23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAnaliza partidei Halep - Makarova: Greșeala fatală a româncei. Moment dificil în...

Analiza partidei Halep – Makarova: Greșeala fatală a româncei. Moment dificil în carieră, după Australian Open 2015

Australian Open 2015 s-a încheiat, pentru a treia favorită, Simona Halep, cu o eliminare incredibilă, suferită în fața rusoaicei Ekaterina Makarova, cap de serie numărul 10. Partida a fost însă, dincolo de un eșec, un moment care ar putea cântări greu în cariera româncei.

Makarova s-a impus cu 6-4, 6-0, în doar o oră și 8 minute, ceea ce este ca un duș cu apă rece pentru numărul 3 mondial. Meciul, disputat în condiții meteo excelente, la o oră rezonabilă (11.00, ora Australiei, ora 02.00 în România), fără ca românca să acuze diverse dureri, a avut un deznodământ pe care nici măcar expertul în tenis Mats Wilander nu l-ar fi putut nimeri.

Citește și Simona Halep, eliminată de Makarova, scor incredibil! A ieșit în lacrimi de pe teren

Simona Halep a fost învinsă, ce e drept, și de un serviciu foarte bun al adversarei, însă în primul rând au fost greșelile neforțate. Statisticile arată nu mai puțin de 31 de greșeli neforțate, pentru româncă, față de cele 20 ale adversarei. De asemenea Simona a comis 4 duble greșeli, atunci când a servit, față de niciuna în dreptul rusoaicei.

Mai multe statistici vedeți în GALERIA foto de mai sus

Explicațiile sunt greu de găsit după un astfel de șoc, însă cea mai corectă concluzie după ceea ce s-a jucat pe teren este faptul că românca a pierdut pe mâna ei. Simona nu a dus lipsă de motivare, de determinare, ba din contră și-a dorit prea mult să revină în joc și a încercat să grăbească punctele. Tocmai această grabă i-a stricat jocul.

Dacă până acum Simona respecta cu religiozitate ceea ce aproape că devenise un motto, "lupt pentru fiecare punct", de această dată nu s-a mai regăsit deloc în jocul ei această deviză. Simona s-a aruncat într-o lupta nebună după puncte, fără a-și regla mai întâi loviturile, așa cum făcea de obicei. 

Acel "racordaj" nu a mai venit, iar când s-a văzut condusă cu 3-0, în primul set, românca aproape că și-a pierdut firea și a riscat aproape totul. Au urmat 2 game-uri consecutive, câștigate de Halep, iar încrederea ei revenise la cote maxime, acela fiind singurul moment în care a existat un raport de forțe egal pe teren. Ceea ce s-a întâmplat a fost însă o confirmare a faptului că Makarova, care a așteptat mai mult înainte de a încheia punctele, care și-a cântărit mai bine adversara, a avut câștig de cauză. Simona nu a mai reușit să facă niciun alt break, după scorul de 2-3, iar fiecare și-a câștigat serviciul, rusoaica adjudecându-și astfel cu 6-4 prima rundă. Pauza, în care românca a mers la vestiare, nu a schimbat nimic.

Setul al doilea a fost unul despre care prea puține lucruri se mai pot spune, deoarece Simonei nu i-a ieșit mai nimic. Simona a trimis de prea multe ori mingea în fileu, sau în out, cu toate că de cele mai multe ori a ghicit colțul adversarei. Din punct de vedere tactic româncei i se poate reproșa doar faptul că nu a intrat mai mult în teren, că a fost prea defensivă. Nu trebuie uitat faptul că Makarova a fost la un nivel foarte înalt.

Moment dificil după un astfel de eșec

Greșelile dintr-un astfel de meci nu sunt de nereparat, însă Halep va trebui ca în stilul ei de joc perfecționist să lase loc și de greșeli. Va trebui să facă loc și pentru aceste erori, la nivel psihic, deoarece greșelile fac parte din evoluția oricărui sportiv. Este important ca Simona să gestioneze mai bine astfel de momente pe viitor, altfel cariera sa va avea de suferit.

Momentul rămâne însă unul de cotitură în evoluția Simonei de până acum și în tot ceea ce a însemnat ea pentru WTA în ultimii doi ani. Dacă după Turneul Campioanelor a ajuns să fie considerată drept o veritabilă pretendentă la titlul mondial, de această dată Simona a căzut din nou în grupa mică a jucătoarelor din fruntea clasamentului. Își va păstra locul 3 mondial și după acest turneu, însă probabil nu o va mai face pentru mult timp dacă nu va reuși să treacă peste această frică de a greși, pe care o vedem deseori în jocul ei.

Simona Halep rămâne un model de sportiv care s-a autodepășit continuu, care a doborât limite pentru a fi în top, dar asta nu este totul. Ea nu a semănat deloc, în sferturile Australian Open, cu jucătoarea care ajungea în finala Turneului Campioanelor 2014. De asemenea, faptul că o nouă calificare la Turneul Campioanelor, ceea ce ar însemna ocuparea a minim locului 8 WTA la finalul anului, a devenit o "speranță" este un alt semn că românca se pregătește chiar și pentru o coborâre puternică în clasament. 

Rămâne de văzut dacă Simona va mai continua cu actuala echipă, cel puțin în ceea ce-l privește pe suedezul Thomas Hogstedt, despre care a zis că va lua o decizie după Australian Open. În cele din urmă, cu Fissette, fără Fissette, cu actualii tehnicieni sau chiar și fără ei, românca a reușit același rezultat: sfert de final la Australian Open. Totul va ține de Simona de acum înainte.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă