor Unite şi de-a lungul Europei, înainte de a fi arestat la intrarea în complexul de la Wimbledon.

Când sunt ameninţări de acest fel, Serena Williams are angajaţi bodiguarzi profesionişti şi le cere şoferilor de taxi să urmeze rute ocololitoare pentru a scăpa de urmăritori. Întrebată cum se simte în astfel de cazuri, Williams a răspuns şoptit: “Este înfricoşător. Foarte înfricoşător”.

În urmă cu câteva luni, Simona Halep a fost ameninţată cu moartea, pe Twitter, de un danez care a fost admiratorul sportivei române. El a devenit agresiv pe Twitter după ce au apărut apărut în presa română informaţii că jucătoarea ar urma să se căsătorească.

 

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă