15.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialBaschet masculin: 14 federaţii naţionale riscă să fie excluse de la Euro...

Baschet masculin: 14 federaţii naţionale riscă să fie excluse de la Euro 2017

Paisprezece ţări, printre care Spania, campioana continentală en titre, sunt ameninţate de federaţia europeană de profil, FIBA Europe, cu excluderea de la Campionatul European de baschet masculin 2017, ce va fi găzduită şi de România, excluderea fiind evocată din cauza conflictului dintre FIBA Europe şi Euroligă, scrie AFP.

FIBA Europe reproşează federaţiilor din aceste ţări că le permit unor cluburi să dispute în sezonul viitor Eurocupa, organizată de Euroligă, firmă aflată în conflict cu FIBA, miza fiind controlul competiţiilor continentale intercluburi.

Franţa, a cărei federaţie a luat partea FIBA, nu se află în rândul potenţialelor excluse, printre care, în afara Spaniei, figurează câteva dintre cele mai puternice naţiuni din Europa. Sunt implicate Serbia, Croaţia, Turcia, Rusia, Lituania, Grecia, Italia, Israel, Muntenegru, Macedonia, Bosnia-Herţegovina, Polonia şi Slovenia.

Fiecare federaţie a primit o scrisoare în care a fost invitată "să-şi clarifice poziţia" până pe 20 aprilie, existând riscul ca naţionala sa masculină să fie exclusă de la Eurobasket 2017.

Sancţiunile ar putea fi extinse la Cupa Mondială şi la Jocurile Olimpice. Federaţia internaţională (FIBA) se va pronunţa în curând asupra acestui subiect.

În ţările vizate, fie unele cluburi, fie ligi care organizează campionatele interne şi-au afişat preferinţa pentru Eurocupă, în prezent a doua cupă europeană ca valoare, a cărei dispariţie este dorită de FIBA în favoarea Ligii Campionilor, pe care o va lansa în sezonul viitor.

Pe 21 martie, după ce a prezentat această viitoare competiţie, FIBA Europe a avertizat deja că va exclude de la campionatul European ţările "rebele".

După cum s-a anunţat în decembrie, România va găzdui o grupă de la Euroasket 2017. 

Cele mai citite

Guvernul n-are bani pentru Memorialul rezistenței anticomuniste

Guvernul României subvenționează cu un miliard de lei canalele de streaming Netflix și Disney – adică 200 milioane de euro – dar nu are...

Mesajul președintelui Klaus Iohannis, de Ziua Europei

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Europei. Șeful statului a vorbit despre alegerile europarlamentare din acest an, despre care...

Rusia – Ucraina, ziua 785. Leo Docherty, ministrul britanic al Apărării: Trebuie să privim războiul din Ucraina în termeni de ani, nu de luni

Ministrul Apărării al Marii Britanii, Leo Docherty, avertizează că actualul război dintre Rusia și Ucraina trebuie privit "în termeni de ani, nu de luni". Oficialul...
Ultima oră
Pe aceeași temă