19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCiclism: Cum vor să-i prindă organizatorii ediţiei din acest an a Turului...

Ciclism: Cum vor să-i prindă organizatorii ediţiei din acest an a Turului ciclist al Franţei pe trișori

Organizatorii Turului ciclist al Franţei vor să-i prindă pe trișori. Astfel, au anunțat că vor utiliza camere termice pentru a lupta împotriva fraudelor tehnologice, informează Agerpres

Aceste camere termice, care permit detectarea unui motor ascuns în bicicletă, au fost puse la punct de către Comisariatul pentru energie atomică (CEA), la cererea guvernului francez. 

Braillard a făcut acest anunţ în cursul unei conferinţe de presă care a avut loc luni la Paris şi la care au mai participat, între alţii, Christian Prudhomme, directorul Tour de France, şi Brian Cookson, preşedintele Uniunii Cicliste Internaţionale (UCI). 

“Este foarte important să-i putem detecta pe trişori”, a precizat la rândul său conducătorul UCI. 

Camera termică high-tech produsă de CEA a fost utilizată cu titlu experimental, la sfârşitul săptămânii trecute, cu ocazia Campionatelor de ciclism ale Franţei de la Vesoul, a explicat David Lappartient, preşedintele Federaţiei franceze de ciclism, adăugând că graţie noii tehnologii poate fi detectat chiar un motor oprit, ascuns în interiorul unei biciclete. 

Cum funcționează

Principiul acestor camere termice este bazat pe diferenţa de densitate a materialelor, în funcţie de proprietăţile lor termice. “Camera aleasă este portabilă, iar operatorul acesteia se poate afla pe o motocicletă sau pe marginea şoselei”, a explicat acesta, precizând că pe viitor vor putea fi instalate camere de acest tip chiar la bordul unui elicopter. 

Costurile pe care le implică utilizarea acestei tehnologii nu au fost dezvăluite, însă Thierry Braillard a ţinut să sublinieze că “nu guvernul (francez) va fi cel care va plăti, însă guvernul a fost alături de organizatorii Turului şi ai Federaţiei franceze”. 

Secretarul de stat pentru Sport din Franţa a evocat, astfel, un viitor text de lege care va fi depus în toamnă şi care transformă frauda tehnologică într-un delict penal. 

Un prim caz de “dopaj” mecanic a fost depistat în luna ianuarie, asupra unei biciclete aparţinând unei tinere concurente belgiene, la Mondialele de ciclocros. 

În Turul Franţei, controalele vor fi multiple, a confirmat preşedintele UCI, şi se vor baza pe sisteme diferite, cu camere termice dar şi tablete (cu rezonanţă magnetică), utilizate pe parcursul întregului sezon de UCI, la plecarea şi sosirea din fiecare etapă. 

Ediţia 2016 a Turul Franţei, cea mai importantă competiţie ciclistă pe etape din lume, se va desfăşura luna viitoare, între 2 şi 21 iulie. 

Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă