10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialArena Națională se redeschide, după patru luni

Arena Națională se redeschide, după patru luni

Cel mai modern stadion din țară, Arena Națională din București, se redeschide publicului, după o pauză de mai bine de patru luni. Dinamo București și Astra Giurgiu vor juca, vineri seară, de la ora 20:30, primul meci pe Arena Națională, în play-off-ul Ligii 1 la fotbal, conform unui anunț făcut de Ionel Dănciulescu, Director General al Clubului Dinamo.

Arena Naţională, stadion care a costat 234 de milioane de euro şi care are o capacitate de 55.634 de locuri, a fost închis la începutul lunii noiembrie 2015, din pricina unor probleme ridicate de materialul din care a fost construit acoperişul retractabil. 

Ulterior, în urma tragediei din clubul Colectiv, s-a aflat că stadionul nu avea avizul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), pentru securitate la incendiu. Din acel moment pe Arena Naționala nu s-a mai desfășurat niciun eveniment. În 14 martie 2016, autorităţile au anunţat că au făcut rost de avizul necesar şi stadionul poate găzdui din nou evenimente publice.

Astfel, Ministerul Dezvoltării a anunțat că, prin expertiza  întocmită în 2014 de expertul inginer tehnic Dan Dumitrescu, copertina tip Duraskin a obţinut clasa C de certificare, care înseamnă că arderea membranei nu afectează structura metalică de susţinere, iar, "încadrarea în clasa C este acceptabilă şi, în această situaţie, prezintă siguranţă pentru utilizatori".

Apoi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a decis că stadionul poate fi folosit pentru evenimente doar dacă părțile implicate își vor da acordul sub semnătură. 

Cum nimeni nu a dorit să-si asume această responsabilitate, în ultimele patru luni, Arena Națională a rămas închisă. Un caz recent, care a afectat deopotrivă spectatorii și fotbaliștii, s-a petrecut înaintea partidei amicale cu Spania. Federaţia Română de Fotbal şi Primăria Bucureşti nu au dorit să îşi asume răspunderea pentru jucarea meciului, iar ISU nu a oferit aviz favorabil. Astfel, România-Spania s-a jucat pe Cluj Arena.

În cele din urmă, în 29 martie, autoritățile au anunțat că Arena Naționala este un stadion care poate organiza orice competiție în condiții de siguranță.

Meciul dintre Dinamo București și Astra Giurgiu se va juca în 1 aprilie. Biletele au fost deja puse în vânzare. Ultimul joc disputat de Dinamo pe Naţional Arena a avut loc chiar împotriva actualului lider, în octombrie 2015. Atunci, formaţia lui Şumudică se impunea la limită, scor 1-0.

Ultimul meci jucat pe Arena Naţională, înainte ca aceasta să fie închisă, a fost cel dintre Steaua şi Pandurii, din 25 octombrie 2015, partidă încheiată cu scorul de 1-1.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă