15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCaravana scrimei a ajuns şi la Constanţa

Caravana scrimei a ajuns şi la Constanţa

De la înscăunarea lui Mihai Covaliu în fruntea Federaţiei Române de Scrimă, imaginea FRS s-a schimbat radical. Conştienţi de importanţa dezvoltării scrimei, mai ales la nivel de copii şi juniori, mai marii federali încearcă tot felul de acţiuni pentru a atrage cât mai mulţi pici către un sport prea puţin practicat la noi, dar care aduce medalii pe bandă rulantă. Caravana scrimei, ultima găselniţă a staff-ului din FRS, se dovedeşte un real succes, însă doar ca organizare, interesul fiind, încă minimal.

„Suntem la început de drum cu majoritatea proiectelor noastre, dar nu vom renunţa la ele, indiferent cât de mică va fi asistenţa. Oamenii vor începe să devină interesaţi dacă văd vedetele scrimei pe viu şi dacă văd copii care practică acest sport, iar scopul nostru este să atragem cât mai mulţi copii către scrimă. Ei sunt viitorul acestui sport şi trebuie să ajungem ţările rivale care deja au un avans uriaş la acest capitol. Dacă suntem egali la medalii, nu înseamnă că suntem egali şi la infrastructură sau la numărul de practicanţi, şi aici trebuie să muncim cel mai mult”, ne-a declarat preşedintele FRS, marele campion Mihai Covaliu.

Acesta a fost, de altfel, şi maestru de ceremonii la acţiunea de la Constanţa, unde au venit, pentru a se duela cu cei mai mici dintre scrimerii constănţeni, Ana Maria Brânză, Tiberiu Dolniceanu și Marian Dabija. Copiii constănțeni au fost Daria Olteanu, Andreea Bogdănoiu, Eva Marinescu şi Maria Stan din partea CSŞ 1 şi Ştefania Iordachi, Elena Nurciu, Theodora Ion şi John Nour de la CS Farul, toţi emoţionaţi dar dornici să-şi cunoască idolii. Şi i-au cunoscut, toţi beneficiind de bunăvoinţa acestora pentru victorii amicale care nu se vor repeta şi în partidele oficiale. De altfel, organizarea a fost ireproşabilă, probabil şi datorită faptului că un preşedinte tânăr de Federaţie, caz similar şi la nataţie, se implică personal în reuşita unor proiecte. Covaliu s-a dovedit a fi un mare campion atât pe podiumul de concurs, cât şi în rolul de maestru de ceremonii, având grijă ca la pupitru să apară şi legendele locale ale scrimei, dar şi Ilie Floroiu sau Elena Frâncu, eterni susţinători ai cauzei sportului constănţean. Primul a constatat trist declinul interesului pentru sport, chiar dacă nu s-a ferit să critice ideea de a pune o asemenea acţiune în vacanţă, când copiii sunt plecați şi nu au putut fi aduşi să vadă nişte staruri ale sportului mondial. „Ceea ce s-a întâmplat aici este ceva minunat, dar puteam să alegem un moment mai bun. Organizarea este demnă de o audienţă de 20-30 de ori mai mare, poate de minim o mie de curioşi, şi nu se ştie dacă nu ne apropiam de o asemenea audienţă în cazul în care era realizată în timpul anului şcolar. Locaţia este perfectă, proximitatea cu mai multe unităţi şcolare importante garantând practic o afluenţă de public deosebită în timpul şcolii. Sunt sigur că la a doua ediţie se va ţine cont de acest aspect pentru că este păcat ca o organizare de asemenea calitate să nu primească un răspuns pe măsură de la public“, a concluzionat preşedintele CS Farul.

Cluburile private sunt viitorul

Pentru Mihai Covaliu, momentul actual nu este cel mai propice. Cluburile departamentale sunt pe tobogan, iar cele private în mare ascensiune şi, în mod normal, în mai puţin de zece ani al doilea grup va domina copios şi întrecerile de seniori. Explicaţia este una simplă şi, paradoxal, poate ajuta chiar cluburile de stat. „La cluburile private se lucrează altfel pentru că oamenii aceia muncesc pe banii lor. Statul nu poate concura niciodată cu privatul, pentru că acolo toată lumea îşi dă interesul să progreseze, baza materială este alta, iar taxele colectate de la sportivi nu sunt folosite doar pentru plata unor salarii sau taxe, ci şi pentru organizarea de concursuri. Sper însă ca tocmai această concurenţă să ne ajute şi pe noi, pentru că aceşti sportivi vor reprezenta România, indiferent dacă vin dintr-un sistem privat sau din cel de stat”, a explicat Mihai Covaliu.

Mondialul, un duş rece

Paradoxal pentru momentul actual, nimeni din FRS nu pare supărat de eşecul de la Campionatul Mondial, acolo unde fetele de la spadă au mers ca mari favorite la medalie. Ratarea a fost privită ca un duş rece, dar necesar, după ce lucrurile scăpaseră de sub control din punct de vedere al optimismului.

„Personal sunt un om care văd partea plină a paharului indiferent de deznodământ. A fost un eşec dureros, dar unul care ne-a învăţat multe. Acum ştiu unde am greşit, ce avem de schimbat, unde trebuie să muncim mai mult. Rămâne o uşoară amărăciune, dar, în mare, a fost un an reuşit“, cosideră Covaliu.

Din punctul de vedere al organizării, prima ediție a caravanei a fost un real succes.

Cele mai citite

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă