5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialFOTO. Cum este blocată la limita legii deschiderea unui club sportiv în...

FOTO. Cum este blocată la limita legii deschiderea unui club sportiv în Apahida

 

Clubul Sportiv Hipic Royal MSD este nevoit să își țină caii în boxe închiriate, deși are toate actele în regulă. Culmea absurdului administrativ pare să fie atinsă în Apahida.

Un club sportiv hipic, care are toate actele în regulă, are de suferit din cauza opoziției unora dintre vecini, cărora, în urma unei intoxicări de presă, li s-a alăturat și Prefectura. Vecinii și Prefectura Cluj au contestat în instanță autorizația de construire eliberată de Primăria Apahida, deși toate avizele eliberate de instituțiile statului arată că amenajările realizate de Clubul Sportiv Hipic Royal MSD respectă normele în vigoare. Din cauza acestui scandal, conducerea clubului este nevoită să își țină cei patru cai de sport în boxe închiriate, deși a respectat toți pașii ceruți de legislația românească.

Club sportiv sau fermă de cai?

Întreaga poveste a început în anul 2011, când clubul sportiv a primit, prin intermediul unui contract de comodat, suprafața de 7.700 de metri pătrați de la o persoană fizică. Suprafața este situată la marginea comunei Apahida, pe strada Eroii Pascu, într-o zonă în care localnicii practică doar activități agricole. Pe acest teren, fondatorul Clubului Sportiv Hipic Royal MSD, Dragoș Muntean, a decis să construiască o clădire care include opt boxe pentru cai, două boxe pentru spălare și câteva camere, care vor servi drept vestiare, săli de baie sau birouri. O autorizație eliberată de Direcția Sanitar-Veterinară prevede că în baza hipică pot fi crescuți maximum zece cai adulți. Pe teren ar urma să fie amenajat un teren pentru antrenamentul cailor de sport, destinat celor patru cai de rasă pe care îi deține clubul sportiv din Apahida.

În consecință, în 15 ianuarie 2013, Dragoș Muntean a obținut Primăriei Apahida un certificat de urbanism, care enumera care sunt actele de care are nevoie pentru autorizarea construcției. Vreme de o jumătate de an, fondatorul clubului sportiv a bătut la porțile instituțiilor publice, pentru a obține toate documentele necesare.

În cele din urmă, în luna iunie, el a reușit să depună toate documentele cerute la Primăria Apahida. Este vorba de dovada de luare în evidenţă a proiectului de arhitectură, de adresa nr. 1093/10.04.2013 de la Ins­pectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Avram Iancu, ce stabilea că nu se impune obţinerea avizului şi autorizaţiei privind securitatea la incediu, adresa nr. 348/19.02.2013 de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj, care arăta că nu este necesară demararea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului şi de evaluare adecvată, de adresa nr. 1143/31199/22.02.2013 însoţită de fişa tehnică pentru emiterea acordului unic de la Direcţia de Sănătate Publică, prin care era eliberat avizul favorabil pentru construirea clubului sportiv hipic, de contractul economic nr. 302/20.06.2013 încheiat cu SC Salprest Rampa SA, care stabilește obligaţia celor de la Salprest ca o dată la cinci zile să ridice toate deşeurile şi gunoaiele ce s-au depozitat în locurile special amenajate pe terenul cu pricina, de aviz de amplasament favorabil nr. 60101310092/04.06.2013, însoţit de fişa tehnică în vederea emiterii acordului unic şi avizul favorabil de la Electrica, de referat privind verificarea de calitate a proiectului, de studiu geotehnic şi deviz estimativ al lucrării ce urmează a fi realizată și de proiect pentru autorizaţie de construire nr. 4/2013, însoţit de toate documentaţia necesară autorizării şi planşele anexate.

După ce Dragoș Muntean a reușit să depună la Primăria Apahida toate aceste acte, în 26 iunie 2013 a primit autorizația de construire pentru complexul sportiv.

Lucrările de construcție au început imediat, însă proiectul s-a izbit de opoziția unor localnici. Aceștia au cerut oprirea lucrărilor, pe motiv că Dragoș Muntean ar dori să creeze în Apahida o fermă de cai, nu un club sportiv.

Însă, potrivit legislației în vigoare, o fermă de cai trebuie să aibă minim 1.000 de capete. Clubul sportiv are doar patru cai. Dintre aceștia, doi au fost castrați, iar un mânz urmează, de asemenea, să fie castrat când va ajunge la maturitate, iar astfel este evident că ei nu vor fi folosiți pentru reproducție, deci nu poate fi vorba de fermă de cai. ”Avem mai mult boxe decât cai, deoarece vom organiza antrenamente, iar caii care vor veni la aceste antrenamente, temporar, vor fi adăpostiți la noi. Nu putem amenaja un spațiu destinat competițiilor oficiale, deoarece lățimea terenului de care dispunem nu ne permite acest lucru”, a declarat Dragoș Muntean.

Intoxicare de presă

Cu toate acestea, doi dintre vecinii clubului sportiv au declanșat o adevărată cruciadă. Ei susțin că se opun proiectului, pe motiv că activitatea clubului sportiv va produce mirosuri neplăcute. Și asta deși, pe aceeași stradă, alți localnici cresc, fără probleme și fără vreo autorizație sanitară, porci și oi. Vecinii au dat în judecată Primăria Apahida și au cerut anularea autorizației de construire.

Mai mult, ei au cerut daune în valoare de 150.000 de euro, pe motiv că, prin proiectul clubului hipic, ar fi scăzut valoarea terenurilor din jur. Și asta deși parcela pe care a fost construit clubul hipic este înconjurată doar de terenuri agricole cultivate, iar cultivarea lor poate continua fără probleme. Juriștii Primăriei Apahida și avocații clubului hipic au depus în instanță documentele care atestă legalitatea proiectului, astfel că autorizația de construire nici măcar nu a fost suspendată în această cauză.

A urmat o intoxicare de presă, în care opozanții proiectului au speculat confuzia dintre termenii de club hipic și fermă de cai, iar Prefectura Cluj a decis să atace, la rândul ei, autorizația de construire. Potrivit legii administrației publice locale, în cazul în care prefectul atacă un act administrativ, acesta este suspendat de drept. Cele două procese au fost conexate, iar autorizația de construire a fost suspendată într-un moment în care construcția era deja gata ridicată.

Printre altele, cei care contestă legalitatea autorizației de construire invocă lipsa unui Plan Urbanistic Zonal și a avizului Autorității Aeronautice Române. Numai că, spune avocatul Stanca Gidro, cea care reprezintă clubul sportiv hipic, ”Articolul 32, alineatul 1 din Legea 350 din 2001 prevede că documentația aferentă Planului Urbanistic Zonal trebuie efectuată doar dacă este nevoie de o derogare de la Planul Urbanistic General.

Acest proiect nu derogă de la Planul Urbanistic General, care prevede în mod expres că în zona cu pricina sunt autorizate activitățile hipice”, spune avocatul Stanca Gidro. Mai mult, porivit legislației în vigoare, nu este nevoie nici de aviz de la Autoritatea Aeronautică Civilă, în contextul în care complexul hipic este situat la depărtare de Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, iar înălțimea clădirii este de aproximativ trei metri. ”Este o situație absurdă. În zonă, toată lumea crește animale, doar nouă ni se contestă acest drept.

Suntem la peste 100 de metri de cel mai apropiat vecin, terenul nostru este înconjurat de terenuri agricole, iar caii noștri vor fi menținuți într-o stare impecabilă de curățenie. Sunt cai de sport, care costă sume considerabile, iar fără a fi perfect curați și perfect sănătoși, nu pot participa la competiții”, spune reprezentantul clubului sportiv, Dragoș Muntean. Situația ar putea fi soluționată în data de 12 septembrie, când instanța de contencios administrativ va putea decide dacă autorizația de construire este valabilă sau nu.

performanțe

Sportivi de talie internațională

Construirea bazei hipice din Apahida presupune o investiție de aproximativ 250.000 de euro, ceea ce va crea noi locuri de muncă. De asemenea, va pune Apahida pe harta celor pasionați de cai de sport. Caii sunt călăriți de sportivi reputați. Frații Ana și Mircea Muntean au obținut numeroase locuri I la diferite concursuri naționale și internaționale. Cei doi sportivi sunt antrenați de renumitul maestru emerit al sportului românesc, Alexandru Bozan.

Cele mai citite

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...
Ultima oră
Pe aceeași temă