8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialBucureștiul poate pierde organizarea CE de Gimnastică din 2017. La ce a...

Bucureștiul poate pierde organizarea CE de Gimnastică din 2017. La ce a rămas codașă Capitala

Bucureștiul poate pierde organizarea ediției din 2017 a Campionatelor Europene de gimnastică artistică, din cauza faptului că lucările la noua Sala Polivalentă încă nu au demarat. Uniunea Europeană de Gimnastică va lua o decizie la începutul anului 2016.

Preşedintele Uniunii Europene de Gimnastică, Georges Guelzec, şi-a exprimat speranţa că gimastica românească nu va avea de suferit din cauza întârzierilor la lucrările de construcţie a sălii de sport din Bucureşti, însă a precizat că reprezentanţii Danemarcei, fosta contracandidată a României, ar putea contesta o eventuală propunere de mutare a competiţiei la Cluj-Napoca, conform Mediafax.

“După cum ni s-a explicat situaţia noi ne-am exprimat dorinţa de a organiza acest eveniment la Bucureşti, dar având în vedere această situaţie trebuie să reanalizăm informaţiile şi să rediscutăm pentru a putea vedea cum putem organiza acest eveniment. Vom avea un Comitet Executiv peste două săptămâni şi vom transmite toate informaţiile pe care le avem de aici. Le vom transmite dorinţa tuturor celor prezenţi de a organiza acest eveniment în Bucureşti. Existau doi candidaţi şi România a câştigat organizarea acestui eveniment. Vom vedea care sunt argumentele Comitetului Executiv. Domnul primar ne-a promis că ne va da un răspuns la sfârşitul lunii decembrie şi în urma acestui răspuns vom vedea în luna ianuarie ce decizie putem lua. Au mai fost situaţii, dar fiecare caz este particular. De 24 de ani de când sunt la Uniunea Europeană de gimastică nu a existat un caz precum cel din România. Vom vedea care sunt argumentele pro şi contra şi pentru un caz excepţional avem o soluţie excepţională. Nu ştiu dacă voi vota pentru România în Comitetul Executiv, voi lua o decizie după ce voi asculta părerea tuturor membrilor şi voi vota în cunoştinţă de cauză. Există riscul ca România să piardă această organizare pentru că au fost doi candidaţi. România a prezentat Bucureştiul ca oraş gazdă şi Danemarca ar putea veni să spună că România a câştigat pentru că a prezentat Bucureştiul. Dacă ar fi prezentat alt oraş poate nu ar fi primit organizarea. Decizia Comitetului Executiv cred că a dorit să acorde României organizarea datorită istoriei gimnasticii şi rezultatelor şi respectului pe care îl au faţă de gimastica românească. Personal, sper ca gimastica românească să nu fie penalizată din motive care nu au de-a face cu gimastica. Ar fi păcat”, a declarat Georges Guelzec.

Preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, Adrian Stoica, speră ca, în cazul în care lucrările pentru sala polivalentă din Complexul Sportiv Lia Manoliu nu vor începe la termenul amintit, Uniunea Europeană să fie de acord cu organzarea Campionatelor Europene de gimnastică la Cluj-Napoca. “Lucrurile au fost demarate încă din a nul 2013, având garanţia Primăriei Municipiului Bucureşti că sala polivalentă propusă a fi construită în Complexul Sportiv Naţional Lia Manoliu va fi terminată şi gata de a organiza această competiţie. Din păcate, lucrurile s-au încurcat după ce noi am reuşit să obţinem organizarea acestei competiţii la începutul lui 2014. Având toate garanţiile de sprijin din partea Ministerului Tineretului şi Sportului şi a tuturor organelor administritive care trebuie să contribuie la organizarea unei asemenea competiţii de anvergură. Lucrurile s-au complicat când a început o bătălie acerbă între doi candidaţi care rămăseseră în cursă pentru atribuirea licitaţiei de construcţie, aceştia având motive probabil de a se contracandida în justiţie în asemenea fel încât iată că demararea construcţiei acestei săli a fost amânată cu mai mult de un an şi jumătate. Uniunea Europeană de Gimnastică a ţinut neapărat să vină să vadă situaţia reală. Competiţia urmează să se desfăşoare în luna aprilie 2017 şi din câte ştiu nu se poate face la un alt termen. Deci, ceea ce e poate rezolva va trebui rezolvat până la acea dată. Sigur că există o variantă de rezervă pe care toată lumea sportului o intuieşte, Cluj-Napoca, unde există o sală polivalentă care poate face faţă fără nicuin fel de probleme organziării unui campionat european la cel mai înalt nivel. Din punctul nostru de vedere, 50 la sută e rezolvată, restul de 50 la sută este la domnul Guelzec”, a afirmat Stoica.

Primarul general interimar al Municipiului Bucureşti, Ştefănel Dan Marin, consideră că sala ar putea fi construită până în luna martie a anului 2017, dacă nu vor interveni alte contestaţii legate de câştigătoarea licitaţiei între asocierile Astaldi Spa – Euro Construct Trading 98 SRL SA şi SC Strabag SRL – Aecom INGINERIA SRL – Comnord SA.

“Faza în care ne aflăm, în septembrie 2015, este aceea în care aşteptăm un răspuns din partea instanţei pentru a desemna câştigătorul licitaţiei şi sper să nu mai existe alte contestaţii, astfel încât să putem demara procedura de proiect, iar ca la finalul lunii decembrie să finalizez şi procedurile de discuţii cu viitorul constructor, pentru că viitorul contract al celui care va câştiga licitaţia se desfăşoară pe 24 de luni. Tehnic, el se poate realiza până undeva la începutul anului 2017, mai precis martie, dar numai după ce vom avea desmnat un câştigător al licitaţiei. Eu vă spun sincer că vreau să organizăm acest eveniment la Bucureşti, dar abia după ce voi vorbi cu viitorul constructor voi putea da un răspuns ferm. A existat o corespondenţă pe parcursul acestor doi ani în care s-au dat anumite asigurări că acest eveniment poate fi organizat la Bucureşti, dar vă spun cu toată sinceritatea că aceste asigurări nu aveau nimic concret în spate, sunt doar nişte proceduri protocolare. Teoretic la sfârşitul lunii septembrie ar trebui să avem o decizie definitivă şi irevocabilă în ceea ce priveşte contstructorul. Faza de proiectare ar trebui să dureze până la sfârşitul lui decembrie, începutul lui ianuarie şi abia apoi putem discuta despre momentul începerii lucrării”, a spus Marin.

Edilul nu a dorit să comenteze asupra valorii sumei de 300 de milioane de lei alocată pentru construcţia sălii polivalente din Bucureşti, precizând că decizia în ceea ce priveşte caietul de sarcini i-a aparţinut primarului suspendat Sorin Oprescu.

România a obţinut în 23 ianuarie dreptul de organizare al CE de gimnastică din 2017 în detrimentul Danemarcei, în urma reuniunii Comitetului Executiv de la Lausanne.

Construcţia sălii polivalente de la Bucureşti, de 12.000 de locuri, din Complexul Sportiv Naţional “Lia Manoliu”, în care ar urma să se desfăşoare CE de gimnastică, feminin şi masculin, din aprilie 2017, nu a fost încă începută.

Ediţia CE din 2017 ar fi a doua găzduită de ţara noastră după cea din 1957, prima a competiţiei.

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă