13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAnchetă la Arena Națională: A fost dat primul aviz pentru redeschidere

Anchetă la Arena Națională: A fost dat primul aviz pentru redeschidere

Arena Națională a primit, luni, avizul tehnic pentru copertină, ce constituie primul pas pentru redeschidere, informează Agerpres

Primarul interimar al Capitalei, Bogdan Sava, a scris, luni, pe Facebook, că următorul pas după primirea agrementului este acordarea avizului de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență  (ISGU).

„Am primit astăzi agrementul din partea Ministerului Dezvoltării, în baza solicitării pe care am trimis-o, însoțită de expertiza laboratorului din Italia. Este confirmată încadrarea la categoria B de risc la incendiu, ceea ce înseamnă că acum putem intra în legalitate cu Arena Națională. Mai așteptăm avizul IGSU, dar acesta devine o formalitate în acest moment. Mă bucur că domnul Viceprim-ministru Vasile Dâncu a înțeles, într-un final, că aceasta era calea legală de urmat și nu cea sugerată de așa-zis experții, care ne recomandau să udăm cu apă acoperișul și să aducem mai multe forțe de ordine la stadion în ziua meciurilor. Nu, asta ar fi fost o ”cârpeală românească”, pe care IGSU n-ar fi putut să o accepte, în condițiile legii.Mă bucur, de asemenea, că n-am fost nevoiți să apelăm la soluția înlocuirii acoperișului. Ar fi fost costisitor și inutil. Suntem pe drumul cel bun. Avem acum o Arenă Națională modernă, clasificată după toate standardele europene, care poate fi deschisă evenimentelor sportive în condiții de siguranță”, a scris Bogdan Sava.

Sava a spus, luni, într-o declarație de presă, că redeschiderea stadionului este o „chestiune de zile”.

“Este o chestiune de zile de a deschide stadionul Naţional Arena, în condiţii legale. (…) Îi mulţumesc domnului Dîncu pentru că, în final, a înţeles că singura metodă – ce e drept, mai lungă – este aceea de a respecta legea. Avem informaţia că s-a semnat raportul de către Consiliul Tehnic Permanent şi că în cursul zilei de azi am avea şi fizic agrementul, în care materialul cu care este acoperit stadionul este încadrat în clasa B. Dacă astăzi avem agrementul fizic, îl depunem tot astăzi la ISU, unde am înţeles că e o simplă formalitate şi că vom obţine în cel mai scurt timp autorizaţia de securitate la incendiu”, a declarat primarul general, la sediul PMB. 

Mai mult, Bogdan Sava a explicat că următorul pas este rentabilizarea managementului, în contextul în care anual se pierd două milioane de lei din cauza lipsei de eficienţă în domeniu. 

„Următorul pas este acela de a rentabiliza managementul stadionului. Anual se pierd două milioane de lei pentru că nu se face un management performant. Ca o mică paranteză: rentabilitatea aceasta este şi în funcţie de performanţele fotbalului românesc. În cel mai scurt timp sper să venim în faţa dvs şi cu acea autorizaţie de securitate la incendiu, să redeschidem stadionul în condiţii de siguranţă”, a afirmat Răzvan Sava. 

Comisia de avizare din cadrul Consiliului Tehnic Permanent a fost luni la Arena Națională în urma unei solicitări făcute de asocierea JV Max BOGL – Astaldi.

Pe 4 martie, primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, i-a solicitat vicepremierului Vasile Dîncu accelerarea procedurilor în urma cărora MDRAP să elibereze agrementul privind materialul din care este realizat acoperişul de la Arena Naţională. Pe 3 martie, cu o zi înainte, el precizase că în cazul în care se va lua o decizie favorabilă, se poate obţine şi autorizaţia de risc la incendiu.

“S-au făcut nişte teste în România, din care a rezultat că acel material este clasificat clasa C, adică arde ca hârtia. Producătorul materialului respectiv a făcut nişte teste într-un laborator în Italia – un laborator acreditat şi notificat la Bruxelles – a venit cu rezultatul testelor pe acel material. A rezultat că el se clasifică în clasa B. Acest material a fost depus la Ministerul Dezvoltării pentru obţinerea agrementului, pe data de 24 februarie 2016. Aşteptăm de la Ministerul Dezvoltării să îl analizeze şi în funcţie de decizia pe care o va lua, să vedem: avem agrement sau nu”, a spus edilul.

Tot pe 4 martie, vicepremierul Dîncu precizase că există toate condiţiile pentru ca meciul de fotbal România-Spania să se joace la Bucureşti, pe Arena Naţională, existând numai problema acceptului Primăriei.

“Am adunat trei ministere care au lucrat la o soluţie, ISU, Inspectoratul de Stat în Construcţii, am lucrat împreună şi cu reprezentanţi ai primăriei pentru a face împreună un dosar de câteva sute de pagini privind organizarea securităţii spectatorilor la meciul respectiv. Aveam toate condiţiile, ne pregăteam să anunţăm acest lucru şi în ultimul moment a venit domnul primar şi ne-a spus că dacă nu-i dăm autorizaţie sau dacă nu schimbă legea pentru ca el să primească autorizaţie atunci el nu este de acord cu asta, pentru că el vrea să respecte legalitatea întru totul”, spunea Dîncu.

MDRAP a mai precizat, pe 6 martie, că agrementul pentru copertină a fost eliberat încă din 16 februarie şi că, deşi în urma testelor efectuate, copertina tip Duraskin a obţinut clasa C de certificare, prin expertiza întocmită în 2014 de expertul inginer tehnic Dan Dumitrescu, s-a concluzionat că arderea membranei nu afectează structura metalică de susţinere, “că încadrarea în clasa C este acceptabilă şi, în această situaţie, prezintă siguranţă pentru utilizatori”.

“Pentru construcţia atipică a unui stadion, clasificarea C-s3,d0 este corespunzătoare; Arena Naţională este o construcţie existentă şi în cazul în care nu pot fi îndeplinite unele prevederi ale normativului P118-99 (normativ de siguranţă la foc) se vor asigura măsuri compensatorii de siguranţă la foc”, menţiona MDRAP.

Ministerul mai preciza că abia pe 4 martie asocierea JV Max BOGL – Astaldi a solicitat Institutului de Cercetări pentru Echipamente şi Tehnologii în Construcţii – ICECON S.A. Bucureşti modificarea agrementului tehnic, iar această solicitare va fi analizată pe 14 martie în Comisia de avizare.

În aceeaşi zi, primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava, anunţa că în cazul în care nu va fi luată în considerare expertiza realizată în Italia, va discuta cu constructorul Max BOGL în vederea schimbării membranei acoperişului.

“Dacă expertiza făcută la laboratorul din Italia nu este luată în seamă, voi discuta cu constructorul Max BOGL şi în cel mai scurt timp posibil voi schimba membrana acoperişului (folia care înveleşte acoperişul) pentru a putea lua autorizaţia de securitate la incendiu şi pentru a putea redeschide Arena Naţională”, scria Răzvan Sava, pe Facebook.

 

 

 

 

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă