10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCadeţii Constanţei fac parte dintr-o generaţie de viitori campioni

Cadeţii Constanţei fac parte dintr-o generaţie de viitori campioni

După cele patru medalii obţinute la Campionatul European din Italia, au primit o caracterizare generoasă din partea lui Andrei Filimon.

Pentru tenisul de masă românesc, Andrei Filimon este o legendă vie. Veteranul “veghează” la binele copiilor de la LPS Constanţa de pe un banner imens postat pe peretele sălii de antrenament şi îşi ajută elevii de câte ori e nevoie, pentru a face mai uşor urcuşul.

Şi Constanţa are cu ce să se laude. Dintre cele 11 medalii europene, cinci au avut legătură şi cu oraşul nostru, iar patru dintre ele au fost obţinute de către cadeţii Mihaela Plăeaşu şi Cristi Pletea. Ultimul, număr 1 mondial şi european înaintea competiţiei, a adunat trei medalii, dar acestea au părut foarte puţine, în comparaţie cu potenţialul său imens. “Eu cred că n-a mai făcut faţă presiunii.

Au existat meciuri în care Cristi a intrat prea relaxat la masă, iar când lucrurile riscau să scape de sub control, n-a reuşit să mai revină în joc. A fost mare păcat pentru că la echipe, Franţa nu trebuia să ne bată, în afara unui dublu de mare valoare, francezii bucurându-se doar de cadourile noastre. Am vorbit atunci cu el, am încercat să-l ajut, dar nu am reuşit. Eşecul de la simplu, în faţa unui jucător care a făcut, probabil, cel mai bun meci al său, a fost un declic care l-a ajutat totuşi să ia titlul la dublu mixt.

Finala de dublu băieţi a fost, însă, iarăși un moment dificil, pe care n-a ştiut să-l gestioneze, dar eu sper ca acest eşec, pentru că este un eşec, să-i fie un exemplu pentru viitor şi în anii ce vin, Cristi să demonstreze că este cel mai promiţător cadet al lumii, nu doar al Europei”, ne-a declarat Andrei Filimon. Aflat aproape o lună printre puştii prezenţi la lot, multiplul campion crede însă că România chiar are o generaţie de excepţie, una care poate domina tenisul de masă pe o perioadă mai lungă. “Copiii au tot ce le trebuie, inclusiv o doză de răzvrătire. Eu am stat între ei, chiar în cameră cu unii şi am rămas uimit de capacitatea lor mentală. Şi eu eram mai nebun când eram junior, dar parcă această generaţie are multe plusuri faţă de noi. Sunt tot timpul surprinzători şi dacă nu eşti mereu atent, rişti să-ţi facă cine ştie ce boacănă la masă. În timp se vor maturiza şi vor face faţă altfel presiunii, iar tenisul de masă românesc va avea numai de câştigat”, a continuat antrenorul-jucător.

Pletea, senior

Din sezonul următor al primului eşalon din România, Cristi Pletea va da piept cu… seniorii. Deşi este încă eligibil pentru cadeţi, constănţeanul are o şansă uriaşă să crească după ce a fost cooptat în lotul formaţiei Top Spin 08, echipă condusă chiar de către Andrei Filimon. “Părerea mea sinceră este că va fi un mare pas înainte şi o şansă la progres pentru el. La cadeţi, înfrângerile sunt rare şi accidentale, dar la seniori va fi nevoie să muncească mai mult şi să se concentreze mai bine. Asta îl va ajuta pentru turneele din circuitul internaţional de juniori”, a conchis Andrei Filimon. De altfel, cadetul va pleca împreună cu echipierul său, Rareş Şipoş, la un turneu unde europenii merg destul de rar, în China, turneu programat la jumătatea lunii august.

Medaliile Constanţei

La ”Europeanul din Riva del Garda”, tenismenii constănţeni au urcat de cinci ori pe podium. Astfel, Alina Zaharia, liderul actual al echipei CS Farul, a patra în prima ligă feminină de senioare, a luat bronzul la junioare, Mihaela Plăeaşu (LPS Constanţa) a luat aurul, tot în proba pe echipe, la cadete, iar Cristi Pletea s-a întors acasă cu trei medalii: argint pe echipe, aur la dublu mixt şi argint la dublu masculin. Al patrulea constănţean din lotul naţional, Bogdan Postudor, a fost o veritabilă dezamăgire, prestaţiile sale fiind modeste în turneul juniorilor. De remarcat că Alina Zaharia a reuşit să câştige trofeul de consolare, la care au luat parte sportivii eliminaţi în prima fază a competiţiei de simplu.

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă